Izložba Kordićevih fotografija u čast "Jadranovog" 90. rođendana u Kotoru 4. avgusta

U svoju prvu luku u domovini –Tivat, "Jadran" je uplovio 16. jula 1933, a Kraljevskoj Mornarici zvanilno je predat je na velikoj svečanosti 19. avgusta 1933. godine u Splitu, od kada se svake godine tradicionalno obilježava njegov rođendan – Dan broda

2317 pregleda 0 komentar(a)
Jedna od Kordićevih fotografija, Foto: Stevan Kordić
Jedna od Kordićevih fotografija, Foto: Stevan Kordić

Povodom 90. godina od upisa u Flotnu listu školskog broda "Jadran", Opština Kotor, Ministarstvo odbrane i Mornarica Vojske Crne Gore u saradnji sa Pomorskim muzejom Crne Gore Kotor, Pomorskim fakultetom Kotor Univerziteta Crne Gore i Srednjom pomorskom školom Kotor, organizuju izložbu fotografija autora dr Stevana Kordića.

Izložbu će u petak 4. avgusta u 21 sat u Pomorskom muzeju otvoriti komadant Mornarice Vojske Crne Gore, kapetan fregate Milan Jevtović i predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić.

Izložba će biti otvorena do 31. avgusta 2023.

Školski brod "Jadran“ građen je od 1931. do 1933. godine u brodogradilištu "H.C. Stülcken &Sohn" u Hamburgu, u Njemačkoj, za potrebe mornarice Kraljevine Jugoslavije. Brod je projektovao jugoslovenski inženjer brodogradnje Josip–Jozo Škarica. Svečano je porinut u more 25. juna 1931. a završen 27. juna 1933. godine, kada je i predat na upotrebu tadašnkjoj Kraljevskoj Mornarici Jugoslavije.

U svoju prvu luku u domovini –Tivat, "Jadran" je uplovio 16. jula 1933, a Kraljevskoj Mornarici zvanilno je predat je na velikoj svečanosti 19. avgusta 1933. godine u Splitu, od kada se svake godine tradicionalno obilježava njegov rođendan – Dan broda.

Školski brod "Jadran" je trojarbolni jedrenjak tipa barkantin, namjenski projektovan i izgrađen za obuku mladih pomoraca.

Prof. dr Stevan Kordić afirmisani je umjetnički fotograf, rođen 1969. godine u Kotoru. Glavni predmet njegovog fotografskog interesa je istorijska arhitektura i pejzaž. Kao fotograf učestvovao je u brojnim izdavačkim i izlagačkim projektima koji su afirmisali kulturnu baštinu Boke Kotorske i Crne Gore. Izlagao je grupno i pojedinačno u Kotoru, Tivtu, Podgorici, Beogradu, Zagrebu, Sarajevu, Berlinu, Termoliju i Rimu. Član je više nevladinih organizacija koje se bave očuvanjem kulturne baštine. Doživotni je član Europe Nostre.

Jedrenjak "Jadran" na kojem je Kordić više puta plovio kao profesor Pomorskog fakulteta u Kotoru sa sudentima te visokoškolske ustanove, jedna je od njegovih najvećih umjetnilkih inspiracija pa je Kordić upravo "Jadranu" posvetio veliki broj svojih najupečatljivijih umjetničkih i dokumenarnih fotografija.

Bonus video: