Arigo Saki: Mesi je kao Maradona, pravi pravcati genije

Mesi je kao Maradona - svjedoci smo postojanja fudbalskog genija u pravom smislu. Niko ne može da uradi ono što može Mesi", kaže Arigo Saki, legendarni italijanski trener
88 pregleda 3 komentar(a)
Mesi, Foto: Reuters
Mesi, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.05.2015. 20:13h

Magični Leo Mesi otklonio je sinoć jednu dilemu, ako je uopšte i postojala - ko je najbolji fudbaler na planeti.

A postojala je, i to za mnoge, jer se najbolji igrač na svijetu, makar zvanično, i dalje zove se Kristijano Ronaldo, koji u vitrini ima dvije posljednje Zlatne lopte Fife i „Frans fudbala”.

No, i karijera velemajstora kakav je Leo Mesi, prožeta je usponima i padovima. Ronaldo je to iskoristio, i uz raskošan potencijal koji posjeduje, izborio se da u 2013. i 2014. godini bude ispred Argentinca.

Sada - opet je vrijeme Lea Mesija, koji je četiri puta zaredom, od 2009. do 2012, bio najbolji na planeti, što nikom nikada nije uspjelo.

Fudbalsko čudo iz Rozarija je januaru ove godine izašao pred novinare i jasno poručio da nešto nije bilo u redu:

“Sada sam sredio glavu, riješio probleme i opet sam skoncentrisan na fudbal”.

Bila je to najava novog Mesija - Mesija koji je prošlu noć protiv Bajerna zablistao u svom punom sjaju.

"Najbolji fudbaler na svijetu je Kristijano Ronaldo, jer je Mesi sa neke druge planete", poručio je nedavno Arda Turan, vezista Atletika.

Nakon Bajerna, jedna polemika je definitivno završena.

Otvorena je nova - ko je najbolji fudbaler svih vremena?

"Mesi je kao Maradona - svjedoci smo postojanja fudbalskog genija u pravom smislu. Niko ne može da uradi ono što može Mesi", kaže Arigo Saki, legendarni italijanski trener, koji je za „Gazetu delo sport” komentarisao istorijski uticaj partija najboljeg fudbalera Barselone.

"Mesi je prevazišao težak period i vratio se u svoju najbolju formu. Kada je takav, ne postoji odbrana koja može da ga markira. Cijeli tim mora da bude savršen da bi ga ograničio", dodao je Saki.

Taj Leo Mesi imaće priliku da 6. juna u Berlinu - protiv Juventusa ili Reala - osvoji četvrtu titulu Lige šampiona, što je raritet u fudbalu. Januara naredne godine imaće šansu da osvoji petu Zlatnu loptu i dodatno pomjeri granice.

Mesi je rekorder po broju postignutih golova u Ligi šampiona (78), najviše ih je dao i ove sezone (devet), uz ko zna koliko rekorda koje posjeduje.

Nestvarnim brojkama (ove sezone je dao 53 gola, na 51 meču) treba dodati i dozu fudbalskog arta, što Mesija čini jedinstvenim.

"On je kompletan igrač, smrtonosan za protivničku odbranu. Kada dođe u situaciju jedan na jedan za protivničkim igračem, to je kao da neki drugi fudbaler izađe sam na golmana. U stanju je, takođe, da upadne u vezni red i napravi pometnju, višak iz kojeg kreće napad", kaže Saki.

Fudbalski i sportski svijet uopšte divi se Mesiju nakon predstave protiv Bavaraca prije dvije noći.

Svi su složni - odavno neko na takvom nivou, u polufinalu Lige šampiona, protiv takvog protivnika, nije za kraće vrijeme napravio takvu razliku.

"On je sa druge planete. Čak i ako navijate za drugi klub, to morate da priznate - napisao je Holanđanin Patrik Klajvert, bivši napadač Barselone.

Još jedan bivši napadač Katalonaca, Tijeri Anri, odao je priznanje svom nekadašnjem saigraču.

"Da sam ja ono pokušao da uradim Boatengu - vjerovatno bih pao. On sve radi u trku, što je fascinatno", riječi su Anrija.

Oduševljenje i u Engleskoj, koja nema predstavnika u završnicama evropskih takmičenjima...

"Više ne žalimo, jer smo privilegovani što gledamo Mesija", kazao je nekadašnji reprezentativac Engleske Džejmi Rednap, sada komentator “Skaj sportsa”.

“Još se svađate ko je najbolji? Pa, on je Mesi(ja)”, napisao je na Tviteru Gari Lineker, savremenik Dijega Maradone.

Mesiju stižu priznanja i iz Italije, Brazila...

"On je fenomen", kazao je Franko Barezi, dok je Leonardo bio još ubjedljiviji:

"Sada je zvanično - Mesi je bolji od Maradone".

Na kraju, priznanje i iz drugog sporta:

“Mesi, magistre”, objavio je Kobi Brajant, košarkaš Lejkersa.

Bonus video: