Nagrade "Maslačak" ostvarenjima koja "otimaju od realnosti"

Na večerašnjoj ceremoniji zatvaranja 14. UnderhillFesta proglašeni najbolji filmovi u međunarodnoj i regionalnoj selekciji dugometražnih ostvarenja, kao i u programu "7 kratkih"

11986 pregleda 0 komentar(a)
Detalj sa zatvaranja festivala, Foto: Underhill Fest
Detalj sa zatvaranja festivala, Foto: Underhill Fest

Nagradu "Maslačak" u regionalnoj selekciji dugometražnih ostvarenja, na 14. izdanju Međunarodnog festivala dokumentarnog filma osvojio je "Muzej revolucije" autora Srđana Keča, odluka je tročlanog žirija koji su činili: rediteljka i producentkinja iz Srbije Andrijana Stojković, reditelj iz Hrvatske Andrej Korovljev i crnogorski reditelj Bojan Stijović.

To je saopšteno večeras na ceremoniji zatvaranja u Podgorici, kada je na košarkaškom terenu "Dragan Ivanović" u Njegoševom parku upriličena i dodjela priznanja.

"Muzej revolucije" vrlo ubjedljivo prikazuje kako život na apsolutnoj margini društva ima svu emotivnu punoću, ljubav i brigu za bližnje, obrazložio je žiri. "Društvo koje je nekada imalo veliku ambiciju za jednakost i dobrobit svih građana došlo je do trenutka u kome je ta ambicija nestala i raslojilo se na vrlo dramatičan način gdje su materijalno najugroženiji potpuno 'nevidljivi' za ostale, a oni sami bez nade da će se njihova situacija promijeniti.

Ovaj film je izuzetno vješto napravljen i želimo da istaknemo da smatramo da je pravi podvig 'oteti od realnosti' toliko dirljive i intimne scene sa protagonistima", navodi se u obrazloženju.

Žiri je dodijelio i dva specijalna priznanja u regionalnoj selekciji, i to filmu "Još jedno proleće" autora Mladena Kovačevića i filmu "Prizvan i pozvan" autorskog dvojca Luke Papića i Srđe Vuča.

Tročlani žiri je odlučio da nagradu Maslačak za najbolji film u međunarodnoj selekciji dodijeli filmu "El Echo" autorke Tatiane Huezo naglasivši da sa izuzetnom vještinom prikazuje naizgled običan život jedne porodice u malom meksičkom selu.

"Dug i uporan 'pogled' na njihovu svakodnevicu otkriva sve kompleksnosti ljudskog postojanja, njegovog materijalnog, duhovnog, intelektualnog i emotivnog pa i filozofskog aspekta. Baka, majka i njeno četvoro djece brinu o imanju, koje je sve što imaju, istovremeno brinući duboko i nježno jedni o drugima. Rediteljka i njeni saradnici napravili su film nesvakidašnje ljepote i snage koji vodi intiman razgovor sa gledaocem o ljudskim bićima i snazi njihove povezanosti", obrazložio je žiri.

Specijalno priznanje u međunarodnoj selekciji žiri je dodijelio filmu "Zalagaonica" Lukaša Kovalskog.

Član žirija, reditelj Bojan Stijović rekao je ranije da je UnderhillFest primjer pozivitne i lijepe atmosfere, ali naglasio i da je dobra i kvalitetna selekcija umjetničkog direktora i selektora festivala Vuka Perovića, otežala posao žiriju.

Mladi žiri koji čine studenti Ana Ćulum, Elena Simović i Jevrem Bojović odlučivao je o nagradama u selekciji kratkih dokumentarnih filmova, "7 kratkih". Oni su odlučili da nagradu "Maslačak" za najbolji kratki dokumentarni film dobije ostvarenje "Na kraju puta" autorke Ivane Todorović.

Specijalno priznanje žirija u kategoriji kratkih dokumentaraca dobilo je ostvarenje "Povratak kući" autora Nikole Polića. Član žirija, Jevrem Bojović kazao je ranije da "svaki film traži određenu pažnju", što je upravo i važnost festivala, jer otvara oči javnosti.

Dodijeljena je i Nagrada publike, a osvojio ju je film "Život kao i svaki drugi" Faistine Cros sa prosječnom ocjenom 4.87.

Nakon ceremonije zatvaranja uslijedila je projekcija filmova učenika i učenica TeenDocs škole koja je realizovana uz pomoć kompanije One i Filmskog centra Crne Gore, a predavači su bili filmski kritičar i producent Vuk Perović, reditelj Dejan Petrović, reditelj i snimatelj Ivan Čojbašić i montažer Dmitar Janjušević, a polaznici su đaci Gimnazije "Slobodan Škerović" i Gimnazije "Petar I Petrović Njegoš".

Oko 21.30 časova na košarkaškom terenu "Dragan Ivanović" u Njegoševom parku krenula je i projekcija drugog dijela diptiha Mile Turajlić koji publika sa otvaranja željno iščekuje, nakon što su svi sa oduševljenjem prihvatili priču o Stevanu Labudoviću, kao i o Pokretu nesvrstanih.

Prije projekcije filma publici se obratio član porodice Stevana Labudovića - Petar Labudović.

Povezani članci

09. Jun 2023.

„Uništili su Jugoslaviju i naše snove”

"Ovaj dugometražni dokumentarni film nas vodi na putovanje kroz arhivu Stevana Labudovića, ličnog snimatelja jugoslovenskog predsjednika Tita. 'Cine-Guerrillas' nas uvodi u medijsku bitku koja se odvijala tokom Alžirskog rata za nezavisnost, u kojem je filmski medij mobilizovan kao oružje političke borbe protiv kolonijalizma", navodi se u opisu.

Producenti su Mila Turaljić i Carine Chichkowsky, a koproducenti Vanja Jambrović i Vuk Perović. Film je rađen u produkciji "Poppy Pictures" iz Srbije, "Survivance" iz Francuske, "Restart" iz Hrvatske i "Kino" iz Crne Gore. Ovo ostvarenje podržao je i Filmski centar Crne Gore.

Za kraj programa, u 22.30 časova, najavljen je koncert beogradskog sastava "Lira Vega", a nakon njih nastupiće DJ Dejan Vučetić Vuča.

Bonus video: