Film "Poslije zime" Ivana Bakrača najbolja manjinska koprodukcija

Glavne uloge u filmu „Poslije zime“ tumače Momčilo Otašević, Ana Vučković, Petar Burić, Maja Šuša i Ivona Kustudić

3084 pregleda 2 komentar(a)
Iz filma "Poslije zime", Foto: FCCG
Iz filma "Poslije zime", Foto: FCCG

Dugometražni igrani film “Poslije zime”, rađen po scenariju i u režiji Ivana Bakrača, producentske kuće “Artikulacija film” dobio je nagradu za najbolju manjinsku koprodukciju na 28. izdanju Festivala autorskog filma u Beogradu. Festival je održan od 28. novembra do 2. decembra.

“Poslije zime” prati pet prijatelja iz malog crnogorskog grada, u svojim kasnim dvadesetim, koji se trude da sačuvaju prijateljstva, iako ih razdvajaju kilometri. Tokom jedne godine, dok ih niz događaja dovodi do životnih prekretnica, uviđaju da im se mladost naglo završava. Poslije zime, svako od njih mora izgraditi novi svet za sebe.

Film je prethodno podržao Filmski centar Crne Gore, Hrvatski audiovizuelni centar, Filmski centar Srbije, kao i Ministarstvo kulture Crne Gore, a koprodukcija je Crne Gore, Srbije, Hrvatske i Francuske. Kompanije koje učestvuju u proizvodnji su: Artikulacija Film (Crna Gora), ABHO Film (Crna Gora), Akcija Film (Srbija),Biberche Productions (Srbija), Maxima Film (Hrvatska) i Arizona Productions (France). Svjetsku premijeru imao je na jednom od posebno značajnih festivala - Internacionalnom filmskom festivalu u Karlovim Varima, u okviru takmičarske selekcije East of the West.

Producent filma je Ivan Đurović, a koproducenti su Maja Ilić, Nikolina Zečević, Damir Terešak i Guillaume de Seille. Direktor fotografije je Dušan Grubin, dok montažu potpisuje Nataša Pantić. Dizajner zvuka je Dario Domitrović, a kompozitori su Alen i Nenad Sinkauz. Kostimografiju je radila Milena Miljković, a scenografiju Dragana Baćović.

Glavne uloge u filmu „Poslije zime“ tumače Momčilo Otašević, Ana Vučković, Petar Burić, Maja Šuša i Ivona Kustudić.

Poslije zime
foto: FCCG

Pored nagrade dodijeljene ovom crnogorskom filmu, u četvrtak, 1. decembra, u mts Dvorani dodijeljena je i nagrada „Marko Glušac“, koju je dobila Olga Košarić, a uz to su dodijeljena i priznjanja Asocijacije filmskih festivala Srbije (AFIFS). Nagrada „Marko Glušac“ za najperspektivnijeg mlađeg montažera dugih i kratkih, igranih i dokumentarnih formi Košarić je dobila kao montažerka filma „Da li ste videli ovu ženu?“ autora Dušana Zorića i Matije Gluščevića. Nagrađenoj montažerki priznanje je uručila Vanja Kovačević, prošlogodišnja dobitnica ove nagrade.

Bonus video: