Kako se izboriti sa avetima prošlosti

Litel oživljava užase Drugog svjetskog rata iz ugla krvnika Maksa Auea, pokazujući nam istovremeno pojedinca na način na koji se to rijetko radilo. Ovo je epopeja o jednom ljudskom biću koje analizira sebe i istoriju

2885 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

"Soba leptira" roman nedavno preminule irske spisateljice Lusinde Rajli i “Eumenide” Džonatana Litela, dobitnika prestižne nagrade Gonkur dva su noviteta iz Lagune. “Soba leptira” je porodična saga koja se odvija u nekoliko vremenskih narativa i govori o ratu, ljubavi, misteriji i tragediji. “Eumenide” Džonatana Litela su roman o dželatu koji nastavlja svoj život poslije užasa Drugog svjetskog rata.

Admiral haus, porodični dom u seoskom predjelu Safoka, mjesto je na kome se odvija radnja romana “Soba leptira”. Roman prati život Pouzi Montegju, žene koja je odrasla u okrilju tajni svog porodičnog imanja gdje živi i danas, u sedmoj deceniji. Uspomene na djetinjstvo kada je istraživala Admiral haus i jurila leptire još uvijek su toliko svježe da ne može ni da pomisli da napusti porodični dom, iako je samoj kući neophodno renoviranje jer su zidovi počeli da se ruše. Pouzi zna da joj je jedina opcija da proda imanje. Ali tada se pojavljuje neko iz njene prošlosti, osoba koju je Pouzi pokušavala da zaboravi. Dok se bori sa osjećanjima prouzrokovanim povratkom izgubljene ljubavi, javljaju se problemi sa ostatkom porodice koji dodatno komplikuju priču. Skrivene istine i trenuci koji slamaju srce ispunjavaju stranice ove porodične sage koja čitaoce ostavlja bez daha.

Osim što je sjajno napisana, “Soba leptira” sadrži i divne ilustracije leptira i biljaka koji se nalaze na početku poglavlja istovremeno naglašavajući promjenu vremenskog okvira ili perspektive. Priroda, botanika i leptiri su teme koje su protkane kroz ovu priču i savršeno se stapaju u sliku o ljudima o kojima roman govori.

“Soba leptira” Lusinde Rajli je još jedna knjiga za ljubitelje istorijske fikcije. Ovo je očaravajuća saga o ljubavi, prevarama, izdaji, kajanju, ljubomori, dramatičnim i narušenim odnosima.

Lusinda Rajli je rođena 1965. godine u Irskoj i, nakon kratke glumačke karijere na filmu, televiziji i u pozorištu, napisala je svoj prvi roman u 24. godini. Njene knjige su prevedene na 37 jezika i postigle su veliki uspjeh širom svijeta zbog snažnih emocija koje nadrastaju sudbine njenih junaka. Lusindine knjige su nominovane za brojne nagrade, uključujući Balcerelu u Italiji, The Lovely Books award u Njemačkoj i nagradu za romantični roman godine. Iako je četvoro djece odgajala uglavnom u Norfolku u Engleskoj, Lusinda je 2015. godine ispunila svoj san i kupila izolovano imanje u Vest Korku u Irskoj, mjestu za koje je oduvijek vjerovala da je njen duhovni dom - upravo tamo je napisala svojih posljednjih pet romana. Lusindi je 2017. godine dijagnostifikovan rak i umrla je 11. juna 2021. godine. Tokom minulih godina bila je čest sagovornik ART Vijesti, a osim romana iz serijala “Sedam sestara” rado pamtimo i ostala njena djela “Svjetlost u prozoru”, “Anđeosko drvo”, “U sjenci masline”, “Kuća orhideja”, “Djevojčica na litici”, “Ponoćna ruža”.

Litelov roman “Eumenide” upoznaje nas sa dželatom čija ispovijest, naizgled pitkog ritma, navodi da priznamo da i nismo toliko drugačiji od njega. On se zove Maks Aue. Drugi svjetski rat se završio, on se oženio i zasnovao porodicu. Direktor je fabrike čipke na sjeveru Francuske. Rođen u Alzasu, francusko-njemačkog porijekla, uspio je da kamuflira svoju nacističku prošlost. Sada je došlo vrijeme da progovori o tome, ali ne da bi se iskupio za svoje greške već da bi svoje postupke iznio na vidjelo, i možda razobličio sram ljudske vrste. Džonatan Litel oživljava užase Drugog svjetskog rata iz ugla krvnika Maksa Auea, pokazujući nam istovremeno pojedinca na način na koji se to rijetko radilo. Ovo je epopeja o jednom ljudskom biću koje analizira sebe i istoriju. Roman je do sada preveden na četrdeset jezika i prodat u milionima primjeraka.

Kada se ovaj roman pojavio 2006. godine, podigao je veliku prašinu u Evropi. Dobio je ugledne književne nagrade, prodao se u milionima primjeraka i bio na vrhu liste bestselera. Pojedini istoričari su ukazivali na greške u interpretaciji istorije, a književni kritičari su zamjerali autoru da je opsednut užasima, ljudskom prljavštinom i seksualnim perverzijama. Francuzi su pokušavali da umanje raspon Litelovog talenta, dok su Njemci opisivali istorijske činjenice iznijete u romanu kao nerealnu predstavu nacizma i banalizaciju zla.

Džonatan Litel je rođen u Njujorku 1967. Studirao je na Univerzitetu Jejl, i tokom studija napisao svoju prvu knjigu, Bad Voltage. Prevodio je De Sada, Blanšoa, Ženea i Kinjara na engleski. U periodu od 1994. do 2001. godine radio je za međunarodnu humanitarnu organizaciju Action Against Hunger, a najviše u Bosni i Hercegovini, zatim u Čečeniji, Demokratskoj republici Kongo, Sijera Leoneu, Kavkazu, Avganistanu i u Moskvi. U januaru 2001. bio je žrtva zasjede u Čečeniji i bio ranjen. Nakon toga je dao otkaz i posvetio se istraživanjima za roman “Eumenide”. Danas živi u Španiji i bavi se pisanjem.

Bonus video: