Restaurisani "Dan četrnaesti" večeras na Cetinju

Film, nastao je u produkciji Lovćen filma 1960. godine, prikazuje se u Kraljevskom pozorištu Zetski dom, u saradnji sa Crnogorskom kinotekom

1450 pregleda 0 komentar(a)
Scena iz filma, Foto: Arhiv Velimirović
Scena iz filma, Foto: Arhiv Velimirović

Dugometražni igrani film „Dan četrnaesti“, koji je prema scenariju Borislava Pekića, režirao Zdravko Velimirović, biće prikazan večeras u 20 časova, u Kraljevskom pozorištu Zetski dom na Cetinju.

foto: Crnogorska kinoteka

Publika na Cetinju imaće priliku da pogleda digitalno restaurisanu kopiju ostvarenja izrađenu sa originalnog crno-bijelog negativa, koji je skeniran i restaurisan u 2K rezoluciji, u saradnji Crnogorske kinoteke i Jugoslovenske kinoteke. Film se prikazuje u saradnji sa Crnogorskom kinotekom, a nastao je u produkciji Lovćen filma 1960. godine.

"Dan četrnaesti" je prošle godine prikazan u okviru ugledne selekcije "Kanski klasici" na 74. izdanju Međunarodnog festivala u Kanu, dok je prije šest decenija na istom mjestu ova drama bila u trci za prestižnu "Zlatnu palmu", kao jedan od prvih jugoslovenskih filmova u zvaničnoj selekciji, uz odličan prijem kod publike i kritike.

"Ostvarenje prati priču četvorice zatvorenika koji su zbog dobrog vladanja dobili povremeni otpust u trajanju od 14 dana, njihovo prilagođavanje životu na slobodi i sve dileme pred povratak iza rešetaka", navodi se u opisu, a uloge tumače: Nikola Popović, Slobodan Perović, Karlo Burić, Dušan Janićijević, Olga Spiridonović, Mira Stupica.

Filmski program u najstarijem crnogorskom teatru realizuje se na osnovu Sporazuma o saradnji Kraljevskog pozorišta Zetski dom i Crnogorske kinoteke koji su potpisali u aprilu 2021. godine.

Ulaz je slobodan uz poštovanje epidemioloških mjera i propisa.

Bonus video: