Ep o Kosari i Vladimiru na proslavi jubileja festivala "Ćirilicom"

Od 2017. godine kada je festival otpočeo svoje trajanje, upravo stoti program obilježiće multikreativna plesačko-pjevačka predstava Kosara i Vladimir koju je producirala Narodna biblioteka Budve

1759 pregleda 26 reakcija 5 komentar(a)

Novi pogled na ljubavni tragični ep o Kosari i Vladimiri predstaviće se publici u Budvi u okviru proslave velikog fesitvalskog jubileja. Ove godine festival „Ćirilicom“, u organizaciji JU Narodna biblioteka Budve i Udruženje izdavača i knjižara Crne Gore, slavi svoj stoti program.

Od 2017. godine kada je festival otpočeo svoje trajanje, upravo stoti program obilježiće multikreativna plesačko-pjevačka predstava Kosara i Vladimir koju je producirala Narodna biblioteka Budve.

Koreograf ove predstave je jedan od najpriznatijih srpskih baletskih umjetnika Bojan Dimitrijević, kompozitor je Konstantin Blagojević, dok je tekst napisao Marko Kentera na osnovu čijih priča je dramski tekst razradio Vuk Bošković.

Predstava će premijerno biti igrana na sceni između crkava u Starom budvanskom gradu u nedjelju 10. septembra sa početkom u 21 čas, a ulaz je, kao za sve programe festivala Ćirilicom, slobodan.

U predstavi igraju: Anđelka Petrović, Milan Backulja, Đorđe Petrović, Milica Miladinović, Tijana Grčić, Tamara Vidaković i Krsto Sijerković.

„Vladimir i Kosara - Kosara i Vladimir kako glasi naziv plesne predstave, je legendarna priča o tragičnoj ljubavi između dukljanskog kneza Vladimira i bugarske princeze Kosare. Predstava čija je naracija kao i u samoj legendi isprepletena istinitim i mitskim događajima, obojena emocijama, ljudskim stanjima koja zaokupljaju i određuju ljudsku sudbinu: ljubav, vjera, nada, samilost, moral, požrtvovanost, sa druge strane: licemjerje, gordost, zavist, moć, prevara, pohlepa. Po formatu, ovo scensko dijelo se može klasifikovati kao koreodrama, međutim, pojedini elementi govore da je i više od toga. Principom mozaičkog sjedinjenja muzike, plesa, pjevanja, rečitativa, glume i dr. pratećih, scenskih elemenata, plesna predstava Kosara i Vladimir ukazuje na rađanje jednog novog, rekao bih, u budućnosti veoma perspektivnog scenskog formata“, naveo je koreograf Bojan Dimitrijević.

On je istakao da je sam tekst na njega ostavio veoma jak, pozitivan utisak.

"Sama dramaturška struktura - scenoslijed, likovi, opis likova, njihovi karakteri, odnosi, događaji opisani u tekstu su bili, više nego dovoljan razlog da se sa zadovoljstvom upustim u svijet mašte i kreativne umjetnosti. Predstava Kosara i Vladimir u formi kamernog sižea se klasifikuje kao kompleksnija forma u koreografskom stvaralaštvu. Sa svim svojim osobenostima koje karakterišu kamernu sižejnu formu, a koje se vrlo jasno ocrtavaju u samoj dramaturgiji, proces stvaranja i realizacija predstave za mene kao koreografa se činilo s razlogom posebno uzbudljivim i izazovnim. Neosporno, pored samog narativa, teskta, moj glavni putevoditelj kroz avanturu koreografskog stvaralašta bio je autor muzike, maestralni umetnik, kompozitor Konstantin Blagojević.“

Dramski pisac Vuk Bošković uvjerenja je da su stvorili jedinstveno, a prepoznatljivo djelo:

„Kosara i Vladimir je priča o ljubavi. Iskoristili smo tu srž da bismo od nje stvorili tekst za predstavu koji istovremeno i čuva taj korjen ali i otvora nova pitanja, poglede i ideje. Bazirana na predlošku Marka Kentere ovaj tekst, napisan u desetercu i po uzoru na Gorski vijenac (koji se citira), naš tekst se odlučio za pomijeranje tačke gledišta na Kosaru, i kako cjelokupna priča, koja se vijekovima u prepričavanjima iz istorije pretvorila u umjetnost, izgleda iz perspektive žene koja ima ključnu ulogu u ovim događajima. Da slučajno ne bude zabune, ovo nije radikalno izglobljavanje i rušenje ideje o "Kosari i Vladimiru". Ova predstava i dalje slavi naše zajedničko naslijeđe i istoriju, ali tako što dodaje još jednu dimenziju, još jedan ugao odakle ova srednjevijekovna epopeja može da se posmatra i proživi.“

Bonus video: