Bosanci ne znaju šta da rade sa Prosinečkim: Odložena odluka o ostanku ili smjeni

FS te zemlje funkcioniše na nacionalnom paritetu tako da članovi Predsjedništva hrvatske nacionalnosti i predstavnici FS Republike Srpske mogu spriječiti smjenu Prosinečkog
2428 pregleda 1 komentar(a)
Prosinečki, Foto: ANSA
Prosinečki, Foto: ANSA

Najavljeni sastanak čelnika FS BiH i selektora Roberta Prosinečkog, koji je trebalo da se održi u četvrtak, a na kojem je, prema pisanju nekih sarajevskih medija, trebalo da se donese odluka o njegovoj smjeni, nije održan.

Kako piše Dnevni Avaz, koji je rano u četvrtak čak i najavio odlazak Prosinečkoga pozivajući se na "pouzdane izvore u vrhu fudbalskog saveza te zemlje", zaključeno je da se u miru, nebitno dan ili dva nakon utakmice, sjedne i analizira kompletna situacija.

Procedura smjene selektora bosanskohercegovačke selekcije je krajnje komplikovana. FS te zemlje funkcioniše na nacionalnom paritetu tako da članovi Predsjedništva hrvatske nacionalnosti i predstavnici FS Republike Srpske mogu spriječiti smjenu Prosinečkog.

Prosinečki je u prošle godine imenovan za selektora reprezentacije BiH i vrlo uspješno je vodio u Ligi nacija, čak je izborio i plasman u elitni razred.

Nevolje su nastale u kvalifikacijama za EURO 2020. godine. Neočekivani gostujući porazi od Finske i Jermenije praktično su uništili sve šanse da BiH zauzme jedno od prva dva mjesta koja vode na EURO, pa je Prosinečki odmah nakon loše igre i poniženja u Jerrevanu podnio ostavku.

Na nagovor čelnika FS, koji nisu prihvatili ostavku, prihvatio je da vodi ekipu i u preostalim utakmicama, pa je sve do susreta u Atini sa Grčkom u utorak, još bilo nekih izgleda za osvajanje drugog mjesta. Porazom 2:1 u posljednjim trenucima susreta te su nade nestale.

Ipak, plasman na EURO može izboriti kroz dodatne kvalifikacije koje su izborene kroz Ligu nacija. Prije toga u kvalifikacionoj grupi moraju osvojiti treće mjesto za šta imaju objektivne šanse.

Bonus video: