pomorski muzej crne gore

Bokeljski jedrenjaci krase zidove pothodnika u Dobroti

Realizatorke projekta su akademska slikarka Ivana Lazarević i akademska vajarka Ana Zarubica, a koordinator kustos Pomorsko-tehničke zbirke Ilija Mlinarević

1798 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Pomorski muzej Kotor
Foto: Pomorski muzej Kotor

Završeni su radovi na oslikavanju pothodnika u Dobroti, koji su realizovani u organizaciji Pomorskog muzeja Crne Gore iz Kotora.

Realizacijom ovog projekta, saopšteno je iz ove institucije kulture, cilj je bio da se dio bogate pomorske istorije Boke izmjesti izvan zidova Muzeja i približi sugrađanima i turistima.

Pothodnik u Dobroti, kao urbani segment naselja Plagenti, dugo godina nije bio adekvatno iskorišten i u relativno lošem stanju. Ovim projektom, Dobrota i naselje Plagenti su dobili prvu tematsku galeriju na javnoj površini.

Zidovi pothodnika oslikani bokeljskim jedrenjacima i pričama koje oni pripovijedaju, a dominantno su vezani za pomorsku prošlost Dobrote, te Prčanja i Risna od kraja 18. vijeka do početka 20. vijeka.

Pothodnik u Dobroti
foto: Pomorski muzej Kotor

Projekat je finansijski podržala Opštine Kotor, odnsno Sekretarijat za kulturu, sport i društvene djelatnosti, a u sklopu Programa kulturnih manifestacija za 2021. godinu. Pripremne radove u pothodniku je odradila Direkcija za uređenje i izgradnju Kotora.

Realizatorke ovog zahtjevnog poduhvata su akademska slikarka Ivana Lazarević i akademska vajarka Ana Zarubica, a koordinator projekta u ime Pomorskog muzeja bio je kustos Pomorsko-tehničke zbirke Ilija Mlinarević.