Prijatno i korisno: Evo zašto je dobar seks prije spavanja

Intimni odnosi pred spavanje obezbjeđuju najbolji odmor i najmirnije snove

8135 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Jedna od posljedica modernog stila života je i loš kvalitet sna, a samo 21 odsto svjetske populacije spava preporučenih osam sati. Istraživanja su pokazala da svaki šesti ljekar preporučuje svojim pacijentima koji imaju problema sa snom večernji seks.

Sudeći prema saznanjima iz istraživanja koje su organizovali stručnjaci u Australiji, seks prije spavanja je najbolji lijek za sve one koji imaju teškoće sa snom ili nesanicom, prenosi aska.rs.

Rezultati kažu da je čak dvije trećine ispitanika potvrdilo da bolje spavaju ukoliko su imali seksualne odnose. Puno je istraživanja pokazalo da je krivac za probleme sa snom stresan način života, ali i gledanje u mobilni telefon prije spavanja, pa bi o tome bilo dobro razmisliti.

Ovo nije prvi put da se seks povezuje sa rješavanjem problema nesanice. Prema razultatima radnijih istraživanja, pokazalo se da tokom orgazmma tijelo u velikim količinama proizvodi hormon oksitocin za koji se vjeruje da djeluje kao sedativ i smanjuje vrijeme koje je potrebno da se utone u san.

Nakon orgazma naša tijela oslobađaju značajne količine oksitocina, što automatski smanjuje nivo hormona stresa kortizola, a to rezultira dubokim opuštanjem.

Iako su istraživanja pokazala da 75 odsto muškaraca uvijek postiže orgazam tokom seksa, za razliku od 29 odsto žena, stručnjaci kažu kako nije rijeć samo o „srećnom završetku“. Kada ste zauzeti seksom, ne razmišljate o tome šta ćete raditi sljedećeg dana, ne vrtite u glavi obveze koje vas čekaju i ne navite se planiranjem. Seks vas zaokupi i tjera vas da se opustite, htjeli ili ne.

Bonus video: