Smrad sušenog morskog psa i sperma bakalara

Časopis Ask men sastavio je top listu najčudnije i najodvratnije hrane na svijetu i na tom spisku prvo mjesto zauzima hakarl – islandsko sušeno meso morskog psa
184 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 12.01.2011. 13:08h

Kako se običaji raznih kultura u svijetu razlikuju, tako se bitno drugačije gleda i na hranu, kao i na to što je zapravo pravi specijalitet. Ono što je za jedne delicija, za druge je nevjerovatno da se uopšte može staviti u usta. Već je poznato da je u Kini omiljena hrana meso od psa, a da u Africi uživaju u crvima. Na Islandu jedu sušeno meso morskih pasa i to je kod njih popularno jelo kao što je kod nas pršuta. Međutim, stanovnicima iz ostatka svijeta koji su probali sušenog morskog psa, to je jelo ogavnog mirisa i ukusa.

Časopis Ask men sastavio je top listu najčudnije i najodvratnije hrane na svijetu.

1. Hakarl (Island)

Sušeno meso morskih pasa jedna je od islandskih poslastica. Ali, ostatku svijeta ova tradicionalna hrana, u kojoj Islanđani uživaju tokom cijele godine, nema nimalo ugodan miris i ukus. Štaviše, smrdi na amonijak i pokvarenu ribu. "Ukus" tog jela komentarisao je kuvar Gordon Ramsay govoreći kako se ispovraćao kada ga je probao. Anthony Bourdain je isto jelo opisao kao "najgoru i najodvratniju stvar" koju je ikad probao, a Andrew Zimmern je rekao da je smrad koji se širi iz hakarla "nešto najgore što je ikad mirisao".

2. Airag ili kumis (Mongolija)

Airag ili kumis je fermentisano konjsko mlijeko. Znatno je slađe od kravljeg ili kozjeg, a zbog specifične fermentacije blago je alkoholno piće, sa postotkom alkohola između 0,7 i 2,5 posto. Navodno je jako dobar za varenje. Ipak, ukus slatko-kiselog alkoholnog mlijeka ne odgovara baš svima.

3. Durian (Jugoistočna Azija)

Na području Jugoistočne Azije prava je poslastica durian, a nazivaju ga još i "kraljem voća". Ova bodljikava voćka izrazito je neugodnog mirisa, ali ima ukus sličan bademima i bogata je vitaminom C i kalijumom. Stanovnici Azije durian koriste i u medicini kao antipiretik.

4. Sušeni štakori (Kina)

U Kini ne jedu samo pse, već i sušene štakore. Stanovnici drugih krajeva svijeta koji su ga probali kažu da je meso ukusno onoliko koliko se i očekuje od sušenog štakora - odvratno.

5. Psi (Kina)

Peto mjesto na listi najodvratnije hrane na svijetu zauzimaju psi. U Kini čak na farmama uzgajaju specijalnu vrstu pasa samo u te svrhe. Meso, navodno, ima ukus sličan svinjetini.

6. Sperma bakalara (Japan)

Poznato je da se kavijar smatra poslasticom, ali jeste li znali da Japanci uživaju i u delicijama spremljenim od sperme bakalara? Na samom vrhu popisa nalazi se supa od bakalarove sperme, a u raznim suši barovima možete je probati pripremljenu i na druge načine.

7. Kamila na žaru (Maroko)

Tamo kamile ne služe samo za jahanje, već i kao hrana. Najčešće se ovo meso peče na žaru, a u Maroku možete pojesti i kebab, kao i sendviče s tim mesom. Iako ukus navodno nije toliko grozan, činjenica je da je meso izrazito žilavo, pa treba stvarno da imate živaca za žvakanje takve hrane.

8. Balut (Filipini)

Balut su napola razvijeni pileći ili pačji embrioni. Pripremaju se tako što se jaje s napola razvijenim embrionom jednostavno skuva, a onda njegov sadržaj jedete iz ljuske. Domaće stanovništvo preporučuje da za "što bolji ukus" dobro sažvaćete sve dijelove, uključujući i minijaturne kosti pileta ili pačeta koje se tek razvija.

9. Kopi luwak kava (Sumatra)

Kopi luwak je najskuplja kafa na svijetu, a dobija se tako što zrna najukusnije kafe prođu kroz probavni trakt azijskog cibeta, životinje slične mački. Iz izmeta ovih životinja se izdvajaju zrnca, isperu se i kratko prže da se ne bi uništila posebna aroma koja se dobija ovim procesom.

10. Dende ulje ili ulje crvene palme (Brazil)

Dok su stanovnici mediteranskih zemalja ljubitelji maslinovog ulja, Brazilci u gotovo svu hranu dodaju dende ulje, odnosno ulje crvene palme. Iako je njima taj ukus uobičajen, ostatku svijeta ta aroma je uglavnom prejaka. Autentični miris i ukus dende ulja može se "ubiti" uz pomoć začina kao što su bijeli luk ili ljute papričice.

Bonus video: