Izložba ljubavi i radosti

Djela umjetnika, članova NVO “Slikarski uranak”, predstavljena su u Podgorici, u galeriji “New Space”

3623 pregleda 0 komentar(a)
Sa otvaranja izložbe, Foto: Privatna arhiva
Sa otvaranja izložbe, Foto: Privatna arhiva

Izložba djela umjetnika članova Nevladine organizacije “Slikarski uranak” otvorena je u nedjelju veče u Podgorici, u galeriji “New Space”, u Vučedolskoj ulici broj 3. Postavku je, u ime organizacije, otvorio akademik i član NVO Nikola Nenezić ističući da je u pitanju “izložba ljubavi i radosti”.

Svoje radove, različitih motiva i u različitim tehnikama, predstavili su: Tinda Bulatović, Anka Božović, Jelena Vušurović Ana Šofranac, Beba Spaić, Čedomir Ilić, Darinka Živković, Jasmina Cirković, Jasminka Bogićević, Olivera Knežević, Koviljka Raoić, Lazar Bojović, Milenko Vujošević, Mirjana Đurić Blagojević, Nata Radunović, Natalija Novaković, Nataša Bulatović, Olga Bajagić, Ranko Pavićević, Vesna Begović, Vesna Milić, Zoraida Raspopović, Snežana Đurišić, Vesna Barac i Nikola Nenezić.

”Gradine, manastiri, riznice, džamije, katedrale, izvori, jezerca, planinska oka, morske lagune, klisure, planinski vrhovi, pašnjaci, kani, ljekovito bilje, nalaze se na platnima ili stihovima članova”, kazao je Nenezić.

On je podsjetio da je “Slikarski uranak” pokrenut prije 30 godina, pod inicijativom Miloša Uskokovića 1993. godine. Nenezić je istakao da je organizacija u to vrijeme predstavljala prkos i inat, ali i zrak svjetlosti u vremenu rata, rušenja, ekonomskih blokada, nemaštine, inflacije, političke nesigurnosti...

”Takvu paučinastu pomrčinu mogao je samo osvijetliti uranak i njegova zraka koja će biti prepoznatljiva 30 godina, pozivajući na rad, stvaralaštvo i druženje onih koji su bili spremni za zajedničko pregalaštvo u umjetnosti iz oblasti slikarstva, poezije, muzike. I odmah se vidjelo da je radost života u radu kao vrelu nade i optimizma. Svaki početak je težak, pa i ovaj koji je obuhvatio 15-ak stvaralaca iz različitih oblasti koji su bojom, riječi i tonom krenuli iz Podgorice pa po čitavoj Crnoj Gori, a kasnije od Kanade do Australije”, kazao je Nenezić uz dobrodošlicu prisutnima i poziv svima da posjete postavku u interesantnom galerijskom ambijentu.

Bonus video: