Predstave za kakvima crnogorska pozorišna alternativna scena čezne

Nagrada za najbolju režiju, a koja nosi ime osnivača manifestacije, "Slobodan Milatović" dodijeljena je Marcinu Herihu za komad "Još četiri", a najbolja predstava je "Tiha kuća" iz Irana

1955 pregleda 0 komentar(a)
Foto: dusko.miljanic@gmail.com+3826767
Foto: dusko.miljanic@gmail.com+3826767

Nagrada za najbolju režiju ovogodišnjeg 37. izdanja Festivala internacionalnog alternativnog teatra FIAT, a koja nosi ime osnivača manifestacije, “Slobodan Milatović” dodijeljena je u nedjelju veče u ponoć reditelju Marcinu Herihu za predstavu “Još četiri” u produkciji “Teatr a part” iz Poljske.

FIAT je u Crnu Goru donio osjećaj pripadanja svijetu i globalnoj teatarskoj porodici”, zaključili su organizatori

To je odluka žirija kojim je predsjedavala čuvena balerina i koreografkinja Sonja Vukićević koja FIAT-u godinama i decenijama pruža posebnu čar postajući i sama simbol ovog alternativnog festivala, a sa njom su “vijećali” i crnogorska glumica Jelena Minić i dramaturg Aleksandar Radunović.

FIAT nagrade, FIAT
foto: Duško Miljanić

Žiri je odlučio da nagradi “rediteljski postupak kojim se simbiozom svjetla, muzike, prostora i tretmana ženskog tijela gradi nesvakidašnji doživljaj nesavršenosti ljepote”, ističu oni u obrazloženju.

Nagradu za najbolju predstavu FIAT-a osvojila je predstava “Tiha kuća” režisera Mehdija Mašoura, u produkciji Saye teatra iz Irana koja je i publici i festivalu pružila nesvakidašnju izvedbu, a tiho i bez riječi podsjetila na niz značajnih tema i pitanja.

”Minimalističkim sredstvima glumački par Bendžamin Esbati i Mina Zaman u suptilnom partnerskom odnosu donose na pozornicu uzbudljiv i potresan odnos bolni krik duše, u potrazi za smislom i dostojanstvom”, obrazložio je žiri.

Iz predstave 'Tiha kuća'
Iz predstave "Tiha kuća"foto: Duško Miljanić

Niz zanimljivih, nesvakidašnjih, angažovanih predstava, za kakvima crnogorska pozorišna alternativna scena čezne, približile su domaćoj publici umjetničko promišljanje svijeta i aktuelne teme koje okupiraju umjetnike iz Irana, Italije, Francuske, Litvanije, Bosne i Hercegovine, Poljske, Velike Britanije i Slovenije. Selekcija predstava glumice Ane Vujošević na odličan način je opravdala ovogodišnji FIAT-ov slogan “Identitet”.

”’Identitet’ ukazuje na globalno stanje svijesti koje bi se moglo podvesti pod pojmove i osjećanja kao što su nesigurnost, strah, destrukcija, entropija, beznađe… što nam na veoma slikovit način pokazuje u kakvom je stanju ljudska vrsta u savremenom svijetu, a umjetnost jeste najbolji način da nas konstantno na to podsjeća”, poručuju organizatori na čelu sa direktorkom FIAT-a od njegove obnove prije deset godina, rediteljkom Anom Vukotić.

Specijalnu nagradu žirija za uzbudljivo scensko spajanje klasičnog dramskog predloška sa savremenim pozorišnim formama žiri je dodijelio predstavi “Pod ledom” u produkciji Artūras Areima teatra u režiji Arturasa Areime.

Reditelj Arturas Areima
foto: Duško Miljanić

Glumac Ermin Bravo i glumica Snežana Bogićević dobitnici su nagrada za najbolju mušku, odnosno najbolju žensku ulogu, oboje iz predstave “Osramoćeni” u režiji Dina Mustafića, po tekstu Ajada Ahtara u produkciji Udruženja Kontakt iz Sarajeva. Bravo je nagrađen za maestralno izvođenje lika Amira Kapura, naglašava žiri, a Snežana Bogićević za izuzetnu interpretaciju lika Jori.

”Suptilno gradeći lik Amira Kapura, Ermin Bravo nam na minuciozan način ukazuje na nasušnu potrebu za očuvanjem sopstvenog identiteta, a Bogićević je nesvakidašnjim talentom i glumačkim umijećem suptilno i ubjedljivo donijela lik Jori”, istakao je žiri u obrazloženju.

FIAT je jučerašnji dan posvetio svom osnivaču, idejnom kreatoru i poznatom crnogorskom dramskom piscu, producentu i reditelju Slobodanu Milatoviću kojem su već četrvrtu godinu zaredom odali počast u njegovom selu Dabovići, jedinstvenim performansom “Živa voda”, po uzoru na performans iz njegove predstave “Tobelije”.

Iako u otežanim okolnostima i sa manjkom sredstava u odnosu na dosadašnja izdanja ili neke druge manifestacije, Festival internacionalnog alternativnog teatra i ove godine je oživio Podgoricu i tokom septembra je učinio centrom alternativnog teatra što su prepoznali i gosti sa područja Evrope i Azije. Pored glavnog, pozorišnog programa, FIAT je publici omogućio i uživanje u pratećem, muzičkom, filmskom, kreativnom sadržaju, sve tokom prethodnih desetak dana.

”Iako je FIAT jedan od najstarijih festivala alternativnog teatra na prostoru bivše Jugoslavije, ovo izdanje pokazalo je da je i te kako mlad, vitalan i svjež i da je u tom smislu u Crnu Goru donio osjećaj pripadanja svijetu i globalnoj teatarskoj porodici”, zaključili su organizatori.

Bonus video: