Raskoš glume i magija kamernog teatra

Tihomir Stanić i Jelena Đukić osvojili su nagrade za najbolju mušku, odnosno žensku ulogu na ovogodišnjem Makadu, jednoglasnom odlukom žirija. Najbolja predstava je “Pomahnitali”, a “Sat kula” za bravuru pripala je glumici te predstave, Tatjani Kecman

1003 pregleda 52 reakcija 0 komentar(a)
Iz predstave "Pomahnitali", Foto: damir murseljević
Iz predstave "Pomahnitali", Foto: damir murseljević

Dodjelom nagrada i izvedbom predstave "Safra" Milice Šćepanović i Maše Labudović zatvoreno je 9. izdanje Manifestacije kamernih dramskih ostvarenja - MAKADO koja je od petog do 12. februara upriličena u Podgorici, u organizaciji Kulturno-informativnog centra (KIC) “Budo Tomović”.

Crnogorska glumica Jelena Đukić osvojila je nagradu “Sat kula” za najbolju žensku ulogu, za uloge u predstavama “Jelena Savojska” koja je premijerno izvedena prve večeri Makada i “Atomsko cvijeće” koja je bila na repertoaru naredne večeri. To je jednoglasno odlučio žiri devetog izdanja Makada, a koji su činili: predsjednica Jovana Bojović i članovi Vukan Pejović i Vanja Kovačević.

“Originalan pristup u građenju likova, utiskivanje sopstvenog pečata u interpretacijama različitih likova, kao i svednost u glumačkoj igri, koja u suštinskom smislu komunicira sa publikom, ukazali su na darovitost i snagu igre Jelene Đukić”, navodi se u obrazloženju stručnog žirija.

Đukić u predstavi 'Jelena Savojska'
Đukić u predstavi "Jelena Savojska"foto: Damir Murseljević

U predstavi “Jelena Savojska”, koja je koprodukcija KIC-a “Budo Tomović”, Kulturnog centra “Nikola Đurković” iz Kotora i Korifej teatra iz Kolašina, Đukić fizički, mentalno i emotivno zahtjevnom, iscrpljujućom, ali predanom i efektnom igrom oživljava Jelenu Savojsku prvenstveno kao ženu, prije svih drugih uloga koje je u životu imala. Snaga i potencijali glumice Đukić, u korelaciji sa autorskim timom na čijem je čelu reditelj Zoran Rakočević, rezultirali su autetičnom monodramom u kojoj je Jelena Savojska prikazana i kao pop ikona.

Reklo bi se da je nakon druge večeri Makada i izvedbe predstave “Atomsko cvijeće” u nezavisnoj produkciji postalo realno za očekivati da mlada Đukić osvoji nagradu. Sjajan autorski trio te predstave dopunjuju Marija Đurić i Anđelija Rondović koje su zajedničkom igrom zavrijedile glasan aplauz publike u sali Dodest.

Žiri je je jednoglasno donio odluku da nagradu “Sat kula” za najbolju mušku ulogu dodijeli glumcu Tihomiru Staniću za interpretaciju djela “Na Drini ćuprija” u produkciji Yugoarta Beograd.

Stanić
Stanićfoto: Damir Murseljević

“Ulogom u predstavi ‘Na Drini Ćuprija’, Tihomir Stanić je širokim spektrom glumačkih sredstava na najbolji način uspio dočarati gledaocima atmosferu Andrićevog djela stvarajući upečatljive filmske slike”, obrazložio je žiri.

Stanić je monološkim kazivanjem čuvenog djela prikazao izuzetnu magiju pripovijedanja, snagu naracije, magiju ekspresivnosti, raskoš i potencijal glumačkih sredstava, ali i vječnu i neprolaznu vrijednost djela kakvo je štivo Iva Andrića. Na sceni je svojom pojavom dočarao lik i najpoznatije i najprevođenije književno djelo nobelovca, stvarajući atmosferu ličnog obraćanja publici koja je nesumnjivo budno i s pažnjom pratila vođenje Stanića kroz odabrane odlomke djela predstavljajući raskoš svog glumačkog talenta i iskustva.

Nagradu “Sat kula” za bravuru na Manifestaciji kamernih dramskih ostvarenja žiri je većinom glasova odlučio da dodijeli glumici Tatjani Kecman, za ulogu u predstavi “Pomahnitali”.

“Tumačeći više likova koji se nalaze u specifičnim, zaoštrenim situacijama Tatjana Kecman kroz prizmu duhovitosti ukazuje svu bizarnost i apsurd sa kojima je suočena savremena žena i majka”, navodi žiri u obrazloženju.

Bojović, Kovačević i Pejović jednoglasno su donijeli odluku da nagradu “Sat kula” za najbolju predstavu u cjelini, na devetoj Manifestaciji kamernih dramskih ostvarenja, dodijeli upravo predstavi “Pomahnitali” produkcije Ferzeng Beograd.

“Predstava se bavi temama važnim za savremenog čovjeka i društvo u kojem obitava i dovodi ih do krajnjih granica apsurda. Zahvaljujući odabiru tema, vještom partnerstvu u igri, kao i promišljenim glumačkim interpretacijama, publika se na najbolji način prepoznala u ovom angažovanom teatru”, ocijenio je žiri.

Oni su istakli da je selekcija ovogodišnjeg festivala nastavak dobre tradicije njegovanja kamernog teatra, kao i iskorak u prepoznavanju kvalitetnih malih dramskih formi koje su od izuzetne važnosti za kreiranje pozorišne kulture. Pored toga, kvalitetna selekcija je publici, ljubiteljima teatra ukazala na magiju kamernog pozorišta i produkciju djela kakvih fali na crnogorskoj pozorišnoj sceni.

“Ovogodišnji Makado podsjetio nas je na, još u renesansi otkrivenu istinu - da prava scena dešavanja nije pozornica nego srce gledaoca i time potvrdio svoju neophodnost i aktuelnost. Publika je tokom prethodnih sedam noći imala priliku da uživa u izuzetnim izvedbama protagonista koje su ukazale na uzbudljivost teatra, ali i na značaj Makada čija je budućnost neophodna”, poručio je žiri u saopštenju koje je pročitala Bojović.

“Radovali smo se devetom, a sa nestrpljenjem iščekujemo jubilarni, deseti MAKADO! Do sljedeće godine i narednih viđenja”.

Bonus video: