Damjanu Pejanoviću nagrada "Slobodan Milatović"

Dodijeljene nagrade 38. Festivala internacionalnog alternativnog teatra FIAT

2714 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Duško Miljanić
Foto: Duško Miljanić

Mladi crnogorski reditelj Damjan Pejanović osvojio je nagradu za najbolju režiju "Slobodan Milatović" na ovogodišnjem izdanju Festivala internacionalnog alternativnog teatra FIAT. Priznanje koje nosi ime osnivača ove velike, jedinstvene i značajne manifestacije, Pejanoviću je sinoć dodijeljeno za predstavu "Nesporazum" po tekstu Albera Kamija u produkciji Crnogorskog narodnog pozorišta.

Žiri je radio u sastavu: pisac i direktor Gradskog pozorišta Podgorica Stevan Koprivica - predsjednik i članovi: glumica Crnogorskog narodnog pozorišta Jelena Minić i producent i dekan Fakulteta dramskih umjetnosti Cetinje Edin Jašarović. Odluke o nagradama su donijeli jednoglasno, a mladog reditelja vide "kao novi snažan argument crnogorskog pozorišta".

"Pejanović režira Kamijev "Nesporazum" filigranskim rediteljskim rukopisom, akcentirajući nova značenja apusurda u odnosu na Kamijevu impostaciju ove filozofske kategorije. Vizuelna sugestivnost, beskrekorno vođenje glumaca i brojnog tima kreativnih saradnika, određuje Pejanovića kao novi snažan argument crnogorskog pozorišta", naveli su u obrazloženju.

FIAT
foto: Duško Miljanić

Nagrada za najbolju predstavu, Gran Prix festivala pripao je predstavi "Projekat Handke ili pravda za Petrove budalaštine" u režiji Blerte Neziraj, po tekstu Jetona Neziraja. Predstava je nastala u saradnji Qendra Multimedije iz Prištine, Mittelfesta iz Njemačke, Teatra della Pergola iz Italije i Internacionalnog pozorišnog festivala MESS iz Bosne i Hercegovine. Ovo je i prva pozorišna predstava izvedena u Podgorici, konstatovali su ranije organizatori i ekipa predstave.

"Ova predstava je bolno suočavanje sa vjekovnom enigmom pozicioniranja stvaraoca i intelektualaca naspram vlasti - konstatujući problematičnu odgovornost intelektualaca", rekao je žiri.

Nagrada za nabolju mušku ulogu dodijeljena je ravnopravno Arbenu Bajraktaraju upravo za ulogu u predstavi "Projekat Handke" u režiji Blerte Naziraj i Ivanu Bazmareviću za ulogu u predstavi "Ujka Vanja" u režiji Mirka Radonjića i produkciji CNP-a.

FIAT
foto: Duško Miljanić

"Glumačkom harizmom Bajraktaraj gradi delikatni višeslojni lik koji nas vodi kroz uznemirujuću priču o intelektualcu u društvenom nevremenu, a Ivan Bezmarević lik Astrova pravi neočekivanim sredstavima krećući se od toplih valera preko diskretne ironije sve do potpune fizičke ogoljenosti", naveo je žiri.

FIAT
foto: Duško Miljanić

Nagrada za najbolju žensku ulogu osvojila je Beti Lučić za ulogu u predstavi "Pobuna - sold out/Ljubavnice" u režiji Senke Bulić, po tekstu Elfriede Jelinek u produkciji Kazališta Hotel Bulić.

"Beti Lučić u specifičnoj glumačkoj bravuri lik naratorke pretvara u aktivan dramski lik koji kipti od energije i emocije. Posebnim glumačkim registrom Beti Lučić staje u odbranu žene u ženi nesklonom okruženju", piše u obrazloženju.

Dodijeljena je i specijalna nagrada, i to predstavi "Neprijatelj (mirovna konferencija)" u režiji Melodie Lassalin i Simon Capelle u produkciji Zone - Poeme iz Francuske, koja se realizuje u saradnji sa Francuskim institutom u Crnoj Gori.

"Predstava se istakla posebnim umjetničkim senzibilitetom i korpusom svih odabranih koreo-dramskih sredstava koji čine jednu izrazito kohernentnu sliku u polju fizičkog teatra, a bavila se preispitivanjima i istraživanjem bolnih činjenica recentnih ratova na ovim prostorima", primijetio je žiri.

Vrhunskim predstavama "Ujka Vanja" i "Neobjavljeni dnevnik Katerine Radonjić" sinoć je završen pozorišni program festivala. Nastup poznatog sastava The Books of Knjige u prepunom dvorištu Kuslevove kuće u Podgorici bio je dobra uvertira za dodjelu nagrada koja je počela u ponoć.

Ovogodišnje, 38. izdanje FIAT-a odigralo se pod eleptičnim geslom "Parobola".

"Parabole su metaforična asocijacija na metafiziku u poeziji pjesnika Ratka Vujoševića, a istovremeno i tačna definicija kretanja Festivala internacionalnog alterantiovnog teatra iz Podgorice", kazala je portparolka Andrijana Muratović i prenijela poruku svih koje FIAT okuplja:

"Budimo bolji ljudi za bolji svijet! Borba ne prestaje FIAT se ne predaje!".

Bonus video: