Većina članova Sindikalne organizacije Crnogorske kinoteke tvrdi da podržava smjenu predsjednice Karadžić

Karadžić je loše upravljala organizacijom i nezakonito produžila svoj mandat, uskraćujući nove članove prava glasa o produženju njenog mandata, tvrdi 14 potpisnika dopisa upućenog Vijestima Inicijativu da bude smijenjena Karadžić tumači kao pritisak menadžmenta zbog krivične prijave koju je podnijela protiv direktora Gorana Bjelanovića

11359 pregleda 45 reakcija 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Crnogorska kinoteka
Ilustracija, Foto: Crnogorska kinoteka

Većina članova Sindikalne organizacije Crnogorske kinoteke saopštili su da podržavaju smjenu predsjednice Branke Karadžić i navode da je isključivo nezadovoljstvo njenim radom razlog te inicijative.

Tvrde i da je Karadžić nezakonito produžila svoj mandat, uskraćujući nove članove prava glasa o produženju njenog mandata.

“Zahtjev za promjenu predsjednice Sindikata tražimo isključivo iz razloga što nijesmo zadovoljni njenim radom, uviđamo njenu nesposobnost da unaprijedi Sindikat, sklopi ugovore sa firmama za kupovinu, odmaralištima i slično; što koleginica koja je imala zdravstvenih problema nije dobila nikakvu finansijsku pomoć od Sindikalne organizacije; što novac koji se odbija od naših ličnih dohodaka koristi se za tužbe bez naših saglasnosti; što koleginica Karadžić sebe smatra Sindikatom”, piše u saopštenju dostavljenom Vijestima.

Karadžić je ranije kazala Vijestima da zahtjev za smjenu doživljava kao pritisak menadžmenta koji se sprovodi posredstvom novozaposlenih u Kinoteci, nakon što je podnijela krivičnu prijavu protiv direktora te javne ustanove Gorana Bjelanovića.

Tim povodom, 14 potpisnika saopštenja, navodi:

“Koleginica Branka Karadžić je podnijela prijavu protiv direktora, prije nego što smo dobili sugestije od nadležnog organa posle izvršene kontorole, i ta prijava bi trebalo da se završava tamo gdje i treba da se završi”, navode oni.

Zahtjev za smjenu Karadžić podnijela je montažerka-tehničarka Milka Vujisić, navodeći u obrazloženju da je kao članica Sindikalne organizacije “bez obavještenja i bilo kakve informisanosti iskorišćena u sudskom procesu”...

“Pored svega navedenog, predsjednica Sindikalne organizacije je bez zasijedanja Skupštine ili bilo kakve pismene obavijesti po ovom pitanju angažovala advokatsku kancelariju čije je usluge plaćala sa računa organizacije”, napisala je Vujisić.

Predložila je sazivanje vanredne sjednice na kojoj će se glasati o povjerenju Karadžić.

Karadžić
Karadžićfoto: Privatna arhiva

Karadžić je tim povodom Vijestima rekla da će sjednicu sazvati kada zahtjev potpiše petina članova organizacije i tu inicijativu protumačila kao pritisak menadžmenta.

“Ne vidim zašto bi se neko smatrao iskorišćenim u procesu koji nema veze sa njim(a). Svi su pristupili nakon podnošenja krivične prijave, a članstvo u Sindikatu im je nametnulo računovodstvo Kinoteke jer im se članarina odbijala od plate i prije nego što su lično tražili pristup organizaciji. Plaćanje advokatske kancelarije je urađeno u skladu sa Pravilnikom”, navela je tada Karadžić.

Većina članova Sindikata reagovala je na njene tvrdnje o zloupotrebi službenog položaja direktora i nezakonit rad, a problematizuju i njen mandat.

“Moramo naglasiti da je koleginici Karadžić mandat istekao u oktobru pa je isti produžila tako što je novozaposlene isključila iz procesa i uskratila im pravo glasa, a sjednicu koju je najavila kao informativnu, iskoristila za produženje svog mandata. Moramo napomenuti da imamo informaciju sa posljednje sjednice Sindikata da je koleginica Karadžić bila lično obaviještena o procesu izbora člana Savjeta iz reda zaposlenih, od prijavljenog kandidata”, pišu oni.

Saopštenje su dostavili jer se, kažu, osjećaju prinuđenim da dostave odgovor na navode objavljene u Vijestima.

“Kao članovi Sindikalne organizacije JU Crnogorska kinoteka i zaposleni koje ta ustanova hrani, želimo da vas obavijestimo da nijesmo više u stanju da tolerišemo tekstove koje objavljujete, a dostavlja ih pojedinac, tačnije - još uvijek aktuelna samoizabrana predsjednica Sindikalne organizacije. Odluke koje donosimo mi, kao članovi Sindikata, a na njih imamo pravo po Pravilniku, ne smatramo da treba da se tiču dnevnih novina. Pošto je koleginica Karadžić našu inicijativu za smjenu sa mjesta predsjednice morala objaviti, mi smo prinuđeni da damo odgovor”, pišu oni.

Vijesti su povodom tvrdnji Karadžić, za potrebe tekstova, kontaktirale više članova Savjeta Crnogorske kinoteke, direktora Bjelanovića, kao i Sindikalnu organizaciju putem zvanične mejl adrese. Bjelanović je, pored ostalog, u odgovorima naveo i da je Karadžić zloupotrijebila svoj položaj, za šta ona optužuje njega.

“Lično smatram da je predsjednica Sindikalne organizacije zloupotrijebila svoja prava i imunitet koji vuče iz zakona, uzimajući u obzir činjenicu da sigurno dvije trećine zaposlenih uopšte nije upućeno u aktivnosti koje nekolicina zaposlenih iz Sindikalne organizacije sprovodi”, rekao je ranije.

Potpisnici saopštenja, njih 14, čine većinu Sindikalne organizacije. Karadžić je ranije iznijela sumnje da se pritisak na nju vrši putem novih članova Sinidikalne organizacije i kazala da je Kinoteka do 31. decembra prošle godine imala 11 članova, odnosno 12 zaposlenih sa direktorom, a sada ih je 26 zaposlenih.

“Imali smo neprijatnu situaciju gdje su novozaposlene kolege, vjerujem od imenovanog člana Savjeta iz reda zaposlenih, dovedene u zabludu misleći da potpisivanjem ugovora o radu automatski postaju članovi Sindikata”, rekla je i dodala da je Sindikalna organizacija do juna imala 13 članova nakon čega su se našli pod pritiskom.

“Na sjednici Sindikata 9. juna uz redovne prisutne članove, koleginica koja je član Savjeta iz reda zaposlenih, a i član Sindikata, pojavila se sa dvoje novih kolega tvrdeći da su i oni članovi. Tada nas je obavijestila da je u Sindikatu još par novih kolega, pozivajući se na to da su stalno zapošljeni a samim tim i članovi. Novim kolegama dostavljen je pravilnik Sindikata i rečeno im je da je učlanjenje na dobrovoljnoj osnovi kod Upravnog odbora sindikata, nikako kod direktora ili službe finansija”, kazala je Karadžić.

Predmet krivične prijave protiv Bjelanovića je sumnja u zloupotrebu službenog položaja, nezakonito imenovanje člana Savjeta iz reda zaposlenih, navodi se i sumnja da je Bjelanović Ministarstvu kulture i medija dostavio podatke netačne sadržine i falsifikovanu dokumentaciju. Krivičnu prijavu Sindikalna organizacija podnijela je 21. juna, u međuvremenu je dospjela u Specijalno državno tužilaštvo, a 6. oktobra je podnesena i dopuna. Prema informacijama Vijesti, Bjelanović je saslušan krajem novembra.

Članovi Sindikalne organizacije Crnogorske kinoteke poručuju da će nastaviti sa unapređivanjem te ustanove i tako “poraze” one kojima to smeta.

“Mi ćemo, kao i do sada, nastaviti sa unapređenjem naše institucije, njegovanjem dobrih kolegijalnih, etičkih i radnih navika u kolektivu i nadasve da proaktivnom kulturnom politikom porazimo one kojima napredak jedne značajne kulturne institucije izgleda smeta”, zaključuju u saopštenju.

Zahtijevaju izvještaje i afirmativne tekstove

Članovi Sindikalne organizacije u obraćanju traže od Vijesti da o radu Kinoteke pišu afirmativno.”Do završetka tog sudskog procesa i kontrole rada zahtijevamo da nas pominjete isključivo i samo ako prisustvujete našim programima kojih imamo znatno više nego svih prethodnih godina zajedno; ako ste došli u posjetu Kinoteci i zabilježili koliko smo unaprijedili radni prostor i promociju našeg programa; obogatili prostor za čuvanje filmske i video građe, kao i biblioteke i fototeke; uspostavili saradnje sa velikim brojem kulturih centara iz drugih opština; saradnje sa kinotekama iz regiona kao i međunarodne saradnje, dobili nove veoma obrazovane, mlade i vrijedne kadrove”, pišu oni.

Dodaju da se zakljućci mogu iznijeti tek nakon ocjene Ministarstva.

“Naše nadležno Ministarstvo sprovodi kontrolu rada u našoj Ustanovi i kada oni daju ocjenu o našem radu tada možetei vi da pišete i donosite zaključke”.

Više pitanja Vijesti su ranije dostavile i Mileni Charan koja je u Kinoteci zadužena za slobodan pristup informacijama i angažovana kao projektna menadžerka.

"Nažalost, nijesam u mogućnosti da odgovorim na Vaša pitanja, jer je direktor donio Odluku da komunikaciju sa medijima vodi isključivo on, u suprotnom će pokrenuti disciplinski postupak protiv zaposlenih", odgovorila je tada Charan.

Vijesti su imale uvid u pomenutu Odluku koja je donesena u septembru, a primjenjuje se od oktobra 2022. godine.

Bonus video: