raskol u fudbalu

Fudbalski rat je počeo, Amerikanci finansiraju Superligu, oštro pismo čelnicima Fife i Uefe: Zaštitićemo naše interese

Svjetski mediji su javili da je američka banka "JP Morgan" finansijer Superlige, te da će uložiti oko pet milijardi eura

12092 pregleda 79 reakcija 15 komentar(a)
Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Dvanaest najbogatijih evropskih fudbalskih klubova, koji su kasno sinoć postigli dogovor o osnivanju Superlige, poručili su jutros čelnicima Fifa i Uefa da su već pokrenuli pravne radnje kako bi zaustavili akcije koje za imaju za cilj sprečavanje pokretanja tog takmičenja.

Dogovor o pokretanju Superlige postigli su Real Madrid, Barselona, Atletiko Madrid, Arsenal, Čelsi, Totenhem, Liverpul, Mančester siti i Mančester junajted, Juventus, Milan i Inter.

Za predsjednika je izabran prvi čovek "kraljevskog" kluba Florentino Peres, dok će potpredsjednici biti Andrea Anjeli iz Juventusa i Džoel Glejzer iz Mančester junajteda.

U tom novom takmičenju bi trebalo da učestvuje 20 klubova.

Fifa i Uefa su oštro reagovale, zaprijetivši tim klubovima da će biti suspendovani iz nacionalnih i međunarodnih takmičenja, odnosno da njihovi igrači neće moći da igraju za svoje reprezentacije.

Zato je jutros na adrese predsjednika Fifa Đanija Infantina i njegovog kolege iz Uefe Aleksandera Čeferina stiglo pismo grupe engleskih, španskih i italijanskih klubova.

Iz Superlige su naveli da su zabrinuti zbog tih prijetnji.

"Vaša zvanična saopštenja su nas primorala da preduzmemo zaštitne korake kako bismo se osigurali od takve neželjene reakcije koja ne samo da ugrožava naša sredstva, već bi bila i nezakonita. Iz tog razloga podnijet je zahtjev relevatnim sudovima kako bi se obezbijedilo neometano uspostavljanje i funkcionisanje takmičenja u skladu sa važećim zakonima", navodi se u pismu Infantinu i Čeferinu.

Superliga nije navela o kojim sudovima je reč.

"Naša je dužnost, kao članova odbora SL, da obezbijedimo da se preduzmu sve razumne radnje radi zaštite naših interesa, s obzirom na nenadoknadivu štetu koju bismo pretrpjeli ako bismo iz bilo kog razloga bili lišeni prilike da odmah formiramo takmičenje i raspodijelimo prihod od bespovratnih sredstava", navodi se u pismu.

"Superliga će se igrati zajedno sa postojećim domaćim ligaškim i kup takmičenjima, koja su ključni deo takmičarskog tkiva evropskog fudbala. Ne težimo da zamijenimo Uefinu Ligu šampiona ili Ligu Evrope, već da se takmičimo i postojimo zajedno sa tim turnirima", navodi se u pismu Superlige Infantinu i Čeferinu.

Svjetski mediji su javili da je američka banka "JP Morgan" finansijer Superlige, te da će uložiti oko pet milijardi eura.

Preporučujemo za Vas