Hjun Čo: Savremena djela klasične muzike postavljaju nove izazove

Crnogorski simfonijski orkestar (CSO) je, pod dirigentskom upravom Holi Hjun Čo, na koncertu u Muzičkom centru Crne Gore, izveo djela “Serenada broj 2 u A-duru” J. Bramsa, “A walk to Beethoven” B. Bistrom i “Simfonija broj 1 u g-molu” K. Nilsena

1071 pregleda 0 komentar(a)
Foto: PR Centar
Foto: PR Centar

Izvođenje savremenih djela klasične muzike veoma je potrebno, jer muzičarima postavlja nove izazove, drugačiji tip zvuka i efekata koje moraju da savladaju, a koncert čini posebnijim, ocijenila je dirigentkinja Holi Hjun Čo.

Crnogorski simfonijski orkestar (CSO) je, pod njenom dirigentskom upravom, na koncertu u Muzičkom centru Crne Gore, izveo djela “Serenada broj 2 u A-duru” J. Bramsa, “A walk to Beethoven” B. Bistrom i “Simfonija broj 1 u g-molu” K. Nilsena.

Hjun Čo je navela da je energija bila drugačija na probama, a da je orkestar „oživio“ na koncertu, prenosi PR Centar.

„Ove godine, na repertoaru su bila djela koja nisu učestala, što je učinilo ovaj koncert posebnijim i sa više izazova za muzičare. Mislim da smo veoma uspješno realizovali koncert“, navela je Hjun Čo.

Na pitanje zašto se odlučila za savremena djela na repertoaru, koja se ne izvode često, Hjun Čo je pojasnila da kad prvi put sarađuje sa orkestrom želi da nastupa sa djelima sa kojima se osjeća sigurno.

„Ukoliko dobijete povjerenje orkestra, postoje veće šanse za rizik da sledeći put probamo nešto drugačije. Za mene, kao mladu dirigentkinju, dobro je što imamo repertoar koji se ne izvodi toliko često i koji se ne može porediti sa repertoarom starijih dirigenata“, rekla je Hjun Čo.

Dušan Rakonjac iz sekcije prvih violina CSO kazao je da su utisci nakon koncerta jako dobri.

„Sve češće dobijamo priliku da sviramo savremena djela na repertoaru. Mislim da polako počinje da se sviđa kolegama. Privikavamo se još na tako nešto, budući da je potpuno je drugi tip zvuka i efekati koji moraju da se koriste i nauče“, naveo je Rakonjac.

Violista CSO Đorđe Panijan je istakao da su u orkestru zadovoljni repertoarom, jer nemaju često priliku da sviraju savremena djela, dodajući da svaka nova kompozicija za njih predstavlja novi izazov.

„Dali smo sve od sebe da publika uživa i želio bih da apelujem na publiku da dolazi u većem broju, neće se pokajati, uživaće“, naveo je Panijan.

Druga truba CSO, Sava Rajković, rekao je kako je repertoar bio interesantan i drugačiji.

„Imamo jako pozitivno iskustvo sa Holi. Sarađivali smo i prošle godine u jeku pandemije i tad nas je osvojila svojom pozitivnom energijom. Nadamo se da će dolaziti češće“, kazao je Rajković.

Bonus video: