„Athanatik“ započeo „fantastičnu pustolovinu“

U Nikšiću promovisan prvi časopis u Crnoj Gori za fantastiku u književnosti i umjetnosti

2016 pregleda 73 reakcija 0 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

„Nikad nijesam vjerovao u realnost realnoga“, zapisao je Vladan Desnica. Nijesu ni dr Marijana Terić i članovi redakcije prvog crnogorskog časopisa za fantastiku u književnosti i umjetnosti „Athanatik“, koji je svoju, kako reče Terić, fantastičnu pustolovinu započeo u Nikšiću.

„Časopis je okupio značajan broj stvaralaca koji se bave fantastikom ne samo u domenu teorije, već i na polju kreativnog stvaranja. Časopis otvara vrata fantastičnim događajima i stvorenjima iz klasične mitologije, narodnih predanja, bajke, epa, vodi čitaoca u mistične predjele i čudesne svjetove i otkriva mu prostore slobode i beskrajni svemir mašte“, kazala je Terić, glavna i odgovorna urednica časopisa i glavni krivac što se o fantastici intezivnije govori u Crnoj Gori.

„Počevši od pustinje, preko trnja i kamenja, putevima traganja i spoznaje, dospjela sam u svijet fantastičnih bića koja su pokazala svu ljepote ljudske duše, energiju duha i imaginativnu moć stvaranja. Crna Gora, prvi put, dobija ključeve podzemnih dvorana fantastike na čijim se vratima nalazi neuništivi zmaj koji će je štititi od demonskih i avetinjskih pojava, savladati sve prepreke i podići nas do zvijezda, odakle ćemo posmatrati svijet satkan od snova“, istakla je Terić koja je „kolumbovsku pustolovinu“, kako reče, krunisala „Athanatikom“.

Časopis nije jedinstven samo po tome što je prvo glasilo takvog tipa u Crnoj Gori, već i što je okupio najznačajnije autore fantastike sa Balkana, ali i najznačajnije teoretičare evropskog glasa.

„Časopis se i sadržajno i vizuelno razlikuje od svih časopisa u Crnoj Gori, a privukao je veliki broj čitalaca u regionu. On prvi put uvodi čitaoca u imaginarne prostore fantastičkog stvaranja i na taj način možda donosi potpun i drugačiji pogled na književno-umjetničko stvaranje. Udara temelje fantastike u Crnoj Gori i cilj nam je da pobudimo, ili možda i probudimo svijest čitalaca i na neki način probudimo taj senzibiletet naših pisaca, da ih usmjerimo ka ovoj vrsti literarnog stvaranja“, istakla je urednica časopisa koji čitaocima nudi „ključ za razumijevanje i prihvatanje žanra fantastike“.

athanatik
foto: Svetlana Mandić

Redakciju časopisa, koji ima za cilj da ponudi sveobuhvatni pristup žanru fantastike, ali i mogućnost njenog sveprisutnijeg i dostupnijeg pojavljivanja u kulturnom životu i u javnosti Crne Gore, čine ljudi čije su, kako je istakla Terić, stvaralačke biografije vrijedne svakog poštovanja i divljenja – prof. dr Budimir Aleksić (Nikšić), Adnadin Jašarević (Zenica), prof. emeritus dr Sava Damjanov (Novi Sad), prof. dr Vlada Urošević (Skoplje), prof. dr Lidija Kapuševska Drakulevska (Skoplje), prof. dr Zoran Živković (Beograd), prof. dr Pavao Pavličić (Zagreb), akademik Goran Tribuson (Zagreb) i dr hab. Dejan Ajdačić (Gdanjsk).

Član redakcije, prof. dr Budimir Aleksić, podsjetio je da postoje tri vrste književne imaginacije, realistička, naučno-fantastička i fantastička, i da je mali broj onih koji prave razliku između pomenutih žanrova.

„Književnik i teoretičar ovog žanra, Robert Filmus tu razliku defiisao je tako da realistička fikcija ne traži naučno objašnjenje, fantastička ga ne priznaje a naučno-fantastička i traži i priznaje“, kazao je Aleksić koji je doktorirao na temu fantastika i naučna fantastika u romanima za djecu Čeda Vukovića.

Prema njegovim riječima, časopis obuhvata sve žanrove fantastike i donosi najznačajnija domaća, regionalna i svjetska ostvarenja u oblasti ovog žanra. Iz niza zanimljivih i vrijednih priloga, Aleksić je izdvojio tri – priloge Vlada Uroševića, Darka Suvina i Save Damjanova.

„Ovaj vrijedni kulturni i umjetnički poduhvat rezultat je od ideje, do realizacije, entuzijazma, preduzimljivosti i znanja Marijane Terić, doktora humanističkih nauka i izuzetnog stručnjaka za fantastičku književnost. Nije ni malo čudno što je ona inicirala pokretanje prvog časopisa za fantastiku u književnosti i u umjetnosti, imajući u vidu sve njene reference“, istakao je Aleksić koji će do kraja godine objaviti knjigu o stvaralaštvu Čeda Vukovića, prvog pisca za djecu u Crnoj Gori i pionira u crnogorskoj, ali i regionalnoj, književoj fantastici za djecu i omladinu.

athanatik
foto: Svetlana Mandić

Mr Natalija Đaletić, urednica i lektor izdavačke kuće “Ouroboros”, koja je objavila „Athanatik“, kazala je da se nada da će časopis, koji su podržali eminentni stručnjaci u regionu, naći put i do čitalaca u Crnoj Gori.

„Ovo je veličanstven časopis, a svaki tekst donosi jedan nevjerovatan obrazovni proces da se shvati šta fantastika jeste. Njegov značaj je još veći imajući u vidu da ga čini jedinstvena redakcija stručnjaka koja ne postoji u zemljama bivše Jugoslavije“, istakla je urednica izdavačke kuće osnovane 2019. godine.

Svjesna da o „knjizi odlučuju oni koji ne čitaju knjige“, izrazila je nadu da će „Athanatik“ uspjeti da uspješno savlada sve prepreke.

Promociju časopisa organizovala je JU „Zahumlje“ u sklopu aprilskog repertoara Nikšićke književne scene.

Bonus video: