Barsa za titulu, Real za samopouzdanje

3 komentar(a)
Enrike i Zidan, Foto: Fcbarcelona.com
Enrike i Zidan, Foto: Fcbarcelona.com
Ažurirano: 01.04.2016. 20:12h

Takve „smislene slučajnosti“ samo je fudbal u stanju da namjesti. Prvog aprila 2006. godine u 31. kolu Primere Real je, kao drugi na tabeli, sa 11 bodova manje od lidera Barselone, posjetio Kamp nou. Bio je to 152. El klasik – posljednji, jedanaesti, u igračkoj karijeri Zinedina Zidana, uzgred, završen remijem (1:1).

Tačno deceniju manje jedan dan kasnije, Zizu će se prvi put pojaviti u katalonskom fudbalskom svetilištu u odijelu trenera „kraljevskog kluba“ (subota, 20:30). Njegov sastav, uoči 31. runde i 172. El klasika, kao trećeplasirani kaska deset koraka za Barsom, od koje je u novembru, tada još pod kontrolom Rafe Beniteza, potučen na Bernabeu (4:0).

„Znam kako stvari funkcionišu u Realu. Razumijem sve, jer sam i sam bio igrač: jedino je pobjeda važna“ – sve je jasno Zidanu.

Ipak, daleko od toga da je duel sa „blau granom“ meč sezone za „merengese“. Već sedmicama, Real pomjera fokus sa prvenstva na Ligu šampiona, u kojoj već u srijedu gostuje Volfsburgu, u prvom susretu četvrtfinala.

„Za mene ovo je trenutno najbitnija utakmica“ – odbija Zidan mogućnost da odmara pojedine igrače.

„Nakon El klasika razmišljaćemo o Volfsburgu.“

Barselona uživa u najdužem nizu mečeva bez poraza u istoriji španskog fudbala (39), u posljednjih 15 kola šampionata osvojila je 41 bod, MSN trio je u sezoni već postigao 107 golova...

„Večeras ću zaspati mirno i uživati u svom prvom El klasiku kao trener“ – ne brine puno francuski stručnjak, čiji tim je na posljednjih sedam gostovanja u Primeri samo tri puta trijumfovao.

Na drugoj strani, za Barsu će subotnji meč imati emotivnu posvetu – Mesi i drugovi će na zagrijavanju nositi majice sa natpisom „Hvala, Krojf“, posvećenim nedavno preminuloj ikoni kluba.

„Imamo nepokolebljivu volju da pobijedimo, ali prejaka motivacija bi bila greška“ – upozorava trener „blau grane“ Luis Enrike.

„Moramo kontrolisati emocije. Krojf bi volio da trijumfujemo uz odličnu igru.“

No, ni poraz ne bi puno udaljio Katalonce od odbrane titule, jer najbližem pratiocu Atletiku bježe devet bodova.

„U derbi ulazimo kao lideri i želimo da napravimo ogroman korak ka trofeju“ – odbacuje misli o neuspjehu Enrike.

„Ako pobjedimo, otpisali bismo Real i Atletiko bi nam ostao jedini rival.“

I dok Barsa bude tražila bodove za titulu, a Real igru koja bi donijela samopouzdanje pred završnicu sezone, neutralni posmatrači žele El klasiko u duhu Krojfove da „fudbal uvijek treba da se igra atraktivno, ofanzivno, treba da bude spektakl“...

Mesi želi 500. gol u karijeri

U srijedu, u dresu argentinske reprezentacije Leo Mesi je u meču sa Bolivijom u kvalifikacijama za Mundijal postigao 499. gol u profesionalnoj karijeri. Kao da je tempirao da 500. bude baš protiv najvećeg rivala...

„On je iz druge galaksije“ – kaže Luis Enrike.

„Vidio sam mu lice na treninzima. Lud je za pobjedom, baš kao i njegovi saigrači.“

Brojke

71 – pobjeda Reala u prvenstvenim El klasicima; Barselona je slavila 68 puta, uz 32 remija

49 – pobjeda Barselone na Kamp nou u prvenstvenim El klasicima; Real je trijumfovao 19 puta, uz 17 remija

32 – El klasika je odigrao Inijesta, najviše od igrača koji su u konkurenciji za subotnji meč

20 – golova Mesija (19/13), Nejmara (5/3) i Suareza (3/3) u prvenstvenim mečevima sa Realom

14 –od 26. februara 2013. do 22. marta 2015 u 14 vezanih El klasika i Barselona i Real su tresli mrežu; niz je prekinuo „kraljevski klub“ u porazu na Bernabeu 21. novembra (0:4)

11 – El klasika je odigrao Zinedin Zidan, postigavši tri gola uz učinak: po četiri pobjede i remija i tri poraza

7 – golova Ronalda u prvenstvenim mečevima sa Barselonom

Bonus video: