Seks pred spavanje garantuje dobar san: Zna se i zašto

Kada ste okupirani seksom, ne razmišljate o tome šta ćete raditi sljedećeg dana

8215 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Istraživanja su pokazala da svaki šesti ljekar preporučuje svojim pacijentima koji imaju problema sa snom večernji seks. Jedna od posljedica modernog stila života je i loš kvalitet sna, a samo 21 odsto svjetske populacije spava preporučenih osam sati.

Sudeći prema saznanjima iz istraživanja koje su organizovali stručnjaci u Australiji, seks prije spavanja je najbolji lijek za sve one koji imaju teškoće sa snom ili nesanicom.

Rezultati kažu da je čak dve trećine ispitanika potvrdilo da bolje spavaju ukoliko su imali seksualne odnose. Puno je istraživanja pokazalo da je krivac za probleme sa snom stresan način života, ali i gledanje u mobilni telefon prije spavanja.

Ovo nije prvi put da se seks povezuje sa dobrim snom. Razna dosadašnja istraživanja su pokazala kako je ključna stvar orgazam, prilikom kojeg se hormon oksitocin otpušta u velikim količinama, a za koji se veruje da djeluje kao sedativ i smanjuje vrijeme koje je potrebno da se utone u san.

Nakon orgazma naša tijela oslobađaju značajne količine oksitocina, što automatski smanjuje nivo hormona stresa kortizola, a to rezultira dubokim opuštanjem.

Iako su istraživanja pokazala da 75 odsto muškaraca uvijek postiže orgazam tokom seksa, za razliku od 29 odsto žena, stručnjaci kažu kako se tu ne radi samo o „srećnom završetku“. Kada ste okupirani seksom, ne razmišljate o tome šta ćete raditi sljedećeg dana, nećete u glavi vrtjeti obaveze koje vas čekaju ili razmišljati o planovima. Seks vas okupira i tjera vas da se opustite, htjeli ili ne.

Bonus video: