Zlatko Burić je najbolji evropski glumac

Evropske filmske nagrade dodijeljene u subotu veče. Više nagrada za ekipu filma “Trougao tuge” u kojem Burić igra, a čiji je autor Ruben Ostlund koji je dobio nagradu za najboljeg režisera i scenaristu

9313 pregleda 1 komentar(a)
Ekipa filma "Trougao tuge", Foto: EPA
Ekipa filma "Trougao tuge", Foto: EPA

Hrvatski glumac Zlatko Burić za ulogu u filmu “Trougao tuge” proglašen je najboljim evropskim glumcem na 35. svečanoj dodjeli Evropskih filmskih nagrada, koja je održana u Rejkjaviku u subotu veče.

”Mnogo godina sam pokušavao, lijepo je dobiti ovu nagradu sada. Nevjerovatna ekipa ‘Trougla tuge’ dala mi je toliko moći. Želim da se zahvalim svim svojim prijateljima sa kojima sam počeo da igram u pozorištu u Jugoslaviji. Vjerujem u kolektivni rad”, poručio je Burić, prenose agencije.

A upravo film “Trougao tuge” režisera Rubena Ostlunda proglašen je najboljim evropskim filmom 2022. godine. Za takozvanog evropskog Oskara, pored kanskog pobjednika “Trougla tuge”, takmičili su se i filmovi “Alcarras”, “Blizu”, “Sveti pauk” i “Corsage”.

Ostlud je za taj film proglašen evropskim režiserom godine, a osvojio je nagradu za evropskog scenaristu godine.

Luksemburška umjetnica Vicky Krieps, osvojila je nagradu za najbolju glumicu za ulogu u filmu “Corsage”, a nagradu je posvetila svim ženama u svijetu čiji se glas treba čuti.

”Dobri šef” režisera Fernanda Leona de Aranoa je najbolja evropska komedija 2022.

Palestinski režiser Elia Suleiman primio je nagradu za evropsko dostignuće u svjetskoj kinematografiji 2022.

Nagradu za dokumentarac godine dobio je “Mariupolis 2” Mantasa Kvedaravičijusa. Litvanski režiser dokumentarnih filmova poginuo je u aprilu ove godine u pokušaju da napusti Mariupolj, jugoistočni ukrajinski lučki grad koji je tada bio pod opsadom ruskih snaga. Nagradu je u ime preminulog režisera primila njegova kćerka.

Margarethe von Trotta primila je nagradu za evropsko životno djelo.

Kratki animirani dokumentarni film “Babin seksualni život” slovenačke rediteljke Urške Đukić proglašen je najboljim u svojoj kategoriji za 2022. godinu.

Dodjela Evropskih filmskih nagrada održana je u sjedištu Evropske filmske akademije u Rekjaviku, na posebnu radost organizatora, s obzirom na prethodne godine kada je ceremonija bila u onlajn i hibridnoj formi usljed korone.

Više od 4.000 članova Evropske filmske akademije, koju čine filmaši iz cijele Evrope, glasalo je za ovogodišnje dobitnike, a svečana dodjela nagrada odala je počast postignućima evropske kinematografije.

Nagrade svake godine od 1988. dodjeljuje Evropska filmska akademija, u 19 kategorija, od kojih je najvažnija najbolji film, a do 1997. godine službeno su se nazivale “Felix Awards”.

Bonus video: