Boga zaboravite na terenima Serije A: Kako je bivši as Juventusa ustanovio novo pravilo

Svaka pogrdna riječ u kontekstu riječi Bog, jednaka je kazni od dva žuta kartona na utakmicama u Italiji. Serija A ima prosjek od jedne diskvalifikacije po sezoni zbog - bogohuljenja
3360 pregleda 0 komentar(a)
Nikola Legrotalje
Nikola Legrotalje

U fudbalu, čija je postojbina Engleska - kolijevka sportskog fer-pleja, pravila su jasna. Čak je i Fifa ustanovila nagradu godine za fer-plej, a posljednji laureat je trener Lidsa, kontroverzni Marselo Bjelsa.

U tim pravilima zna se da igraču za nesportski i start opasan po zdravlje rivala iziskuje diskvalifikaciju, baš kao i udaranje suparničkog igrača, ali i uvredljive riječi, gestikulacije ili kontakt sa akterima igre, službenim licima, navijačima...

Sve to važi i u Italiji, u kojoj, međutim, postoji i poseban član pravilnika. Iako nije novo, pravilo zabrane pominjanja Boga u uvredljivom kontekstu u Seriji A, aktuelizovalo je čak tri diskvalifikacije ove sezone, a dvije čak istog dana. To je i je istorijski antirekord u ligi s prosjekom od jedne diskvalifikacije po sezoni za - bogohuljenje!

Mateo Skocarela iz Parme propustio je meč protiv Verone prije dva dana (poraz 1:0), jer je zbog “bogohuljenja” tokom utakmice sa Interom 2:2, suspendovan za utakmicu.

Istu sudbinu doživio je kapiten Sasuola Franćesko Manjaneli, a sezonu je ranije “otvorio” Rikardo Saponara iz Đenove.

Nedopustivi izrazi u pravilniku Serije A, uvedeni su u proljeće 2010. godine, i jasno je naznačeno da se za bogohuljenje tokom utakmice Serije A, dobija meč suspenzije.

Razlog takvom pravilu bila je nevjerovatna pobožnost zvijezde Juventusa Nikola Legrotalje, osnivača društva “Misija za raj”. On je inicirao, a najjača italijanska liga je prihvatila da je nedopustivo kazati bilo šta neprimjereno prilikom upotrebe riječi Bog, pa se suspenzija odnosi i na trenere.

Legrotalje je inicijativu pokrenuo zbog neprimjerenih riječi ikone italijanskog i svjetskog fudbala, ali i svog saigrača, golmana Đanluiđija Bufona. On je podigao buru nakon što je nespretno reagovao i bio krivac za primljeni gol u februaru 2010. u utakmici Juventus - Đenova 3:2.

Popularni Điđi je svoju grešku ispratio riječima “Porco Dio”, u doslovnmom prevodu “Svinja Bog”. To je napravilo buru, pošto se u Italiji tako nešto smatra neprihvatljivim. Điđi je pokušao da se opravda igrom riječi “Porco zio”, gdje je zio - ujak, ali mu to nije uspjelo pa se izvinio javnosti.

- Izvinjavam se, a ako jednog dana budem imao sreće da se sretnem sa stvoriteljem, on će odlučiti da li da mi oprosti - kazao je Bufon.

To izvinjenje nije zadovoljilo Legrotaljea.

- Igrači su dužni da daju primjer, pa je nedopustivo to što je Điđi uradio!

Već u martu iste godine su za bogohuljenje kažnjeni tadašnji trener Kjeva Domeniko di Karlo i vezista Parme, Davide Lancafame.

Treneri ozbiljno upozoravaju igrače da to u Italiji ne smiju da rade, jer kažnjivo je čak i za igrače iz sredina u kojima je takav rječnik uobičajen. Zato je bilo jako malo takvih diskvalifikacija, pa je začuđujuće da je ove sezone zabilježen tako neuobičajen broj suspenzija.

Pravilo diskvalifikacije, međutim, ne važi za utakmice pod okriljem Fife, iako se igraju u Italiji, zato je Bufon, zbog kojeg je pravilo i uvedeno, izbjegao da bilo kada bude sankcionisan.

Ipak, za riječi tokom kvalifikacione utakmice protiv Španije 2016. godine, nije izbjegao burno negodovanje navijača “azura”.

Bonus video: