Virtuelni zaron do arheoloških lokaliteta ispod valova

U Kotoru otvorena višednevna manifestacija "Podvodni kulturni predjeli Crne Gore“

3727 pregleda 34 reakcija 0 komentar(a)
Ronjenje do olupina u virtuelnoj realnosti, Foto: Siniša Luković
Ronjenje do olupina u virtuelnoj realnosti, Foto: Siniša Luković

Višednevna multimedijalna manifestacija "Podvodni kulturni predjeli Crne Gore“ otvorena je u petak na Trgu od muzeja u Starom gradu u Kotoru.

Na platou ispred barokne palate Grgurina – danas Pomorskog muzeja Crne Gore, postavljen je niz velikih dvojezičnih panela na našem i engleskom jeziku koji pojedinačno govore o nekim od najatraktivnijih hidroarheoloških nalazišta u crnogorskom podmorju a koji datiraju od antike, do ratnih dešavanja u prvoj polovini 20. vijeka.

Predstavljena je jedinstvena mapa sa lokacijama i osnovnim podacima za ukupno 33 hidroarheološka lokaliteta na potezu od Prevlake na sjeveru do ušća Bojane na jugu.

Sa otvaranja
Sa otvaranja foto: Siniša Luković

“Geografski-maritimni istorijsko-arheološki činioci, ukazuju da crnogorsko primorje krije mnoštvo ostataka i spomeničkih vrijednost, od izuzetnog značaja za podvodna arheološka istraživanja. Pregled podvodnih nalazišta našeg podmorja ukazuje da se nalazimo na samom početku njihovog istraživanja", kazao je, otvarajući izložbu, Balša Perović iz Uprave za zaštitu kulturnih dobara Crne Gore.

Dodao je da smo u nedopustivom smo nedostatku za svijetom, u kome se već pedesetak godina ova izuzetno atraktivna grana arheološke nauke, intenzivno razvija primjenjujući najsavremenija tehnička dostignuća za svoje potrebe.

"Brojni pomorski muzeji i specijalizovani muzeji podvodne arheologije, u kojima su izloženi očuvani ostaci i replike antičkih brodova, kao i nalazi sa podvodnih lokaliteta, pokazuju koliko je veliko turističko interesovanje za ovu izložbu", kazao je Perović.

On je dodao da bi se valorizovanjem potopljenih tragova pomorstva kao podvodnog kulturnog nasljeđa Jadrana, te korišćenjem istih u svrhe razvoja lokalnog turizma kroz inovativne strategije njihovog planiranja, održavanja i promovisanja, pružila jedinstvena prilika formiranja posebne grane održivog turizma, u ovom slučaju ronilačkog i edukativnog.

sa otvaranja
sa otvaranjafoto: Siniša Luković

Direktorica Pomorskog muzeja Crne Gore Maja Uskoković istakla je da su ta izložba kao i ronjenje u virtuelnoj realnosti, samo dio multidisciplinarne manifestacije “Podvodni kulturni predjeli Crne Gore” koja će u Kotoru potrajati do 3. maja a koju organizuje Laboratorija za arheologiju pomorstva Pomorskog fakulteta Kotor, Univerziteta Crne Gore.

“Paneli i radionice koje slijede ovih dana, biće povod da se razgovara o mnogim otvorenim temama i problemima. Ovom manifestacijom smo pokazali spremnost Pomorskog muzeja, da otvori vrata svim institucijama sistema u Crnoj Gori, kako smo to radili i svih ovih godina. Želim da najavim da će ove godine naš Muzej imati bogatu programsku djelatnost, u kojoj dominira more i pomorstvo i gdje nas očekuju mnogobrojna lijepa iznenađenja”, kazala je Uskoković.

Podvodni arheolog Darko Kovačević, rukovodilac laboratorije za arheologiju pomorstva, istakao je da je projekat “Podvodni kultuni predjeli Crne Gore” kapitalizacija određenih tehničkih i stručnih kapaciteta koji su u međuvremenu razvijeni na Pomorskom fakultetu u Kotoru, kroz implementaciju evropskog projekta “WRECKS4ALL”.

"Primjenom novih digitalnih tehnologija uspjeli smo da približimo podvodnu kulturnu baštinu, koja je skrivena ispod morskih talasa, onima koji ne rone. Tako da svi uz pomoć te tehnologije, danas mogu da vide potonule brodove i čuju interesantne istorijske priče i kulturne poruke koje one prenose. Podvodna kulturna baština je sama po sebi veoma kosmopolitska, to su brodovi koji pripadaju različitim državama i narodima", kazao je Kovačević.

To je zaista nemjerljivo bogatstvo Crne Gore, dodaje on, te navodi da se ono nalazi skriveno na morskom dnu, koje je do sada bilo dostupno samo roniocima, a zahvaljujući saradnji akademskog sa muzejskim sektorom, danas je uz pomoć najmodernije VR tehnologije, dostupno svima.

Posjetiocima izlošbe omogućeno je da uz pomoć naočara za virtuelnu realnost i sami “zarone” na neke od do sada metodama fotogrametrije, snimljenih i obrađenih olupina iz crnogorskog podmorja poput austrougarskog parobroda “Tihany”, francuskog razarača “Dague”, britanskog lovačkog aviona “spitfire mk-IX”, austrougarske torpiljarke 76T.

Manifestacija “Podvodni kulturni predjeli Crne Gore”nastavlja se u subotu u Pomorskog muzeju razgovorom i susretima sa nekim od istraživača našeg podmorja, dok je za ponedjeljak na istom mjetsu zakazano otvaranje izložbe modela potonulih brodova "Tihany“, "Brindisi“ i austrougarske krstrice "Zenta“, te premija dokumentarnog filma "Parobrod Tihany“.

Bonus video: