Festival knjiga "Pazi što čitaš!"

Svečano otvaranje FeskK-a biće upriličeno sjutra u 20 časova u Staklenoj galeriji Kulturnog centra “Nikola Đurković”, a program traje od šestog do osmog septembra, po licenci izdavačke kuće HERAedu iz Beograda

4341 pregleda 0 komentar(a)
Sa konferencije za medije, Foto: Privatna arhiva
Sa konferencije za medije, Foto: Privatna arhiva

Po licenci izdavačke kuće HERAedu iz Beograda, u Kotoru se od šestog do osmog septembra održava drugi festival knjiga - humanistike, kulture i umjetnosti u Crnoj Gori, FesK Kotor (FesKK), sa naznakom "Pazi što čitaš!" i sa 16 programa tokom tri festivalska dana pod sloganom "Sinergija kulturnih vrijednosti", ali i sa takmičarskim segmentom.

Svečano otvaranje FeskK-a biće upriličeno sjutra u 20 časova u Staklenoj galeriji Kulturnog centra “Nikola Đurković”, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare na kojoj su govorili: direktor Kulturnog centra "Nikola Đurković" Vladimir Bujišić, vlasnica licence Festivala Zorica Stablović Bulajić, urednica Stanka Janković Pivljanin i koordinatorka FesK-a Jasmina Bajo.

Bujišić je kazao da se nada da će festival postati tradicionalna manifestacija u Kotoru i najavio da će svi programai biti realizovani u Staklenoj galeriji.

Vlasnica licence Stablović Bulajić kazala je da je koncept ovog festival jedinstven, s obzirom na to da će se na jednom mjestu naći najvrednija izabrana djela crnogorske nacionalne produkcije.

“Naš cilj je da predstavimo knjige koje poštuju istorijsku, naučnu i umjetničku istinu. Predstaviće se brojni izdavači, biblioteke, muzeji, akademije nauka, a cilj nam je i da ima regionalni karakter’’, istakla je Stablović Bulajić.

Ona je kazala i da je u okviru tri kategorije za nagrade kandidovano ukupno 25 naslova.

Urednica FesK-a Janković Pivljanin dodala je da će publika imati priliku da čuje i nešto više o knjigama vezanim za glagoljičku, latiničnu i ćiriličnu pismenost.

"U prvi plan će biti istaknuta nekomercijalna izdanja, koja šira čitalačka publika nije u prilici da vidi često i koja se bave stručnom literaturom iz oblasti filozofije, sociologije, vizuelnih scenskih umjetnosti, teorije i istorije književnosti’’, kazala je ona.

Janković Pivljanin je dodala i da je Kotor izabran za mjesto održavanja Festivala, jer baštini najdužu tradiciju pisane riječi.

Kordinatorka festivala Jasmina Bajo dodala je da se na poziv organizatora odazvalo oko 40 izdavača iz Crne Gore, a biće predstavljena izdanja iz produkcije najznačajnijih i izdvojila Crnogorsku akademiju nauka i umjetnosti, Nacionalnu biblioteku “Đurđe Crnojević“, Narodni muzej Crne Gore, Državni arhiv Crne Gore, Univerzitet Crne Gore, biblioteke iz Berana, Budve, Podgorice i Nikšića, Maticu srpsku, Maticu crnogorsku, Ogranak Matice hrvatske u Boki Kotorskoj, Pomorski muzej Crne Gore, OJU "Muzeji" Kotor.

Ona je istakla da će na festivalu biti oko 300 naslova, ali i da ni najmlađi čitaoci nijesu zapostavljeni.

"Prvog dana festivala u 12.30 časova biće predstavljene 'Kotorske legendice', a za najmlađe smo takođe pripremili i predstavljanje zbirke Festivala Refesticon iz Bijelog Polja na kojem su učestvovala i djeca iz Kotora” rekla je Bajo.

Održavanje festivala se podudara i sa Međunarodnim danom pismenosti, pa će tim povodom Gradska biblioteka i čitaonica Kotor započeti proslavu 70 godina postojanja okruglim stolom na temu pismenosti danas - elementarne, akademske i digitalne, u četvrtak osmog septembra u 13 časova.

Festival organizuje Kulturni centar „Nikola Đurković“, pod pokroviteljstvom Opštine Kotor.

Bonus video: