Uprkos svemu, FIAT (do)nosi dobri duh alternative

Od 8. do 17. septembra u Podgorici će biti održan Festival internacionalnog alternativnog teatra, pod geslom “Parabola”

4057 pregleda 24 reakcija 0 komentar(a)
Sa konferencije za medije, Foto: Duško Miljanić
Sa konferencije za medije, Foto: Duško Miljanić

Dobri duh alternative danas je nikad potrebniji, konstatovala je državna sekretarka u Ministarstvu kulture i medija Mirjana Maslovar na jučerašnjoj konferenciji za medije povodom novog izdanja Festivala internacionalnog alternativnog teatra FIAT 2023. Upravo taj duh alternative, svojim autentičnim sadržajem i energijom koja se lako rasprši cijelom Podgoricom, iz godine u godinu donosi i širi FIAT, te njome tradicionalno sredinom septembra opija publiku.

Ove godine od 8. do 17. septembra FIAT će biti središte kvalitetnog glavnog takmičarskog, ali i bogatog pratećeg programa, na više lokacija u glavnom gradu, a sve pod geslom “Parabola”, za koji je motiv bila pjesma crnogorskog pjesnika Ratka Vujoševića ”Osjećanje parabole”.

Selektorka programa, glumica Ana Vujošević objasnila je da “kroz raznolike perspektive, iskustvo stvaranja i prepoznavanja, umjetnici snažno preispituju život u svojoj suštini, prateći zajedničku liniju - parabolu”... Vodeći se time, ona je od 117 pristiglih aplikacija izabrala 12 predstava, i to iz: Francuske, Italije, Kosova, Mađarske, Slovenije, Bugarske, Poljske, Hrvatske, Litvanije, Slovenije i Crne Gore.

“Ovogodišnje izdanje inspirisano je životom i stvaralaštvom našeg divnog pjesnika Ratka Vujoševića, inače mog oca. Njegovi stihovi i metafizika u njegovoj poeziji zapravo su bili vodilja u procesu selekcije i u načinu na koji sam koncipirala ovogodišnje izdanje i odlučila se za određene naslove, saradnje, poruke koje FIAT šalje i ono što je energija i ponuda FIAT-a, pa smo mi tako uvijek korak ispred (svih) i u tumačenju aktuelnih događaja i surove realnosti, ali i da mi zapravo dajemo nadu”, rekla je ona.

Selektorka programa Ana Vujošević
Selektorka programa Ana Vujoševićfoto: Duško Miljanić

U ovogodišnjem žiriju su: pisac i direktor Gradskog pozorišta Podgorica Stevan Koprivica, glumica Jelena Minić i producent i dekav Fakulteta dramskih umjetnosti Edin Jašarović. Nemoguće je ne zapaziti da u tom sastavu fali i ime balerine i koreografkinje Sonje Vukićević koja je godinama već poput zaštitnog lica ovog festivala.

Takođe, primijetno je i da se nakon duže vremena u glavnom programu nalaze tri crnogorske produkcije, što je istakla Vujošević, i to: “Krik” Trupe “Ballo” i u produkciji Crnogorskog narodnog pozorišta “Nesporazum” i “Ujka Vanja”. To govori dosta o kvalitetu crnogorske produkcije u proteklih godinu dana, a što je, neminovno, poteklo iz krovne teatarske kuće kojom je u tom periodu rukovodio Marko Baćović.

Sa krova KIC-a ponovo u dvorište Kuslevove kuće

Na jučerašnjoj konferenciji za medije program i katalog, kao i ostatak pratećeg materijala, nijesu bili dostupni, usljed nepredviđenih izmjena a direktorka festivala Ana Vukotić objasnila je razlog tome.

“U ponedjeljak u 11 sati prije podne dobili smo informaciju da krov Kulturno-informativnog centra “Budo Tomović” ne možemo koristiti za prateće programe, pa smo bili primorani da stopiramo štampanje svih propratnih materijala. Danas (srijeda) smo dobili informaciju da će se svi prateći programi FIAT-a odvijati u dvorištu Kuslevove kuće što mislim da zaista jeste pravo mjesto za FIAT. Ovom prilikom pozivam sve aktere gradske kulture da razmisle da li je taj prostor dobio na značaju nakon što je FIAT izašao iz njega, ili je zapravo tamo naše mjesto i mjesto gdje će se svakodnevno dešavati događaji u kulturi grada sa svakodnevnom posjećenošću”, rekla je Vukotić.

Na pitanje “Vijesti” šta je uzrokovalo takvu odluku i ko ju je donio, Ana Vukotić je rekla da je odluku prošlog petka donio Savjet KIC-a, a informaciju su organizatorima festivala proslijedili u ponedjeljak uoči istovara i montaže scene.

“Oni su kao razloge naveli izolaciju na krovu, prokišnjavanje zgrade i slično. Smatram da je to pitanje važno za sve građane, zato što smo upravo mi - građani, svojim novcem tri puta finansirali renoviranje krova KIC-a, baš zbog tih problema sa prokišnjavanjem. Izgubili smo jedan od najljepših prostora u centru grada koji je (bio) pogodan za svaku vrstu kulturno-umjetničkih programa. Pitanje je kako smo došli do te situacije, zašto su scena, rampa i oprema sa krova bačeni... Dozvolićete da ja, kao pozorišni čovjek, konstatujem da oprema jeste bila stara, kao i scena, ali smatram da je jednim minimalnim ulaganjem to moglo sačuvati. Pitanje je i gdje ide novac građana namijenjen renoviranju objekata kulture”, kazala je Vukotić i dodala da su na raspolaganju FIAT-u ostale su velika i mala scena KIC-a.

Ana Vukotić
Ana Vukotićfoto: Duško Miljanić

No, dvorište Kuslevove kuće ponovo će biti domaćin programa festivala koji je taj prostor i oživio. Vukotićeva je najavila da će festival biti zatvoren upravo tamo, 16. septembra nastupom dobro poznatog sastava “The Books of Knjige”.

Da postane festival od posebnog značaja

Iako je odluka o tome da se izmjeste iz Kuslevove kuće stigla sa adrese Glavnog grada, Jelena Đurđić iz Sekretarijata za kulturu i sport kazala je da predstavlja čast i zadovoljstvo to što je Glavni grad tradicionalni pokrovitelj festivala koji promoviše alternativni pozorišni izraz i umjetničku raznolikost, kroz razmjenu kreativnih ideja između umjetnika i publike.

“Početkom 2023. godine uputili smo dopis Ministarstvu kulture i medija da se, između ostalog, Festivalu internacionalnog alternativnog teatra kao i Međunarodnom festivalu dugometražnog dokumentarnog filma ‘Underhill’ dodijeli status festivala od posebnog značaja za kulturu Crne Gore, kao najprestižnijim festivalima, koji s najdužim trajanjem na podgoričkoj i crnogorskoj sceni kulture doprinose njenom obogaćivanju i čine značajan dio crnogorskog kulturnog identiteta”, rekla je Jelena Đurđić.

Vukotićeva je priznala da je time iznenađena, ali i oduševljena.

“Drago mi je da pred kraj mandata trenutne garniture u Sekretarijatu za kulturu i sport ipak možemo doći do inicijative koja ide od grada prema ministarstvu, zarad dobijanja tog statusa. Imamo dovoljno argumenata i nadam se da će Ministarstvo uvažiti značaj FIAT-a i da ćemo konačno dobiti taj status koji će nam omogućiti da se brže i bolje razvijamo, da otvorimo neka radna mjesta u kulturu, što je takođe neophodno”, rekla je direktorka festivala.

Mirjana Maslovar iz Ministarstva kulture priznala je da prvi put čuje za ovu informaciju i istakla da ta inicijativa još nije stigla do Ministarstva, ali ju je pozdravila.

“Mislim da inicijativa dolazi u pravo vrijeme i na pravi način, jer je FIAT ne samo brend, već i kulturna institucija”, rekla je ona.

Sa konferencije za medije: Andrijana Muratović, Ana Vukotić, Mirjana Maslovar i Vladimir Vučinić
Sa konferencije za medije: Andrijana Muratović, Ana Vukotić, Mirjana Maslovar i Vladimir Vučinićfoto: Duško Miljanić

Jelena Đurđić tvrdi da je inicijativa poslata i rekla da postoji dokaz koji može biti ustupljen na uvid medijima, ali ga nije imala kod sebe. Svakako, nije prvi put da se ta inicijativa pominje, a isto je rečeno i tokom ovogodišnjeg izdanja Underhilla.

“Ovo nije prvi put da Ministarstvu upućujemo tu inicijativu. To smo uradili i početkom 2019. godine, a početkom ove godine dolazimo sa istom inicijativom”, podsjetila je Đurđićeva.

Na zvaničan zahtjev “Vijesti” Sekretarijatu za kulturu i sport Glavnog grada upućen juče, a koji se tiče uvida u inicijativu i dopis Ministarstvu vezan za ovu tematiku, do zaključenja ovog broja nije stigao odgovor.

Partnera manje, prijatelja više, borba ne prestaje

Podrška Ministarstva kulture i medija ovogodišnjem izdanju FIAT-a je 27 hiljada eura, dok su iz Glavnog grada opredijelili 24 hiljade.

“FIAT godinama promoviše i podstiče kulturnu razmjenu, saradnju i mobilnosti umjetnika, kako na regionalnom tako i na međunarodnom nivou. Upravo zbog toga Ministarstvo kulture i medija u kontinuitetu pruža značajnu finansijsku podršku ovom Festivalu”, rekla je Maslovar i dodala:

“Mnogo toga sam u prethodnom periodu rekla i napisala o važnosti FIAT-a za crnogorsku kulturnu scenu, o dobrom duhu alternative koji nam je danas još potrebniji, pa se neću ponavljati, već samo poželjeti da ovogodišnji festival protekne u duhu onog jedinstvenog i neponovljivog doživljaja po kome se pamte godine i godišnja doba koja mirišu na duh alternative, na duh FIAT-a i njegove publike, na duh urbane, provokativne, inspirativne i svima dostupne kuturno-umjetničke manifestacije... Očekujući da će program Festivala sljedeće godine biti još sadržajniji i organizovan u boljim uslovima, zahvaljujem vam na pažnji”, poručila je ona.

Vukotićeva je kazala da se organizatori entuzijastično trude da iz godine u godinu naprave što kvalitetniji festival.

“Ono čega smo svi svjesni jeste da su okolnosti u ukupnoj crnogorskoj kulturi sve teže i teže godinama, što svi osjećamo. Veći budžeti nijesu srazmjerni ogromnoj inflaciji i njenim trendovima, ali svih ovih godina smo pokazali da budžet nije presudan za održavanje, ali i kvalitet FIAT-a, zahvaljujući fantastičnom timu festivala koji sve radi srcem”, rekla je ona.

Vukotićeva je istakla da su i Đurđićeva i Maslovar dugogodišnje prijateljice festivala, iznijela je i zahvalnost medijima čija podrška nije izostajala od obnove festivala, a zahvalila je i ovogodišnjim partnerima festivala, podsjećajući da je broj njih smanjen, što smatra signalom na koji način institucije kulture sarađuju.

“Uprkos lijepim riječima prisutnih na ovoj konferenciji za medije, moram istaći da opstrukcija i poteškoća u organizaciji ne fali, što je nekako postalo i tradicionalno kada je FIAT u pitanju”, dodala je Vujoševićeva uz poruku:

“Ovogodišnje izdanje osvojiće vas i izuzetnim pratećim programom. Neka se skok desi! Budimo bolji ljudi za bolji svijet! FIAT Parabola 2023! Borba ne prestaje - FIAT se ne predaje”.

Kreativni market i filmovi domaćih autora koji žive i stvaraju vani

Urednik programa “Kreativni market” Edin Jašarović najavio je uspješno izdanje na kojem posjetioci mogu očekivati keramiku, modni dizajn, umjetnost stripa, ali i razne rukotvorine. Kazao je i da je zadovoljan što je market na FIAT-u dobio značajno mjesto.

Urednik filmskog programa Vladimir Vučinić rekao je da će 11. i 12. septembra biti održane projekcije ostvarenja domaćih autora koji žive, rade i stvaraju van Crne Gore, što je bio i cilj ovogodišnje selekcije.

“Odlučili smo se za dva djela dvoje autora, i to Marijane Janković porijeklom iz Berana, a živi u Danskoj i Nikole Đuračevića koji je kao mali otišao iz Podgorice i sada živi u Njujorku. Marijana je poznata evropska i svjetska glumica, a prikazaćemo njen film ‘Maja’, i fantastičan film ‘Bruklin park’ Nikole Đuračevića koji će biti i gost FIAT-a. Ta dva filma imaju određene sličnost, zbog čega su i selektovani. Obje priče su tople i emotivne priče o ljudima koji su napustili svoju zemlju i o njihovom snalaženju u svijetu... Potpuno su, s druge strane različiti, ali svakako je prisutna emotivna poruka, empatija koju smo svi mi izgubili u ovom selfi svijetu i koja nam svima nedostaje, motiv je oba filma”, otkrio je Vučinić.

Francuska predstava za početak i muzičko putovanje uz Ahmeda Burića

U saradnji sa Francuskim institutom Crne Gore, program će u petak u 20 časova otvoriti predstava “Neprijatelj (mirovna konferencija) u KIC-u “Budo Tomović”. Predstava će 60 minuta biti igrana u velikoj sali, a 40 minuta vani. Režiju potpisuju Melodi Laselin i Simon Kapel.

Program se nakon toga seli u dvorište Kuslevove kuće gdje se nastavlja muzičkim segmentom od 22 časa, po izboru urednika Damira Murseljevića.

Publika će imati priliku da uživa u poetici Ahmeda Burića koji je vokal i klavijaturista, uz gitaru Damira Imamovića, bas Ivana Mihajlovića i sa Benjaminom Drijenčićem na trubi.

“Oni će prirediti nezaboravno eterično putovanje kroz vjekovnu balkansku zbilju. U nastavku festivala čeka nas zanimljiv autorski projekat savremene elektronske muzike koju pušta DJ Martel, kao i standardna podrška FM Mirda i dio ekipe sa studetnskog radija ‘Krš’”, najavila je Ana Vujošević umjesto Murseljevića koji je bio spriječen da prisustvuje konferenciji za medije.

Na konferenciji za medije govorila je i ovogodišnja portparolka festivala Andrijana Muratović.

Bonus video: