San Marino - najslabija ekipa u Evropi

San Marino je amaterska ekipa koja nikada u svojoj istoriji nije zabilježila pobjedu u zvaničnom meču.
148 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 10.09.2012. 14:58h

Na gostovanju u Seravalu, sa druge strane Jadrana, fudbalska reprezentacija Crne Gore ne bi trebalo da ima problema da zabilježi prvu pobjedu u kvalifikacijama za Mundijal.

San Marino je amaterska ekipa koja nikada u svojoj istoriji nije zabilježila pobjedu u zvaničnom meču.

Od kada se takmiče, od 1990. godine, popularni „serenisimi” (u prevodu spokojni) svega tri puta su odigrali neriješeno. Jedina pobjeda u istoriji stigla je 2004. godine protiv Lihtenštajna (1:0), ali u prijateljskom meču.

San Marino, i zvanično i nezvanično, važi za najslabiju fudbalsku reprezentaciju u Evropi. Ekipa trenutno dijeli posljednje, 206. mjesto na listi FIFA, sa nula bodova, zajedno sa Butanom, Turks i Kiakos ostrvima, te selekcijom Montserata.

Nije ni čudo, jer u ekipi igraju isključivo amateri, koji imaju svoje regularne poslove u San Marinu, a fudbal im dođe kao dobra rekreacija. Oni vikendom igraju utakmice u nekom od 15 domaćih klubova. Najpoznatiji je Tre Fjori, koji je 2010. godine igrao sa Rudarom u 1. kolu kvalifikacija za Ligu šampiona. Pljevljaci su u gostima slavili 3:0, a u revanšu u Podgorici 4:1.

Fudbalska reprezentacija San Marina „crpi” fudbalere iz domaće baze od svega 32.193 stanovnika, koliko je po posljednjem popisu imala ova stara država u srcu Apenina.

San Marino obično gubi mečeve visokim rezultatima. Najubjedljivi poraz desio se od Njemačke (13:0), u Seravalu, 6. septembra 2006. godine. Holanđani su prošle godine u Ajndhovenu slavili sa 11:0, dok su im Poljaci 2010. napunili mrežu sa deset golova.

Ipak, oprez nije na odmet. Rumuni su prošle godine slavili u Seravalu samo sa 1:0, i to golom u drugom poluvremenu, dok je reprezentacija Republike Irske septembra 2007. bila na udaru kritika medija u Dablinu nakon što je slavila u San Marinu svega sa 2:1, i to nakon 0:0 na poluvremenu.

U Seravalu su se 2005. godine dobro namučili i Belgijanci, koji su na jedvite jade slavili takođe sa 2:1.

Kako su, međutim, pobjede zabilježile bukvalno sve reprezentacije koje su u posljednjih 10 godina igrale sa San Marinom, ni Crna Gora ne bi smjela da ima problema. Posljednji remi „serenisimi” su ostvarili 2003. u gostima protiv Lihtenštajna. Bilo je 2:2.

I još nekoliko zanimljivih fudbalskih detalja vezano je za ovu mikrodržavu na Apeninima. Češki tabloid „Blesk” ponudio je 2009. godine reprezentativcima San Marina premiju od 60 hiljada dolara ukoliko u kvalifikacijama za Mundijal otkinu bod Sloveniji. Takav rezultat trebalo je da pomogne Česima da se plasiraju u završnicu, ali su Slovenci slavili sa 3:0.

Najneprijatnije iskustvo sa San Marinom ima nekadašnji selektor Letonije Geri Džonson, koji 2001. godine ne samo da nije uspio da zabilježi pobjedu (1:1) već je nakon utakmice opljačkan do gole kože.

Oprez, ipak, nije na odmet. Rumuni su prošle godine slavili u Seravalu samo sa 1:0, i to golom u drugom poluvremenu, dok je reprezentacija Republike Irske septembra 2007. bila na udaru kritika medija u Dablinu nakon što je slavila u San Marinu svega sa 2:1, i to nakon 0:0 na poluvremenu

Ne trebaju im ni Italijani ni Brazilci

Kada su svojevremeno pitali predstavnike Fudbalskog saveza San Marina zašto ne naprave jaku reprezentaciju, jer bi mogli da dovedu izuzetno dobre fudbalere iz Italije koji ne mogu da se izbore za dres matične selekcije, pa i ponekog Brazilca, odgovor je bio više nego zanimljiv.

"Mi po zakonu nemamo pravo to da uradimo. Naše državljanstvo vrlo teško se dobija, potrebno je da generacije jedne porodice žive u San Marinu pa da postanu državljani. Čak i kada se neko iz San Marina vjenča za stranca, supružnik ne dobija državljanstvo. Zato kod nas nema naturalizovanih reprezentativaca. Takođe, prinuđeni smo da obavljamo po tri različita posla u državi, jedan je plaćen, a ostale radimo volonterski."

Bonus video: