Birali po svome, pa prepravljali datume?

Revizija koju je sprovelo prethodno Ministarstvo kulture i medija naložila je ponovni izbor člana Savjeta. Branka Karadžić kaže da su izbjegli da konstatuju kršenje Statuta. U “drugom krugu”, tvrde, sve je proteklo kako treba

13181 pregleda 22 reakcija 0 komentar(a)
Crnogorska Kinoteka, Foto: Crnogorska kinoteka
Crnogorska Kinoteka, Foto: Crnogorska kinoteka

Iako dvije osobe nisu bile u radnom odnosu u Crnogorskoj kinoteci (CK), one su izabrane za članove komisije za izbor Savjeta te institucije iz reda zaposlenih, a odluka o tome kasnije je fabrikovana i antidatirana.

To tvrdi predsjednica Sindikalne organizacije CK Branka Karadžić. Određene nepravilnosti ranije je utvrdilo i Ministarstvo kulture i medija (MKM), sprovodeći kontrolu.

Predsjednica Sindikalne organizacije: Karadžić
Predsjednica Sindikalne organizacije: Karadžićfoto: Privatna arhiva

To je, istovremeno i jedan od razloga krivične prijave koju je protiv direktora te javne ustanove Gorana Bjelanovića podnijela Sindikalna organizacija. U dokumentu se, između ostalog, navodi da je on donio nezakonitu odluku o imenovanju člana Savjeta te ustanove, iz redova zaposlenih. Karadžić tvrdi da je Ministarstvo izbjeglo da konstatuje kršenje Statuta.

Direktor Kinoteke: Goran Bjelanović
Direktor Kinoteke: Goran Bjelanovićfoto: Krsto Vulović

Ona je rekla da opravdano sumnjaju da je dokumentacija koja potkrepljuje izjašnjenje direktora od 1. februara naknadno fabrikovana i antidatirana, ističući da su je dobili uz pomoć nevladinog sektora, a čini je i odluka o formiranju komisije za izbor člana Savjeta iz reda zaposlenih. Saglasnost na tu odluku, kaže, daje Savjet.

“Koliko sam upoznata kao sekretar-zapisničar prethodnog Savjeta, ta odluka nije bila na dnevnom redu i članovi Savjeta nijesu dali saglasnost za imenovanje komisije od tri članice, od kojih dvije u tom periodu nijesu bile u radnom odnosu”, kaže i dodaje da se nada da će se Savjet o tome izjasniti “kad dođe vrijeme”.

U odgovoru Vijestima iz resora kulture kojim rukovodi Tamara Vujović, navodi se da je MKM, shodno zakonskim ovlašćenjima, kontrolisao radom Crnogorske kinoteke, 15. maja 2023. godine.

“Nakon izvršenog nadzora i konstatovanog stanja, MKM je utvrdilo mjere, o čemu je obavijestilo Crnogorsku kinoteku kao subjekat nadzora, a ta ustanova je odgovorna za izvršenje predloženih mjera. Predložene mjere se odnose na ponovno sprovođenje postupka izbora predstavnika zaposlenih u Savjetu, kao i obavezu intenzivnijeg zasijedanja Savjeta, kao upravljačkog organa te ustanove”, piše u odgovorima.

Revizija je realizovana tokom mandata Maše Vlaović, a tadašnja portparolka tog resora Hristina Bošković u odgovoru Vijestima navodi da je kontrolom zaključeno i da Savjet Kinoteke nije održao dovoljan broj sjednica, a u nastavku konstatuju i neregularnosti u izboru člana Savjeta koji će predstavljati zaposlene. Izbor člana Savjeta, u međuvremenu je ponovljen.

“Imajući u vidu da je Savjet upravljački organ te ustanove, stav Ministarstva je svakako bio da je isti u obavezi da zasijeda najmanje jednom kvartalno, a po potrebi i češće, uzevši u obzir ovlašćenja shodno Statutu JU Crnogorska kinoteka i Poslovniku o radu Savjeta Kinoteke, a u cilju obezbjeđivanja, efikasnog i blagovremenog obavljanja djelatnosti te ustanove. Takođe, imajući u vidu činjenicu da ovaj organ tokom kontrole nije našao kompletnu dokumentaciju u odnosu na izbor člana Savjeta iz reda zaposlenih, to je bilo potrebno ponovno sprovesti postupak izbora”, odgovoreno je tada.

Karadžić tvrdi da je prošla uprava MKM izbjegla da konstatuje kršenje Statuta.

“Napominjem da je kontrola od strane Ministarstva izvršena krajem juna, a da je rješenjem o istoj utvrđeno da Kinoteka treba ‘ponovo’ da sprovede postupak izbora u skladu sa Statutom pri čemu su izbjegli da konstatuju da je ranije prekršen Statut i da imenovano lice nije izabrano od strane zaposlenih”, rekla je.

Aktuelni predsjednik Savjeta Kinoteke, Aleksandar Bečanović u odgovoru za Vijesti napomenuo je da Savjet Kinoteke imenuje Vlada.

Predsjednik Savjeta CK: Bečanović
Predsjednik Savjeta CK: Bečanovićfoto: EUPFL

“Nakon što je konstituisan aktuelni Savjet, čula su se oprečna mišljenja povodom odabira koleginice Nataše Kovač Martinović, članice iz redova zaposlenih. Odnosno, stigle su zamjerke, prevashodno iz Sindikata, da je njeno imenovanje dubiozno, jer cjelokupna procedura nije, po njihovom mišljenju, bila odrađena na transparentan način. Zbog toga se Savjet obratio Ministarstvu kako bi pomogli da se ova situacija što prije razjasni i razriješi”, rekao je on.

Ponovni postupak sproveden je u skladu sa Statutom te ustanove, istaknuto je u odgovoru Vijestima iz resora kulture kojim upravlja Vujović.

“Kada je riječ o radu Savjeta JU Crnogorska kinoteka, koristimo priliku da vas informišemo da je po ukazanim mjerama od strane ovog organa, Kinoteka obavijestila Ministarstvo da je sprovela ponovni postupak izbora predstavnika zaposlenih za člana Savjeta u skladu sa Statutom, te Ministarstvu dostavila prateću dokumentaciju i informisala da je za predstavnika iz reda zaposlenih izabrana ista osoba, kao i u prethodnom postupku. Shodno tome, a nakon razmatranja dostavljene dokumentacije, ovaj organ je utvrdio da je postupak sproveden u skladu sa odredbama Statuta te ustanove”, piše u odgovorima.

Karadžić sumnja da su određena dokumenta fabrikovana, a datumi mijenjani.

“Budući da o pokretanju postupka za izbor nijesu bili upoznati ni zaposleni ni članovi Savjeta, osnovano sumnjamo da je dio dokumentacije koji je predat predstavnicima Ministarstva, tokom te dugo čekane revizije, fabrikovan i antidatiran. Napominjem da smo do te dokumentacije došli uz pomoć nevladinog sektora”, kaže Karadžić.

Ona tvrdi da je direktor Bjelanović ranije prekršio Statut te ustanove i “onemogućio zaposlenima da ostvare jedno od svojih osnovnih prava - da biraju svog predstavnika u Savjet ustanove”.

“Umjesto toga, Ministarstvu je uputio prijedlog kandidata kojeg je sam odabrao i time i nadležne za imenovanje doveo u zabludu. Na zahtjev zaposlenih da im se dostavi dokumentacija o ovom izboru odbio je to da učini, čime je prekršio i Zakon o slobodnom pristupu informacijama i naš pravilnik”, rekla je ona svojevremeno.

Odgovor iz MKM tada je bio da “nijesu mogli utvrditi da postupak predlaganja predstavnika iz reda zaposlenih za člana Savjeta, nije sproveden u skladu sa propisima i aktima ustanove”, a Karadžić kaže da oni tada nijesu imali nijedan dokument koji potkrepljuje izjašnjenje direktora Kinoteke po tom osnovu. Nakon par mjeseci i pisanja Kabinetu Vlade na čijem je čelu tada bio Dritan Abazović, naložena je kontrola rada, odnosno revizija u Kinoteci.

Na pitanja Vijesti o radu Savjeta, Bjelanović kaže da su postupci bili transparentni i u potpunosti u skladu sa odredbama i propisima, a epilog oba izbora - isti. No, on problematizuje učešće Karadžić u tim procesima.

“Bitna je činjenica da je prethodnog člana Savjeta iz reda zaposlenih birao Sindikat koji za to nije imao mandat. Koliko je u pitanju lična ravan usmjerena na mene kao direktora JU crnogorska kinoteka govore i sljedeće činjenice: Da je članica Savjeta iz reda zaposlenih lično predsjednici sindikata nudila da izvrši reizbor i na taj način još jednom potvrdi svoj legitimitet kao člana Savjeta iz reda zaposlenih; da je članici Savjeta iz reda zaposlenih podršku dalo ukupno 15 od 22 stalno zaposlenih, bez nje kao člana Savjeta i direktora koji ne učestvuje u izbor, te sama činjenica da niko od zaposlenih nije nijedanput inicirao reizbor člana Savjeta iz reda zaposlenih ni samu provjeru povjerenja predstavnice zaposlenih je dokaz da se mandat Sindikata u ovom slučaju koristi u lične svrhe pravljenja medijske pompe”, rekao je ranije Bjelanović.

Pored sumnje u nezakonito imenovanje člana Savjeta iz reda zaposlenih, u krivičnoj prijavi se navodi i sumnja da je Bjelanović zloupotrijebio službeni položaj, dostavio Ministarstvu kulture i medija (MKM) podatke netačne sadržine i falsifikovanu dokumentaciju. To je Vijestima kazala stručna saradnica u advokatskoj kancelariji “Antunović & Milošević law firm” Marija Gogić koju je angažovala Sindikalna organizacija Kinoteke. Kada je u pitanju krivična prijava protiv odgovornih lica u MKM, razlog je sumnja u zanemarivanje informacija o zloupotrebi položaja Bjelanovića, i to nakon upozorenjâ koja je uputila Sindikalna organizacija Kinoteke. MKM je, sumnja se, donijelo nezakonitu odluku o imenovanju člana Savjeta JU Crnogorska kinoteka iz redova zaposlenih.

Predmet je iz Osnovnog proslijeđen na postupanje u Specijalno državno tužilaštvo (SDT), a 6. oktobra je podnesena dopuna krivične prijave. Krajem novembra, prema nezvaničnim informacijama Vijesti, Bjelanović je saslušan. Nakon toga je uslijedila i inicijativa dijela zaposlenih za smjenom Branke Karadžić sa mjesta predsjednice Sindikalne organizacije, jer se smatraju “iskorišćenim u sudskom procesu”.

Koprivica: Loši međuljudski odnosi rezultirali dijeljenjem u tabore

Prethodni predsjednik Savjeta Kinoteke, Zoran Koprivica kazao je Vijestima da su međuljudski odnosi u toj ustanovi narušeni, što se ogleda i u načinu funkcionisanja Kinoteke.

“S jedne strane nemirenje sa činjenicom prethodnog direktora Crnogorske kinoteke gospodina Andra Martinovića, da više nije na toj poziciji, odnosno da je smijenjen bez valjanog obrazloženja (pritom dakako imajući u vidu njegove velike zasluge za rad, funkcionisanje i preseljenje Kinoteke), i, s druge strane nesnalaženje i pojedine diskutabilne (na meni nije da ocjenjujem da li i pogrešne) odluke direktora Bjelanovića, koji je došao nakon njega, (pritom imajući u vidu i Bjelanovićev značajan doprinos finansijskoj konsolidaciji JU Crnogorska kinoteka i njeno otvaranje prema ostalim ustanovama kulturama, posebno onim na lokalnom nivou, osnovnim i srednjim školama) - narušili su međuljudske odnose u kolektivu, što je na kraju rezultiralo podjelom na dva suprotstavljena ‘tabora’ i nakon isteka mandata Savjetu kojim sam predsjedavao, otkazom koji je uručen gospodinu Martinoviću. Članovi Savjeta i ja, kao predsjednik, na našoj poslednjoj sjednici u tom sastavu, a koja je trajala puna četiri sata, pokušali smo da smirimo situaciju, ali u tome nažalost nijesmo uspjeli. Da li se nakon toga nešto promijenilo na bolje i da li je novi sastav Savjeta uspio da izmiri suprotstavljene strane nije mi poznato”, rekao je on.

Finansijski izvještaji i sastanci

Iz kabineta Tamare Vujović na pitanja Vijesti o finansijskom poslovanju te ustanove tokom 2022. i 2023. godine, u odgovorima se navodi da je krajem oktobra izuzeta dokumentacija dostavljena Odjeljenju za unutrašnju reviziju Ministarstva, na dalje postupanje.

Prethodni predsjednik Savjeta Crnogorske kinoteke, Zoran Koprivica, Vijestima je rekao da taj organ nije održavao sastanke na kojima su tema bili finansijski izvještaji u 2022. godini, jer izvještaja nije bilo.

“Tačnije, nijesu blagovremeno dostavljani Savjetu, na šta sam ja, kao predsjednik, i članovi direktora Bjelanovića više puta upozoravali. Međutim, onda kada je finansijski izvještaj bio spreman i kada je o njemu trebalo da se na sjednici raspravlja odnosno da bude usvojen ili ne, članovi Savjeta, svi izuzev gospodina Aleksandra Bečanovića su smijenjeni, pa je taj gospodin, kao novi predsjednik Savjeta, neko na koga bi trebalo da adresirate ovo pitanje”, odgovorio je on.

Bečanović je na pitanje Vijesti da li je Savjet Kinoteke održavao sastanke na kojima su tema bili finansijski izvještaji u proteklom periodu, prvenstveno u 2022. godini, koji su bili zaključci, te da li su svi finansijski izvještaji usvojeni, odgovorio:

“Na jednom od prošlih sastanaka Savjeta, podneseni su finansijski izvještaji u uobičajenoj, standardnoj tabelarnoj formi. S obzirom na to da su članovi Savjeta prevashodno umjetnici i kulturni radnici, a ne ekonomisti i pravnici, zamolili smo, ne zbog nekih sumnji, već zbog što preciznijih informacija, da nam se dostave i dodatni narativni izvještaji. Kada to bude urađeno, naknadno ćemo se izjasniti”.

Među ukazanim manjkavostima rada, a prilikom revizije, bilo je i to što se Savjet nije dovoljno sastajao.

“Ministarstvo preporučuje da se sjednice Savjeta moraju održavati makar četiri puta godišnje. Ove godine Savjet se već sastajao četiri puta, a planirana su još dva sastanka”, rekao je ranije Bečanović.

Bonus video: