Podrška umjetnicima stigla i iz Brisela

Politički značaj kulture mora se odražavati u izboru osobe koja će biti imenovana na poziciju ministra kulture, poručuje Evropsko udruženje filmskih reditelja povodom izbora nove ministarke kulture u Crnoj Gori

4315 pregleda 7 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Evropsko udruženje filmskih reditelja (FERA) podržalo je umjetnike iz Crne Gore koji se danima već protive imenovanju Tamare Vujović na mjesto ministarke kulture i medija u 44. Vladi Crne Gore sumnjajući u njene profesionalne reference.

“Politički značaj kulture mora se odražavati u izboru osobe koja će biti imenovana na poziciju ministra kulture. Temeljno razumijevanje pitanja iz oblasti kulture je preduslov, kao i jasna vizija za dalji razvoj kulture u njenim različitim aspektima u promjenljivim vremenima”, navode oni u saopštenju na svom zvaničnom sajtu.

FERA printscreen
foto: Printscreen

FERA je osnovana 1980. godine i predstavlja nezavisni glas evropskih filmskih i televizijskih reditelja u Briselu.

“Sa 49 organizacija članica iz 35 zemalja, FERA govori u ime više od 20.000 evropskih filmskih i TV reditelja, zastupajući njihove kulturne, kreativne i ekonomske interese na nacionalnom i nivou Evropske unije”, piše o njima.

Podrška iz Evrope dolazi nakon što 24 strukovna udruženja i više od 160 pojedinaca (a ta brojka je u porastu) uporno problematizuju imenovanje doktorke fizijatrije iz Demokratske Crne Gore na čelno mjesto resora kulture, kao i njene profesionalne reference za koje tvrde da nijesu adekvatne za liderku u Ministarstvu kulture i medija.

Potpisnici reagovanja “Kultura nije plijen” traže depolitizaciju resora kulture i preispituju potencijalne posljedice koje bi izbor Vujović za ministarku imao po kulturno-umjetničku scenu i kulturnu baštinu Crne Gore.

I u Evropskom udruženju filmskih reditelja smatraju da su rizici veliki i preispituju najavljenu odluku.

“Rizici u imenovanju osobe bez prethodno navedenih kvalifikacija su veliki: od zanemarivanja kulturne i umjetničke baštine do negativnog uticaja na savremeno stvaralaštvo koje ulazi u digitalnu eru i suočava se sa temeljnim promjenama koje utiču na umjetničku slobodu i egzistenciju svih kreatora. U vrijeme paradigmatskih promjena za kulturu i stvaralaštvo, potrebni su nam pravi lideri koji će biti imenovani na poziciju ministra kulture. Crna Gora i naše kolege iz Crne Gore ne zaslužuju ništa manje”, poručuju iz FERA-e u zvaničnom obraćanju.

FERA printscreen
foto: Printscreen

Zahtjevi okupljenih oko inicijative “Kultura nije plijen” su da se “javno, jasno i otvoreno prekine sa negativnom praksom tako što će se prioritetno pristupiti ispunjavanju osnovnog uslova za dostojanstveno djelovanje kulture”. Da bi se to ispunilo, navode da je neophodno: da se prilikom izbora ministarke/ra kulture pažljivo biraju najbolje kandidatkinje/ti sa izuzetnim profesionalnim referencama u polju kulture, koje potvrđuju i ozbiljni i mjerljivi rezultati u praksi; da se pristupi izmjenama postojeće legislative koja uređuje sektor kulture sa najboljim praksama, uz temeljnu analizu stanja i potreba; da se omogući organizovanje široke platforme dijaloga u sektoru kulture, koja bi radila na depolitizaciji, dekorupciji, depatrijarhalizaciji sektora kulture, upravnih i savjetodavnih tijela unutar institucija kulture i Ministarstva kulture; uvođenje prakse izbora rukovoditeljki/oca nacionalnih kulturnih institucija, i svih upravnih struktura putem javnih i transparentnih konkursa...

S obzirom na to da je buduća ministarka Vujović kazala da neće odbiti obećanu poziciju, najavljen je i protest inicijative “Kultura nije plijen” koji će biti održan sjutra u 11 časova, na platou ispred galerije Centar u Podgorici, u neposrednoj blizini Skupštine Crne Gore.

“S obzirom na to da smo posljednjih 30 godina trpjeli nepotizam, lične interese pojedinaca, floskule i obećanja, pozivamo vas da nam se pridružite u borbi protiv legalizovane partitokratije koja se nekad smatrala etičkim prestupom a danas je osnovni metod upravljanja”, navodi se njihovom pozivu na protest.

Iz FERA navode da pozdravljaju kulturne ciljeve Evropske unije koji se odnose na “poštovanje bogate kulturne i jezičke raznolikosti” i “osiguranje da se kulturna baština Evrope čuva i unapređuje”. Oni ističu i da je “kultura trajna i živa karakteristika političke stvarnosti”.

Bonus video: