„Purgatorije“ su čistilište za dušu

U Tivtu počeo 18. Međunarodni festival mediteranskog teatra

1207 pregleda 0 komentar(a)
Iz mjuzikla "Flashdance", Foto: Siniša Luković
Iz mjuzikla "Flashdance", Foto: Siniša Luković

Spektakularnim izvođenjem na ljetnjoj pozornici reprezentativnog mjuzikla „Flashdance“ u produkciji Pozorišta na Terazijama iz Beograda, u režiji Vladana Đurkovića, u Tivtu je preksinoć započeo 18. Međunarodnmi festival mediteranskog teatra „Purgatorije“.

Publika koja je ispunila kompletan auditiorijum lhjetnje pozornice kapaciteta preko 1.000 mjesta, imala je prilku da uživa u skoro tročasovnommuzičko-scenskom spektaklu u kome su nastupili Mina Nenadović, Slaven Došlo, Mitra Mladenović, Bojana Račić, Teodora Tomašev, Tatjana Tanja Bošković, Miroljub Turajlija i brojni drugi.

Prije same predstave, “Purgatorije” je prigodnim obraćanjem, zvanično otvorila glumica Olga Odanović. “Bez vas, draga publiko, pozorište ne postoji. Pozorište je privilegija. Baviti se pozorištem je fantastičan posao. Na sve ono što smo zaboravili u ovom ludom vremenu, plemenitost, empatija, tuga i patnja, pozorište je tu da vas podseti da to postoji. Da vas podsjeća na prave vrijednosti. Da budemo humani, empatični, da volimo bližnje svoje, da volimo sebe i da volimo pozorište. Pozorište ima veliku ulogu u odrastanju svih nas. Pozorište je najbolje provedeno vreme. I ono odolijeva svim vremenima, onim divnim i onim manje lijepim. U najtežim vremenima pozorište daje najbolje rezultate. Pozoriše se uvijek obraća malom čovjeku, poniženom, uvrijeđenom, daje nadu da je ipak, moguć bolji svijet. Najveću obavezu pozorište ima prema sebi. Ono čega se nikada ne možemo zasititi je dobro ispričana priča. Pozorište je uvijek dobra priča, jako važne teme. U životu mora da se vjeruje. Vera je nešto što nas oplemenjuje, što nam daje nadu, što nas čini uzvišenim. Pozorište je uzvišeni čin, zato vas molim da verujete u pozorište. Tu su mnoga pitanja, mnogi odgovori. Možda nekad nisu prijatni, lijepi, ali to smo sve mi, to je naš život. Pozorište je labaratorija novih ideja, novih osjećanja. I uvijek je u korak sa vremenom. Pozorište je eksplozija emocije, radosti, iluzije, slobode, patnje, tuge, svega što jedno ljudsko biće može da osjeti. Nemojte se stidjeti ničega od ovoga. Plačite i tugujte sa junacima u pozorištu. Tako ćete doživeti katarzu. Pozorište je bijeg od stvarnosti i pruža vam sigurno utočište i mirnu luku” – kazala je Odanović.

U ime organizatora festiovala, tivatskog Centra za kulturu, prisutne je pozdravio direktor te JU, Goran Božović. “Pričinjava mi ogromnu čast i izuzetno sam ponosan kad vidim da je Ljetnja pozornica prepuna. Zato što su “Purgatorije” kultura i umjetnost, zato što su “Purgatorije” brend i ponos Tivta i Crne Gore, zato što su “Purgatorije” centar kulturnih zbivanja u regionu, priznat i prepoznat, zato što su “Purgatorije” tradicija i ogromna obaveza. “Purgatorije” su vaše i naše, i svakog građanina Tivta i Crne Gore i svakog gosta i svakog posjetioca. “Purgatorije” ste i vi. “Purgotije” su i emocije, i sreća i tuga i strah i bijes. “Purgatorije” su i bijeg od stvarnost, lijek za dušu – “Purgatorije” su čistlište. Dok je vas, publike, “Purgatorije” će živjeti.” – istakao je Božović.

Osamnaesti Međunarodni festoval mediteranskog teatra “Purgatorije” u Tivtu trajaće do 31.avgusta i donosi oko 40 raznovrsnih programa, među kojima je i devet takmičarskih predstava teatarskih kuća iz zemalja regiona, a koje će se boriti za festivalske nagrade. Zadovoljstvo otvaranjem festivala nije preksinoć krio ni gradonačelnik Tivta Željko Komnenović:

“Zadovoljstvo je da “Purgatorije” imaju spektakularan početak i obećavaju, kao što smo i najavili, da će ove godine svojim kvalitetom da odskoče. Ako se po jutru dan poznanje biće tako i na dobrom smo putu. Fleš dens je zaista oduševio publiku. Puna ljetnja pozornica, gosti sa svih strana Crne Gore. Nastavlja se magija “Purgatorija” i to je ono što nas, koji stojimo iz ovog festivala, raduje” -rekao je Komnenović.

Bonus video: