Ivanki Vani Prelević nagrada Ardalion za najbolju scenografiju za predstavu "Nesporazum"

"Nagrada je dodijeljena zbog kozisitentnog i inovativnog osmišljavanja scenskog prostora", naveo je žiri u obrazloženju

5673 pregleda 135 reakcija 4 komentar(a)
Ivanka Vana Prelević, Foto: Jelena Kontić
Ivanka Vana Prelević, Foto: Jelena Kontić

Nagrada Ardalion za najbolju scenografiju dodijeljena je Ivanki Vani Prelević za scenografiju predstave "Nesporazum" Crnogorskog narodnog pozorišta iz Podgorice.

To je odluka žirija 28. Jugoslovenskog pozorišnog festivala "Bez prevoda", u organizaciji Narodnog pozorišta u Užicu, a koji je završen sinoć.

Predsjednik žirija bio je scenograf, kostimograf i univerzitetski profesor Miodrag Tabački, a članovi: glumica Urša Raukar-Gamulin, književnik i kulturolog Miloš Latinović, dramaturškinja Branislava Ilić, reditelj i profesor Milan Nešković.

Ardalion
foto: Narodno pozorište Užice

"Nagrada je dodijeljena zbog kozisitentnog i inovativnog osmišljavanja scenskog prostora", naveo je žiri u obrazloženju.

Nagrada Ardalion za najbolju predstavu dodijeljena je predstavi "Edip" Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda, za osobeno tumačenje klasike na savremen način.

Jedan od najboljih regionalnih glumaca mlađe generacije, Milan Marić za ulogu Edipa u ovoj predstavi dobio je Ardaliona za najbolju mušku ulogu, a priznanje za kostime predstave dobila je Marija Marković Milojev koja je nagradu Ardalion za najbolju kostimografiju, pored Edipa, dobila i za predstavu "Očevi i oci" Narodnog pozorišta u Beogradu.

Ta predstava pobrala je skoro sve preostale Ardalione, i to: za najbolju režiju Veljko Mićunović čija režija je precizna i osobena u kontekstu tumačenju savremenog romana prevedenog na dramski jezik sa posebnom posvećenošću likovima prelomne istorijske epohe.

Za ulogu Elizabete Medaković Vanja Ejdus je dobila Ardaliona za najbolju žensku ulogu, Sena Đorović je dobila Ardaliona za dpizodnu ulogu, a Aleksandar Vučković dobio je Ardaliona za najboljeg mladog glumca i Nagradu Politike "Avdo Mujčinović".

Specijalna nagrada Ardalion dodijeljena je ansamblu predstave "Naš razred" Gradskog dramskog kazališta Gavella iz Zagreba za kolektivnu glumačku igru.

Bonus video: