Prazni hod

Gospođa ministarka nije imala ni volje, ni snage, a ni legitimiteta - kao što legimiteta nije imala ni cijela Dritanova tehnička vlada - da se sistematski i ozbiljno pozabavi ozbiljnim sistemskim problemima

10575 pregleda 2 komentar(a)
Ana Novaković Đurović i Janko Odović, Foto: Twitter
Ana Novaković Đurović i Janko Odović, Foto: Twitter

Namjera mi je bila da ove subote dopunim neka moja ranija smatranja o Nacrtu Prostornog plana Crne Gore - majke naše - do 2040. godine - ali se ispostavilo da se smatranja premijera Spajića i moja po tom pitanju sasvim podudaraju - premijer reče, parafraziraću, da će biti potrebno barem godinu da se tzv. krovni planski dokument naše države dovede u red - da se privede k poznaniju (evropskih) prava, dodao bih, s moje strane - pa rekoh da nema potrebe da insistiram u ovom trenutku - tako da bih se, po pitanju NPPCG, ovom prilikom ograničio na konstataciju da u CG, trenutno, nema raspoloživog kadra - što se u prvom redu odnosi na prostorne planere, a zatim i na pripadnike ostalih struka - nema, dakle, učenih i iskusnih ljudi koji poznaju planerske standarde i prakse u EU i koji bi znali kako da budući PPCG upripodobe evropskim praksama i standardima - što se unekoliko kosi sa činjenicom da se mi ovdje, skoro pa bez iznimke, kunemo u EU, barem deklarativno.

Pa sam uzeo da se bavim sramotnom namjerom Rakčevića da grade hotel (****) baš na kružnom toku u Bloku V, odnosno u Bloku VI (Meše Selimovića, Blaža Jovanovića) - odnosno činjenicom da je Ivan Vuković, bivši gradonačelnik, prodao Rakčevićima parcelu (najvjerovatnije u vlasništvu Glavnog grada, a možda i u vlasništvu države, nikad se ne zna, moram to provjeriti) koja obuhvata i dio pomenutog kružnog toka - da bi se ispostavilo da je ta priča kompleksnija nego što sam mislio - a kako još nijesam izučio ni onu Maškovićevu “Informaciju o potrebi obustave daljih investicionih aktivnosti na urbanističkoj parceli 1, Blok 19, u zahvatu Detaljnog urbanisitčkog plana “Stambena zajednica VI Kruševac dio”, katastarske parcele 1141/17, 1142/29, 1142/6, 1142/16/1144/5 (“Službeni list Crne Gore - Opštinski propisi” br. 09/18) u Podgorici” - Informaciju koju je Skupština GGPG usvojila na VI sjednici održanoj 3. avgusta tekuće godine - zaključih da ipak nije realno da tu priču - prvo poglavlje te priče - spakujem za ovu subotu.

Pa sam pokušao, bog mi je svjedok, da ignorišem - redom - sva povijesna događanja koja su nam upriličili naši najviši dužnosnici u potonjih nekoliko dana - a sve u nadi da ću uspjeti da održim savršenu duševnu ravnotežu - i potrefih, zađavola, na ovu (zajedničku) fotografiju odlazeće nam gospođe ministarke ekologije, prostornog planiranja i urbanizma - gospođe Novaković Đurović - i dolazećeg nam gospodina ministra prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine - gospodina Odovića - i ne izdržah, ne odoljeh a da ne (za)bacim komentar...

***

Dakle, što se dešava na ovoj nevjerovatnoj fotografiji?

Recimo da je gospodin Odović, dolazeći ministar, časa ne časeći, zapucao pravo kod gospođe odlazeće ministarke - pravo u Ministarstvo, pravo u njen/njegov kabinet - i to nepozvan i nenajavljen - sa crnogorskim alaj-barjakom (i pripadajućem mu masivnim postoljem) u desnici ruci.

Možda će neko od vas pomisliti da bi cvijeće - i boca Baileys Chocolat Luxe - fresh Irish dairy cream, smooth Irish whiskey, other spirits and tasty Belgian chocolate - bili atributi primjereniji prigodi - ali Odovićev mindset definitivno nije tako setovan. Odović nije od tih - cvijeće & bombonjera - likova. Sve što je Odović htio, bilo je da pobode alaj-barjak u svoj kabinet - bez obzira na sve - bez obzira na sasvim izvjesnu činjenicu da gospođa Novaković Đurović nije pozvala gospodina Odovića da preuzme funkciju i pripadajuće prostorije - što će reći da je gospodin Odović zatekao gospođu Novaković Đurović baš u momentu iseljavanja - u vrlo delikatnom momentu - što nikako nije bilo na mjestu - i što jedan džentlmen nikako ne bi smio sebi da dopusti.

A kako gospodin Odović - mada vrlo naočit i vrlo strojan, što bi rekle sestre Hrvatice i braća Hrvati - definitivno nije ni od onih koji su u stanju da fasciniraju svojom aurom - svojom pojavom, manirima, otvorenim duhom, staloženošću, predusretljivošću, ljubaznošću - i napose duhovitošću - otud, pretpostavljam, i taj alaj-barjak i pripadajuće mu masivno postolje u funkciji atributa.

Desilo se, pretpostavljam, da se odmah nakon Odovićevog iznenadnog pojavljivanja na vratima njenog kabineta - još uvijek njenog kabineta - što jeste bio svojevrsni događaj, nabijen svakovrsnim značenjskim proizvedenicama - gospođa Novaković Đurović ipak pribrala - i vrlo odlučno udarila blok drugu Odoviću na samim vratima.

Molim vas, gospodine Odoviću, veli gospođa Novaković Đurović, ako može jedna zajednička fotografija? Tu na licu mjesta. Kako da ne, veli gospodin Odović... A sad vas molim, kolega Odoviću, da izađete i da dođete sjutra. Mislim da ću uspjeti da se spakujem i da napustim prostoriju do tri popodne. Javiću vam da sam izašla, kad izađem, u svakom slučaju. I molila bih vas da iznesete taj vaš alaj-barjak iz prostorije...

Samo je još falilo da se iznebuha pojavi gospodin Spajić, premijer, pa da pomete vratima dolazećeg ministra Odovića i odlazeću ministarku Novaković Đurović...

***

I tako, ispratismo mi i gospođu Anu Novaković Đurović - prvu, ako se ne varam, ministarku planiranja, urbanizma i svega ostaloga u vezi sa našom strukom u milenijumskoj povijesti CG...

Naći će se poneko, ne sumnjam, ko će pustiti suzu - ali kad se podvuče linija, bojim se da ne postoji ništa po čemu ćemo pamtiti gospođu odlazeću ministarku. Ne sumnjam da bi odlazeća ministarka ipak insistirala na par momenata - pomenuti Nacrt Prostornog plana Crne Gore do daleke i predaleke 2040. godine, set nacrta novih novcijatih zakona (tri komada: planiranje, izdradnja i legalizacija bespravne gradnje) itd. - ali ipak stojim čvrsto na stanovištu da gospođa ministarka nije imala ni volje, ni snage, a ni legitimiteta - kao što legimiteta nije imala ni cijela Dritanova tehnička vlada - da se sistematski i ozbiljno pozabavi ozbiljnim sistemskim problemima.

Dakle, između te prve fotografije gospođe ministarke Novaković Đurović i premijera Dritana Abazovića - na kamen-studencu, krajem aprila ili početkom maja prošle godine, par dana nakon što je gospođa Novaković Đurović preuzela funkciju - i ove druge fotografije, sa gospodinom Odovićem, vjerovatno na vratima njenog kabineta - teško da se desilo išta vrijedno pomena.

Ana Novaković Đurović i Dritan Abazović
Ana Novaković Đurović i Dritan Abazovićfoto: Jelena Jovanović

Pitanje je, sa druge strane, koliko će prostora imati dolazeći ministar za ozbiljne sistemske poteze - ako znamo da je njegov mandat oročen na godinu dana, do decembra naredne godine, kada će, ako bog da, resor prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine preuzeti kadar iz koalicije ZBCG.

Bonus video: