U Nikoziji po nikšićkom receptu - onda je moguće i novo čudo

Sutjeska večeras u 19 sati po crnogorskom vremenu gostuje APOEL-u u revanšu drugog kola kvalifikacija za Ligu šampiona. Prvi meč Kiprani dobili 1:0
3443 pregleda 2 komentar(a)
Fudbaleri Sutjeske juče na treningu u Nikoziji, Foto: Vijesti
Fudbaleri Sutjeske juče na treningu u Nikoziji, Foto: Vijesti
Ažurirano: 30.07.2019. 13:37h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Sutjeska je na Kipru, odatle su dva puta - igraće posljednji meč u kvalifikacijama u Ligi šampiona ili nastaviti san u evropskoj eliti. Koji god da „izaberu“ protiv APOEL-a u sunčanoj Nikoziji, Nikšićani će se vratiti kući ponosni i spremni da nastup u nastavku evro priče bude kao i dosadašnji - beskompromisan.

Sutjeska u duel (19 sati po našem vremenu) ulazi s minusom od jednog gola sa stadiona kraj Bistrice, ali i oslabljena neigranjem Boža Markovića, koji zbog prehlade nije ni doputovao na Kipar, te povrijeđenog Marka Ćetkovića. Iskusni vezista je s ekipom, trenirao je, ali povreda zadnje lože zahtijeva mirovanje, ne velike napore. Pogotovo pred pakleni avgust koji čeka Sutjesku i u kojem će odigrati najmanje osam, a vrlo moguće i svih 10 mečeva.

A izdanje iz prve utakmice daje za pravo Sutjesci da gradi makar umjereni optimizam pred revanš, iako realnost kaže (ili bi makar tako trebalo da bude) da će se APOEL najviše pitati. U Nikšiću, istina, nije bilo tako, ali u Nikoziji se očekuje da situacija bude drugačija, bez obzira na to što je naš prvak taj koji mora da juri rezultat.

Strpljenje, strpljenje, strpljenje... To želi trener Sutjeske Nikola Rakojević protiv tima koji igra prvu evropsku utakmicu na svom terenu ove sezone pred, kako se najavljuje, osam hiljada navijača. Postoji i razlog za nešto slabiju posjetu, jer je nedavno kiparski parlament usvojio novi zakon o ponašanju navijača, a sve zbog nereda koji su se desili na proslavi titule. Navodno, najvatrenije pristalice APOEL-a će zato i bojkotovati utakmicu.

- Optimista sam zbog prve utakmice, vidjećemo da li imamo i pokriće za to. Čak i rezultat nam daje za pravo da se nadamo. Ništa nije izgubljeno - rekao je Rakojević na konferenciji za medije u Nikoziji.

BIĆE DRUGAČIJE, BIĆE TEŽE

Očekuje se vjerovatno i makar donekle ofanzivniji APOEL, iako ni italijanski trener Paolo Tramecani nije poznat po zalijetanju na gol protivnika.

- APOEL je tim sa dobrom grupom igrača. Imao je dosta promjena u sastavu, tako da je sedam dana treninga sigurno mnogo značilo. Očekujem da naš rival bude bolji i uigraniji. Možda smo u prvom meču izgledali kao fizički spremnija ekipa, ali APOEL je iskusan tim, koji je rutunski odigrao posljednjih 20 minuta, baš onako kako je želio - istakao je Rakojević.

Vratila se s Kipra trijumfalno ili ne, Sutjeska zna da nastavlja evropsku priču. Ako eliminiše Kiprane, ide u treće kolo kvalifikacija za Ligu šampiona i na megdan Dandalku (Irska) ili Karabagu (Azerbejdžan). Ako ispadne, seli se u kvalifikacije za Ligu Evrope i čeka boljeg iz dvomeča Toršavna (Farska Ostrva) i Linfilda (Sjeverna Irska). Ponos - to osjeća Rakojević nakon tri evropske utakmice njegove ekipe ovog ljeta.

- Napravili smo ekipu koja voli da igra, da se nadigrava i tako ćemo i ući u revanš. Ponosan sam na momke, na to što imamo veliki broj domaćih igrača, na mlade fudbalere. Doveli smo i prava pojačanja, ali za mene je rezultat najvažniji, on je sve i teren je mjerilo. Koliko god da smo bili dobri u prvom meču, sada treba da se potrudimo da rezultat bude drugačiji - jasno poručuje Rakojević da nema predaje.

JANKOVIĆ: NISU ME IMPRESIONIRALI

Kiparske novinare je zanimalo koga igrači Sutjeske pamte iz prve utakmice kao protivnika koji im je zadao najviše problema. Rakojević je odgovor prepustio kapitenu Branislavu Jankoviću:

- Igrač sa brojem 11, Al-Tamari i kapiten De Vinsenti. Mislim da na njih dvojicu moramo posebno da obratimo pažnju. Ostali nisu ništa spektakularno, nisu ostavili neki utisak - rekao je Janković.

Kiprane je zanimalo i kako će se Sutjeska ponašati na visokoj temperaturi od skoro 40 stepeni Celzijusa. Rakojević je dao zanimljiv odgovor:

- Svima koji igraju u tim uslovima je teško. Isto je i nama i APOEL-u, ne vjerujem ni da su njegovi igrači navikli na ovakve vrućine kakve su na Kipru. Jer, u sastavu u Nikšiću u timu APOEL-a gotovo da nije bilo Kipranina. Meč na “GSP areni” u počinje u 20 sati po lokalnom, a sat ranije po našem vremenu. Sudi Roi Reinshreiber iz Izraela.

Kiprani ne biraju mnogo: Samo da prođemo

Bitno je samo da prođemo Sutjesku - to je rekao trener APOEL-a Paolo Tramecani i time valjda jasno poručio koliko cijeni aktuelnog šampiona Crne Gore.

- Prihvatio bih i 0:0. Ali moramo da budemo spremni na sve. Pokušaćemo da smanjimo rizik, da čuvamo prostor, da prostor i napadnemo. Najvažnije je da prođemo, to neće biti lako ako ne damo maksimum, jer naš protivnik je opasan - rekao je Tramecani.

Pritisak motiviše bivšeg defanzivca Intera.

- Krucijalna je utakmica, tako joj i pristupamo. Pritisak je u fudbalu normalna stvar, kao i u svakom poslu. Ja taj pritisak volim da kontrolišem, da se nosim s njim - dodao je Tramecani.

Sutjesku je dobro upoznao:

- Baš je onakva ekipa kakva smo znali da jeste, nije nas iznenadila u Nikšiću. Gledali smo je protiv Slovana, znamo način na koji ga je eliminisala. Uradila je to na prekide i moramo da obratimo pažnju na taj segment. Očekujem jednako težak meč kao u Nikšiću, ali i da mi potvrdimo prolaz – kaže trener Kiprana. APOEL je četiri puta u posljednjoj deceniji igrao grupnu fazu Lige šampiona, a 2012. je stigao i do četvrtfinala.

- Očekujemo da budemo bolji nego u prvom meču, očekujemo i pomoć publike za prolaz u narednu rundu - kazao je igrač Apoela Jorgos Merkis.

Nema nas u reprezentaciji? Dobro pitanje

Kiparske novinare je zanimalo zašto u crnogorskoj reprezentaciji nema nijednog igrača iz redova crnogorskog šampiona - Sutjeske.

- To je dobro pitanje, ali nije za mene. Nadam se da ćemo igrama u Evropi skrenuti pažnju i da će ih biti ubuduće - poručio je Rakojević prije nego je svoje igrače odveo na posljednji trening pred okršaj sa APOEL-om na stadionu „GSP“.

Bonus video: