Maštovita igra sa tradicijom i pitkost muzičke misli

Održano autorsko veče Senada Gačevića povodom 40 godina karijere

1082 pregleda 0 komentar(a)
Dario Vučić i Senad Gačević, Foto: www.jaredic.com
Dario Vučić i Senad Gačević, Foto: www.jaredic.com

Zaokružujući svoju uspješnu petnaestu godinu postojanja i rada, u susret još jednom rođendanu, Crnogorski simfonijski orkestar pod upravom maestra Daria Vučića odlučio se za nesvakidašnji poduhvat - autorski koncert crnogorskog kompozitora Senada Gačevića i tako je na dostojan način obilježio njegov značajan jubilej.

Priređivanje autorske večeri jeste poduhvat i izazov, kako za orkestar i dirigenta, tako i za publiku. Prvi susret sa do sada neizvođenim kompozicijama zahtjevan je i odgovoran zadatak, a kad se na pultu muzičara nađu čak tri premijere, kao što je to bilo u petak 1. decembra, izazov se mora označiti kao višestruki. Treba posebno naglasiti da je ovo u istorijatu orkestra prvo autorsko veče domaćeg autora. Vjerujemo da uspjeh koncerta i dobar odziv publike, te aklamacije sa kojima su na kraju večeri pozdravljeni kompozitor i muzičari, za CSO i njegov menadžment nose dobru poruku da su bili na pravom putu, i da na njemu treba istrajavati i publici kontinuirano i planski predstavljati savremeno crnogorsko stvaralaštvo.

Gačević se na muzičkoj sceni u Crnoj Gori pojavio početkom osamdesetih godina i odmah privukao pažnju javnosti i stekao prva priznanja. Na ovom koncertu je, između ostalih, premijerno predstavljena i Gačevićeva Prva simfonija, diplomski rad iz 1986. godine. Vjerujemo da se svako ko je prisustvovao premijeri s razlogom zapitao zbog čega se na nju čekalo gotovo četrdeset godina. Poznati su i razumljivi brojni razlozi zbog kojih se to dogodilo, ali je tim veće zadovoljstvo da Crnogorski simfonijski orkestar danas ima izvođački kapacitet da jedno ovako kompleksno djelo znalački interpretira i da ga na vrlo dostojan način predstavi publici.

Gačevićev muzički jezik je savremen, ali komunikativan, pažnju slušaoca lako zaokuplja njegova maštovita igra sa tradicijom, invencija i pitkost muzičke misli. Smjela, nestandardna orkestraciona rješenja, muzički tok osmišljen kao kreativni dijalog solističkih, kamernih i tuti nastupa, tehnički izazovno i atraktivno koncipirane dionice instrumenata zalog su dobre komunikativnosti djela, kako u odnosu na muzičare, tako i za publiku. To je posebno došlo do izraza u dvije posljednje, premijerno izvedene kompozicije programa, dva svojevrsna atraktivna “bisa”, efektne orkestarske minijature Miladinovo kolo i Alaturka, obije komponovane 2022. U njima se Gačević majstorski poigrava sa folklornim motivima, naglašavajući ono što se može označiti kao jedno od suštinskih svojstava njegove muzike - radost muziciranja, muzika shvaćena kao igra i uživanje, slatki začin života. Ova odlika se prepoznaje i u djelima drugačije atmosfere, poput Tevbe, još jedne mladalačke kompozicije, i posebno u Re-mi-niscencijama, produktu kompozitorovog zrelog doba, postmodernog duha, čiji naslov istovremeno ukazuje i na tematsko izvorište svih epizoda u tonovima re-mi, od kojih je izveden njihov motivski nukleus, kao i na upotrebu autocitata. U gudački ansambl uključene udaraljke imaju eksponiranu, koncertantnu funkciju, i ove večeri se posebno priznanje mora odati perkusionističkoj sekciji orkestra.

Na kraju je nemoguće ne izraziti žaljenje što muzika Senada Gačevića nije više zastupljena u savremenom muzičkom životu, što i on sam, pred odgovornostima brojnih društvenih i profesionalnih izazova, za nju katkad nije imao dovoljno vremena, te poželjeti da je ovaj koncert samo početak njegovog intenzivnijeg bavljenja sopstvenom životnom vokacijom.

Bonus video: