Sjećanje na jednog od najznačajnijih crnogorskih pisaca za djecu

Knjiga "Suncokrili" Dragana Radulovića, koju je objavila izdavačka kuća "Lijepa riječ Ešić", iz Tuzle biće promovisana večeras u 18.30 časova, u sali Dodest

2985 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Manifestacija “Dani Dragana Radulovića” biće održana danas i sjutra u Podgorici, u organizaciji Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada. Program je otvoren danas u 11 časova u Kulturno-informativnom centru “Budo Tomović” kada je uručena i Književna nagrada “Dragan Radulović”, kao i nagrade za najuspješnije likovne i literarne radove učenika osnovnih škola u Crnoj Gori.

Izložba likovnih radova učenika osnovnih škola na temu "Daj, odrasli svijete, budi jednom dijete" biće otvorena u 12 časova, u holu KIC-a "Budo Tomović", a izložbu će otvoriti predsjednik Stručnog savjeta za odabir najboljeg učeničkog likovnog rada, umjetnik Vesko Gagović.

U 13 časova na Ljetnjoj pozornici u Staroj Varoši, iznad Skalina, biće upriličen koncert hora "Zvjezdice". Uz njih, u programu će učestvovati i mališani iz vrtića "Dragan Radulović", kao i učenici osnovnih škola "Štampar Makarije", "Radojica Perović" i "Maksim Gorki" iz Podgorice, te "Lovćenski partizanski odred" sa Cetinja, "Aleksa Đilas Bećo" iz Mojkovca, a najavljeni su i gosti iznenađenja.

Knjiga "Suncokrili" Dragana Radulovića, koju je objavila izdavačka kuća "Lijepa riječ Ešić" iz Tuzle biće promovisana večeras u 18.30 časova, u sali Dodest. Na promociji će govoriti izdavač Šimo Ešić, priređivačica prof. dr Svetlana Kalezić Radonjić, učenici škola "Andre Navara" i "Radojica Perović" iz Podgorice i učenici škole "United Kids International Montenegro". Moderatorka je Valentina Radulović.

Sjutrašnji program počinje u 11 časova u Kuslevovoj kući kada će biti upriličena panel diskusija "Nagrade za književnost za djecu i mlade - iskustva i laureati", u kojoj će učestvovati predstavnica nagrade "Grigor Vitez" iz Hrvatske Snježana Krpes, predstavnik nagrade "Mali Princ" iz Bosne i Hercegovine Šimo Ešić, predstavnica nagrade "Neven" iz Srbije Iva Eraković, književnica za djecu i mlade iz Srbije Jasminka Petrović, univerzitetski profesor iz Crne Gore Draško Došljak i član nekadašnjeg Crnogorskog udruženja pisaca za djecu i mlade Dragiša Jovović. Moderatorka je takođe Valentina Radulović.

Predstava Gradskog pozorišta Podgorica "Bajku životom pravimo", po tekstu Stevana Koprivice i Dragane Tripković, u režiji bosanskohercegovačkog reditelja Ferida Karajice biće izvedena sjutra na Trgu nezavisnosti, u 13 časova.

Za kraj raznovrsnog i bogatog programa, sjutra u 19 časova u Kuslevovoj kući, biće predstavljena dobitnica Književne nagrade "Dragan Radulović" Melita Rundek, s kojom će razgovarati Valentina Radulović.

Dragan Radulović rođen je u Nikšiću 1950. godine, a preminuo u Podgoricu 2002. Bio je, i danas je, jedan je od najznačajnijih savremenih crnogorskih pisaca za djecu. Osim književnim i televizijskim radom, bavio se fotografijom i slikarstvom. Uređivao je televizijske emisije za najmlađe, list „Slovo”, organizovao muzičke i književne festivale za decu i omladinu. Njegove dokumentarne emisije za decu „Velike nevolje malog Borisa”, „Ljubica ljubičica”, „Gorki slatkiši”, „Kolijevka” i brojne druge priče iz ciklusa „Mali veliki”, nagrađene su domaćim i međunarodnim priznanjima. Objavio je veliki broj knjiga, a njegove pjesme dio su obavezne školske lektire, dok je veliki broj preveden na strane jezike i komponovan.

Za svoj rad i djelo dobio je niz prestižnih nagrada među kojima se izdvaja Nagrada UNICEF-a, 1996. godine, ali i Nagrada oslobođenja Nikšića "18. septembar" za vanredno zalaganje i postignute rezultate u oblasti književnog stvaralaštva, 1974. godine, Nagrada "19. decembar" oslobođenja Titograda za najbolje ostvarenje iz oblasti umjetnosti, 1988. i mnoge druge.

Bonus video: