Premijera dokumentarca “Parobrod Tihany” u Kotoru

Nastavljena manifestacija “Podvodni kulturni predjeli Crne Gore”

1769 pregleda 40 reakcija 0 komentar(a)
Sa izložbe u Kotoru, Foto: Siniša Luković
Sa izložbe u Kotoru, Foto: Siniša Luković

Premijernim prikazivanjem dokumentarnog filma “Parobrod Tihany” i otvaranjem izložbe modela nekoliko istorijskih značajnih brodova koji su potonuli u vodama Južnog Jadrana, sinoć je u Pomorskom muzeju Crne Gore nastavljena višednevna multimedijalna manifestacija “Podvodni kulturni predjeli Crne Gore” koju organizuje Laboratorija za arheologiju pomorstva Pomorskog fakulteta Univerziteta Crne Gore u Kotoru.

Publika je bila u prilici da pogleda makete parobroda “Tihany” i “Brindisi”, odnosno autro-ugarske krstarice “Zenta” koj je je izradiom poznati modelar Jablanko Kranjčec iz Zagreba.

Budući da su sva ova tri broda potonula prije više od 100 gidina, njihove olupine se danas i formalno smatraju kulturnim dobrima saglasno Uneskovoj Konvenciji o zaštiti podvodne kulturne baštine iz 2001.

Premijerno je prikazani i dokumnetarni film "Parobrod Tihany” o austro-ugarskom trgovačkom parobrodu koji je sticajem nesretnih okolnosti, tokom Prvog svjetskog rata potonu u blizini ostrva Mamula na ulazu u Boku i danas predstavlja jednu od najatraktivnijih olupina za ronilački turizam u Crnoj Gori. Ovaj film jedna je od ukupno 12 polučasovnih epizoda dokumentarnog serijala “Podmorje Crne Gore” čiji je autor profesionalni roniolac, istraživač podmorja, pisac i podvodni snimatelj Dragan Gačević iz Herceg Novog.

Bonus video: