Bogovi fudbala (2): Izbor za dva najbolja ofanzivna vezna

Izbor za najbolji fudbalski tim svih vremena - 20 igrača je u konkurenciji za dva mjesta u ofanzivnom dijelu veznog reda

6640 pregleda 9 komentar(a)
Foto: Football legends
Foto: Football legends

Nakon golmana, desnih i lijevih bekova, centralnih defanzivaca, 10 zadnjih veznih, još deset zadnjih veznih, danas predstavljamo drugih 10, od ukupno 20 fudbalera (prvih 10 predstavili smo juče) koji su u konkurenciji „Frans fudbala” za dva ofanzivna vezna u idealnom timu svih vremena koji će glasovima izabrati 170 novinara.

BOBI ČARLTON: Vjerovatno najveći engleski fudbaler svih vremena. Sa Gordim Albionom 1966. osvojio Svjetsko prvenstvo, iste godine dobio Zlatnu loptu za najboljeg fudbalera Evrope. Legenda Mančester junajteda, preživio avionsku nesreću 1958, kada se srušio klupski avion prilikom polijetanja sa minhenskog aerodroma, na proputovanju iz Beograda. Godine 1973. dobio nagradu Uneska za fer-plej. Krasio ga je topovski udarac, urođeni napadački instikt - u dresu Junajteda postigao je 199 golova.

foto: colgadosporelfutbol

ENCO FRANĆESKOLI: Ovaj Urugvajac bio je obožavan gdje god je igrao - od Montevidea do Pariza (Rasing), od Marseja do Torina, od Buenos Ajresa (River Plejt) do Sardinije (Kaljari). Zbog skromnog, stidljivog ponašanja, gospodskih manira, ali i velikog fudbalskog znanja, zvali su ga kratko i jednostavno - Princ.

GEORGE HAĐI: Maradona sa Karpata. Najveći rumunski fudbalski heroj, podjednako voljen i u dijelu Turske i Istanbula (Galatasaraj). Igrao i za Real i Barselonu. Pele ga je 2004. uvrstio u svoj izbor 125 najvećih živih igrača svih vremena. Vrhunac je imao na Mundijalu u Americi 2004, kada je vodio Rumune do četvrtfinala (ispadanje od Švedske na penale), a pamti se gol sa preko 40 metara iskosa koji je dao Kolumbijcima.

foto: Footballtimes

RAJMOND KOPA: Prvi fudbaler u Francuskoj koji je odlikovan Legijom časti - najvećim mogućim nacionalnim priznanjem. Dobio Zlatnu loptu za najboljeg igrača Evrope 1958. Vrstan dribler, dobar plejmjerer, takođe i strijelac. Jedan od najboljih igrača svoje generacije, sa Real Madridom osvojio tri Kupa šampiona.

PELE: Kralj fudbala. Fifa je 1999. izabrala za najboljeg igrača 20. vijeka. Još kada je imao 17 godina Vlada Brazila ga je proglasila nacionalnim blagom i zabranila njegov izvoz. Zato je cijelu karijeru proveo u zemlji kafe, sambe i fudbala, Evropa ga je vidjela samo na Mundijalu u Švedskoj 1958, gdje je osvojio prvi titulu svjetskog prvaka, i 1966. u Engleskoj gdje je bio povrijeđen. Mit koji ga okružuje zbog toga je možda još veći.

foto: AP

Jedini fudbaler koji je osvojio tri svjetska prvenstva - prvo kao tinejdžer, a treće, 1970. u Meksiku, kao neprikosnoveno najbolji igrač planete. Ušao u Ginisovu knjigu rekorda sa 1.279 postignutih golova na 1.363 utakmice, računajući i prijateljske - niko, naravno, nije toliko dao. Magazin “Tajm” ga uvrstio među 100 najuticajnijih ličnosti 20. vijeka.

FERENC PUŠKAŠ: Za ovog Mađara kažu da je bio prvi internacionalni fudbalski superstar. Zvali su ga “galopirajući major”, a njegovim predstavama punih 13 godina su se divili navijači budimpeštanskog Honveda, a osam navijači madridskog Reala. Emigrirao je u Španiju kada su sovjetski tenkovi ušli u Budimpeštu. Predvodnik čuvene “lake konjice” - mađarske reprezentacije koja je igrala veličanstven fudbal. Puškaš je igrao povrijeđen u finalu SP u Švajcarskoj 1954. godine, ali se i pored toga očekivala pobjeda Mađara. Pravim čudom, slavili su Njemci. “Laka konjica” je ostala bez zaslužene nagrade, ali legenda je ostala...

foto: FIFA

HUAN ALBERTO SKIJAFINO: Strijelac jedna od dva gola Urugvaja na možda najvećoj utakmici u istoriji fudbala - pred 200 hiljada gledalaca na legendarnoj Marakani u Riju, “la seleste” je šokirao Brazil i osvojio drugu titulu svjetskog šampiona. Jedan od najboljih ofanzivaca tog vremena. iz Penjarola je prešao u Milan, gdje je takođe postao legenda, a zaigrao je i za reprezentaciju Italije.

DIJEGO MARADONA: Argentinska fudbalska ikona nad ikonama. Dilema ko je veći, on ili Pele, trajaće dok je fudbala, ali mnogi ga smatraju jedinim i neponovljivim. Na Mundijalu u Meksiku 1986. predriblao cijelu odbranu Engleza za gol u četvrtfinalu. Na istom meču dao gol rukom, koju je sam nazvao - božjom.

foto: Daily Mirror

Zvali su ga “el pibe” (klinac), a neki su ga te 1986. oslovljavali i kao “mali zeleni” - zaista je na SP u Meksiku izgledao kao igrač sa druge planete. Donio je Argentincima drugu svjetsku krunu. Pretile su ga kontroverze gdje god se pojavio, jednako privlačan bio je njegov život van terena. Simbol Napolija, sa kojim je osvojio dvije titule Serije A. O njemu su pisane knjige, pjevane pjesme, snimani filmovi - i snimaće se još...

FRANĆESKO TOTI: Princ Rima, cijelu karijeru proveo u bordo dresu “vučice”, čiji ga navijači smatraju pravim božanstvom. Svakim dodirom sa loptom širio magiju - bio je plejmejker, ali i rasan strijelac. Svjetski prvak sa Italijom 2006.

foto: CNN

ZINEDIN ZIDAN: Fudbalski baletan, po mnogima najbolji evropski fudbaler na kraju prošlog i početkom novog vijeka. Sa dva gola u finalu protiv Brazila 1998. donio Francuzima prvu titulu svjetskog prvaka. Pogodak koji je postigao za Real Madrid u finalu Lige šampiona 2002. protiv Leverkuzena - za pobjedu i osmu kraljevsku krunu, izaban je za najbolji u istoriji u elitnom evropskom takmičenju.

Bonus video: