Koncert i rekonstrukcija djela “Opus Prenatum”

U Modernoj galeriji “Jovo Ivanović” u Budvi večeras nastupaju Jegor Lebedev i Hermos Zigot

1486 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Koncert pod nazivom “Opus Prenatum”, biće upriličen danas u Budvi, u Modernoj galeriji “Jovo Ivanović”, u 19 časova, a u organizaciji JU Muzeji i galerije Budve.

Koncert je nazvan po djelu kompozitora Vladimira Martinova, koje će biti na večerašnjem repertoaru, ali u drugačijem obliku. Naime, publika će biti u prilici da čuje rekonstrukciju djela, koju će izvesti pijanista Jegor Lebedev i Hermes Zigot muzicirajući na kristalnim zdjelama, najavljuju u saopštenju.

Jegor Lebedev je mladi reditelj i muzičar koji umjetnosti pristupa na avangardan način. Sve što radi doživljava kao eksperiment i trudi se da pronađe i proizvede nešto novo. Posljednjih godina je iscenirao mnogo predstava, a snimio je i jedan igrani film, navodi se u njegovoj biografiji.

foto: Promo

Hermes Zigot je umjetnik na više polja - slikar, muzičar, umjetnik performansa i instalacija. Frontmen je muzičko-poetskog projekta “Hermes’brothers”. Sa kompozitorom i filozofom Vladimirom Martinovim upoznao se 2007. godine, a sticajem okolnosti to je proizvelo i kasniju stvaralačku inspiraciju... Nakon dva njihova zajednička putovanja na Tibet, Vladimir Martinov je 2013. godine napisao djelo “Opus Prenatum”, namjenski za kristalne zdjele, solo sopran i gudački ansambl antičke muzike Moskovske filharmonije “Opust Posth”, gdje je Hermes Zigot svirao na kristalnim zdjelama. Nastupi su održani u maloj sali Moskovskog konzervatorijuma, u Novogolutvinskom manastiru Svete Trojice, po projektu Platforma Kirila Serebrinikova. Zigot je je sarađivao i sa ruskim konceptualnim umjetnikom Olegom Kulikom, koji je svojevremeno u Budvi održao performans u sklopu umjetničkog programa Grad teatra.

U saopštenju povodom najave koncerta, organizatori ističu da je ulaz besplatan, a prihvataju se i donacije.

Bonus video: