Poezija u pokretu

Sedmo izdanje regionalnog književnog festivala “Literitorija” počinje danas i traje do 26. maja u Podgorici

1868 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Regionalni književni festival “LiTeritorija” koji po sedmi put organizuje Kulturno-informativni centar “Budo Tomović”, počinje danas i održava se do 26. maja.

Ovogodišnja manifestacija nosi podnaslov “Poezija u pokretu” i okuplja pjesnike iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Austrije i Švajcarske.

”Riječ je o nastavku projekta ‘Kuće poezije’ (nekadašnjeg festivala koji se održavao u Podgorici) i Berlinskog festivala poezije ‘Krijumčarenje stihova’ (VERSschmuggel) u kojem je KIC ‘Budo Tomović’ bio partner iz Crne Gore. U okviru projekta pjesnici koji pišu na njemačkom jeziku i na BHCS jeziku su u parovima, međusobno prevodili stihove na svoj jezik. To je omogućeno uz posredovanje tumača i unaprijed pripremljenih ‘grubih’ prevoda, da u timovima po troje, ‘švercuju’ (schmuggel) svoje stihove, stilske kontekste i kulturološke konotacije preko granica jezika”, navodi se u saopštenju uoči “LiTeritorije”.

Kao i ranijih godina, programi su dijaloški, a razgovori sa piscima, kao i promocija knjige na završnoj večeri, biće održani u sali Dodest u 20 časova. Sa piscima će obje večeri razgovarati Vladimir Arsenić. Gosti večerašnjeg programa su: Alen Brlek, Štefan Šmicer, Maša Seničić i Nikola Ćorac, a na programu sjutrašnjeg razgovora Arsenić će govoriti sa Sašom Garcetijem, Bojanom Vasićem, Janom Radičević i Franciskom Fiksl.

Posljednje večeri biće predstavljena višejezična antologija, u nizu čitanja zastupljenih autora, uz simultani prevod. Pored toga, na ovogodišnjoj “LiTteritoriji”, sva tri dana, prevoditeljka Elvira Veselinović vodiće prevodilačke radionice sa grupom studenata Studijskog programa za njemački jezik i književnost Filološkog fakulteta u Nikšiću.

Festival su ove godine podržali Ambasada Austrije u Crnoj Gori i švajcarski program za kulturu Pro Helvetia.

Bonus video: