Bratić zbog visokih troškova otkazala posjetu Bijenalu

Skupoća putovanja i smještaja u Veneciji ne sprečava ministre vanjskih poslova Đorđa Radulovića i ekologije, urbanizma i prostornog planiranja Ratka Mitrovića da posjete Veneciju

34777 pregleda 512 reakcija 65 komentar(a)
Bratić, Foto: Luka Zeković
Bratić, Foto: Luka Zeković

Ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić i njena delegacija neće posjetiti crnogorski paviljon na Bijenalu umjetnosti u Veneciji, i to zbog visokih troškova. To je Vijestima potvrđeno iz kabineta ministarke Bratić.

Resorna ministarka je odlučila da ona i još troje saradnika ne krenu na put, s obzirom na visoke troškove. Osim avionskih karata, najniža cijena noćenja u Veneciji je oko 1.000 eura po osobi, pa je procijenjeno da bi to bilo preskupo.

Ministri vanjskih poslova i ekologije, urbanizma i prostornog planiranja Đorđe Radulović i Ratko Mitrović najavili su platformama na Vladinom sajtu da će - na poziv predsjednika Venecijanskog bijenala Roberta Čikuta i umjetničke direktorice Čečilije Alemani - prisustvovati od 20. do 22. aprila “ceremoniji pred-otvaranja 59. Bijenala umjetnosti u Veneciji”, na kome Crna Gora učestvuje kroz postavku “Umijeće držanja za ruke/Dok se probijamo kroz sedimentni oblak”.

Mitrović je najavio da putuje sa Radovanom Bojovićem, sekretarom Ministarstva i Jasnom Jaćimović, šeficom svog kabineta. Troškovi puta delegacije padaju na teret Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

Radulović u Veneciju ide u društvu Đorđa Jankovića, šefa kabineta i Jelene Marković Čađenović, načelnice Odjeljenja za odnose s javnošću, i, kao i kolege iz Ministarstva ekologije, urbanizma i prostornog planiranja, putuju o trošku vlastitog resora.

Prostor crnogorskog paviljona na Bijenalu umjetnosti u Veneciji
Prostor crnogorskog paviljona na Bijenalu umjetnosti u Venecijifoto: Csucg.co.me

Prema nezvaničnim informacijama, posjetu Bijenalu u Veneciji najavio je i aktuelni potpredsjednik Vlade Dritan Abazović.

”Učešće crnogorske delegacije od značaja je za dalje unapređenje dijaloga i saradnje u oblasti kulture u međunarodnim odnosima, što predstavlja jedan od ciljeva Ministarstva vanjskih poslova”, saopšteno je iz Radulovićevog resora, dok je “stimulisanje i transformacija stavova u modernom društvu, među kojima spada i ‘mentalna ekologija’, kao pojam i ponašanje, koji se u Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma uveliko razvija”, motivacija za posjetu Veneciji delegacije Ministarstva ekologije, urbanizma i prostornog planiranja.

”Troškovi predviđeni za organizaciju izložbe u Paviljonu Crne Gore u Veneciji planirani su predlogom budžeta Centra savremene umjetnosti Crne Gore za 2022. godinu i iznose oko 60.000 eura”, saopšteno je 25. februara nakon što je Vlada usvojila Informaciju o učešću Crne Gore na 59. Bijenalu umjetnosti u Veneciji i zaključivanju Ugovora o zakupu izložbenog prostora za period 2022-2024. godine i prihvatila tekst Ugovora.

”Ugovor predviđa uplatu godišnje naknade za zakup prostora u iznosu od 28.500 eura, koja se uplaćuje u dvije jednake tranše. Navedeni troškovi, zajedno sa onima koji se odnose na uplatu naknada za električnu energiju, vodu i komunalne usluge, planirani su predlogom budžeta Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta za 2022. godinu. Potpisivanjem ovog Ugovora stvaraju se uslovi u za prezentaciju crnogorske savremene umjetnosti na Bijenalu na kojem izložbe organizuje preko sto država i koje ima preko pola miliona posjetilaca”, saopšteno je iz Vlade.

Koncept crnogorskog paviljona osmislila je kustoskinja Natalija Vujošević koju je imenovalo MPNKS. Ona je u Veneciji boravila i protekle sedmice odakle se uživo uključila na konferenciju za medije koju je CSU organizovao 14. aprila. Vujošević je na osnovu javnog konkursa odabrala pet umjetnika čija djela će predstaviti u sklopu crnogorskog paviljona u Palaco Malipijero, a javnost je naknadno obaviještena i da je koncept upotpunila i radovima iz kolekcije umjetnosti Pokreta nesvrstanih koji su dio fundusa Centra savremene umjetnosti, nekadašnje Galerije nesvrstanih.

Predstavnik Crne Gore Dante Buu (Semir Mustafa)
Predstavnik Crne Gore Dante Buu (Semir Mustafa)foto: Montenegro Pavilion/59th Venice Biennale”

Crnu Goru predstavljaju umjetnici i umjetnice: Dante Buu (Semir Mustafa), Darko Vučković, Ivan Šuković, Lidija Delić, Jelena Tomašević, a dio postavke čine i radovi iz kolekcije umjetnosti Pokreta nesvrstanih Zuzane Halupove, Renea Portokarera, nepoznatog autora iz Iraka, kao i video zapis o skulpturi umjetnika Bernarda Matemere.

Na konferenciji za medije direktorka CSU Jelena Božović je kazala da troškovi koncepta produkcije do tog dana iznose oko 50.000 eura i da je izvijesno da će ta suma biti i veća. Ona je naglasila da radovi iz zbirke Pokreta nesvrstanih nijesu uvećali troškove jer su “svi zajedno transportovani sa ostalim umjetninama”.

”Znači našim kombijem, prikolicom za Veneciju, jer su to radovi dosta malih dimenzija tako da zauzimaju mali prostor i nije nas ništa više koštalo to što su i ti eksponati uključeni u postavku”, objasnila je Božović tada.

U konferenciju su se tada uključili i umjetnici: Dante Buu koji je u tom trenutku boravio u Berlinu, Ivan Šuković i Lidija Delić iz Beograda, dok je Darko Vučković bio fizički prisutan u Podgorici, a Jelena Tomašević nije bila dostupna za novinare.

Na prethodno Bijenale umjetnosti u Veneciji, osim novinara, čarter letom “Montenegro erlajnsa”, o trošku građana Crne Gore, putovala je veoma raznorodna publika, koja uglavnom nije imala direktne veze sa događajem u Đardinima.

Večeras otvaranje crnogorskog paviljona

Svečano otvaranje paviljona Crne Gore na 59. Venecijanskom bijenalu biće održano danas u 18.30 časova. Na otvaranju će govoriti generalni direktor Direktorata za podsticanje i razvoj kulturno-umjetničkog stvaralaštva u MPNKS Andrija Radulović, poslovna direktorica Centra savremene umjetnosti Crne Gore i komesarka izložbe Jelena Božović, i kustoskinja Natalija Vujošević, saopštili su iz CSU juče.

Izložba ‘Umijeće držanja za ruke/dok se probijamo kroz sedimentni oblak’ nastaje na marginama svijeta koji danas nazivamo globalnim kapitalizmom, iz prostora akutne distopije dezintegrisanog ‘tijela’ prirode i društva koje se pod konstantnim turbulencijama, uticajima i potresima mijenja i gubi čvrstu opnu i kao rasuti oblak ideologija, događaja, slika, strahova i snova pluta u vremenu i prostoru”, obrazloženo je u saopštenju.

Pokrovitelj učešća Crne Gore na 59. Venecijanskom bijenalu je Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta Crne Gore, u organizaciji i produkciji Centra savremene umjetnosti, uz partnerstvo sa AirMontenegrom i Aerodromima Crne Gore.

Bonus video: