Zalud prividi civilizacijskog napretka

Predstava “Bez portfelja” biće premijerno izvedena sjutra na Ljetnjoj pozornici barskog Doma kulture u 21.30 časova. Repriza je zakazana za četvrtak, takođe u Baru. Podgorička premijera najavljena je za 22. septembar u KIC-u “Budo Tomović”, na osnovu čega se zaključuje da Gradsko pozorište još jednu pozorišnu sezonu dočekuje kao podstanar

1355 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Barski ljetopis
Foto: Barski ljetopis

Premijera predstave “Bez portfelja”, po tekstu Stevana Koprivice, za koju idejni koncept i režiju potpisuje Branislav Mićunović, biće upriličena sjutra na Ljetnjoj pozornici barskog Doma kulture u 21.30 časova. Predstava nastaje kao koprodukcijsko ostvarenje Gradskog pozorišta Podgorica i festivala Barski ljetopis, najavljeno je na jučerašnjoj konferenciji za medije.

Glumački ansambl predstave “Bez portfelja” čine: Dubravka Drakić, Dušan Kovačević, Simo Trebješanin, Ivana Mrvaljević, Jelena Nenezić Rakočević, Miloš Pejović, Omar Bajramspahić, Ivona Čović Jaćimović i Vahidin Prelić. Dramaturgiju potpisuje Dragana Tripković, scenografiju je radio Marko Petrović Njegoš, kostime Lina Leković, a asistentkinja reditelja je Branka Knežević.

Autor teksta i direktor Gradskog pozorišta Stevan Koprivica kazao je da je želio da napiše “još jednu komediju”...

”Iz početka postojala je namjera da se oslonim na Branislava Nušića, kao što se on oslanjao na Gogolja. Da napravimo ogled - šta bi bilo sa njegovom ministarkom u našem vremenu, u našim prostorima. Stvarnost vremena u kojem živimo, ova neviđena kolekcija oksimorona, ubijedila me je (dodajmo tu i argumentacije reditelja Branislava Mićunovića) da je izlišno i deplasirano praviti transmisiju Nušića u naše okolnosti. Sveli bi se na, ko zna koju po redu, reciklažu. Inicijalni motiv postoji, sve ostalo je proizvod ličnog viđenja aktuelnog herbarijuma, u kojem su presovane halucinantne biljke, čije derivate sami sebi svakodnevno ubrizgavamo. Od tužne komedije ‘Bez portfelja’ se pretvorilo u horor komediju, čiji junaci nisu čudovišta i zombiji, nego neki ‘slični nama’, kako bi rekao Aristotel. Ili je ovdje ipak riječ o čudovištima?”, ističe Koprivica.

Reditelj Mićunović pozvao se na komentar Vladana Desnice na roman “Proljeća Ivana Galeba”: “Čovječanstvo se toliko prozlilo da mu više ne vrijedi fabulizirati” koje se, kaže, bezbroj puta sjetio radeći ovu predstavu...

”Zalud prividi civilizacijskog napretka, zalud. Čini se da smo mi posebno nadareni za takvu vrstu gradacije. Zato sam od Stevana Koprivice zatražio tekst koji se neće bazirati na fabuli, nego na vivisekciji fenomena naših svagdašnjih malformacija. Nijesam u rediteljskom postupku krivio druge, već sam, zajedno sa ansamblom, sklonio zastore sa zrcala u kome se ogledaju naši mrakovi. U nekoj vrsti pozorišnog egzorcizma suočavali smo se sa zlom i njegovim modifikacijama, glupošću, sujetom, pohlepom, izdajom, koja je postala paradigma vremena. Dozvoljeno je, u samoodbrani, i nasmijati se tim odrazima, ali nas to neće spasiti od usuda gubitništva”, poručuje Mićunović.

Umjetnički direktor Gradskog, glumac u predstavi Dušan Kovačević kazao je da smatra da je pravo vrijeme da se ovaj projekat, nazivajući ga političkim i angažovanim teatrom, desi, uz svu hrabrost reditelja i pisca teksta.

“Ovo jeste politički teatar, ali je prije svega angažovani teatar koji se tiče našeg društva i bolne istine o vremenu u kom se nalazimo. Pritom, ne mislim samo na nas već i šire. Zbog toga će ova predstava biti univerzalna”, rekao je Kovačević.

Drakić je dodala da se predstava bavi "onim što su naše tradicije, prepoznavanjem toga kao dobrih ili loših temelja na osnovu kojih formiramo i ponašanje u svakodnevici".

"Predstava nas je ogolila sa svim onim što jesmo ili se trudimo da budemo, kroz odnos i prema stvarnosti i prema društvu", istakla je glumica, a mladi i uspješni glumac Bajramspahić naglašava da se u predstavi bave “brutalnom” stvarnošću i istinom.

Nenezić Rakočević je poručila da se raduje premijeri i da vjeruje da su postigli sve što su željeli, ali i da je zadatak zaokružen, pa sada ostaje da sa publikom podijele "sve one teme koje nas se tiču i koje bole“.

Pejović je istakao i da ovaj komad zahtjeva od glumca lični angažman, stav i komentar, ali i da kompletan glumački ansambl funkcioniše jedinstveno.

Producentkinja Ljetopisa Milena Čaran podsjetila je da je predstava "Bez portfelja" treća koprodukcija festivala sa Gradskim pozorištem i naglasila zadovoljstvo usljed uspostavljene saradnje, ali i zajedničke misije i vizije da se pruži podrška kvalitetnim i značajnim programima.

Repriza predstave je zakazana za četvrtak, dok će podgorička premijera biti održana 22. septembra u velikoj sali Kulturno-informativnog centra “Budo Tomović”. Na osnovu toga se zaključuje i da će Gradsko pozorište u još jednu pozorišnu sezonu krenuti kao podstanar.

Bonus video: