Od danas malo mijenjam svijet

Grupna izložba u realizaciji Milene Živković, biće otvorena večeras u Podgorici, u Kuslevovoj kući, a slijedi raznovrstan program

812 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Grupna izložba “Od danas malo mijenjam svijet” koju realizuje crnogorska umjetnica Milena Živković, u sklopu projekta “Mentalna ekologija”, biće otvorena danas u Podgorici, u Kuslevovoj kući u 20 časova.

“Biće izloženi radovi polaznika dvosemestralnog programa ‘Disciplina mašte’, radovi polaznika osnovaca, gimnazijalaca, štićenika ZIKS-a, radnika gradske čistoće, kao i radovi jednog ambasadora i princa”, ističe se u najavi.

Postavka je multimedijalna, edukativna i interaktivna, ali i nekonvencionalna...

“Kad je u pitanju medij, biće predstavljeni crteži, kolaži, makete, skulpture, kratke priče, video format i land art u dvorištu. Pored ove smjele postavke radova gotovo svakog dana trajanja izložbe organizovan je dinamičan program, predavanje ili radionica na neku od tema iz naše sfere djelovanja: ekologija, angažovana umjetnost, psihologija, kreativne tehnike...”, piše u saopštenju povodom događaja.

Ideja je da se ovom postavkom podstakne “nepravedno zapostavljena interakciju sa publikom” i da se vrati aktivni doživljaj umjetnosti. Događaj je organizovan u saradnji sa partnerima i učesnicima programa “Disciplina mašte”, a pored godišnje grupne izložbe radova, u nastavku donosi raznovrstan program.

Nakon otvaranja večeras u 20 časova, slijedi projekcija filma “Mentalna ekologija”, a zatim i mini koncert dua violinistkinje Alike Jusić i pijaniste Davora Novaka. Zatim slijedi program “Interakcija sa publikom: Vježba crtanje muzike [sinestezija]”, a onda i koktel uz muziku za koju je zadužen DJ Damir Murseljević.

Narednih dana slijedi projekcija filma “Da li ti nedostajem?”, vođenje kroz izložbu u nedjelje, kao i predavanja: ”Ekološka Crna Gora” dr Dragana Hajdukovića, “Predrasude. Interaktivna radionica” prof. Smilje Vukićević, “Kreativne tehnike” prof. Nenad Vujadinović, ”Ekološka i angažovana umjetnost koja može da mijenja svijet” o čemu će govoriti pijanista, arhitekta i umjetnik Andrej Josifovski.

Izložba je otvorena do 10. juna.

Bonus video: