Čarobna rečenica za Kenovu majku: Brinućemo o vašem sinu

Ko je Marsel Brands, sportski direktor Evertona koji je ubijedio italijanskog tinejdžera da dođe na „Gudison park”
3051 pregleda 2 komentar(a)
Brands je obećao porodici Moaza Kena da će se brinuti o njemu, Foto: Reuters
Brands je obećao porodici Moaza Kena da će se brinuti o njemu, Foto: Reuters

Prelazak mladog italijanskog napadača Moaza Kena iz Juventusa u Everton bio je transfer koji je malo ko mogao da predvidi ovog ljeta. Prije svega, ostalo je nejasno zašto se italijanski šampion tako lako odrekao momka koji je u jakoj konkurenciji dokazao da vrijedi, ali i koje su to pregovaračke sposobnosti Evertona, pa je 19-godišnji golgeter porijeklom iz Obale Slonovače odlučio da ode baš na „Gudison park”.

A karta na koju je Everton igrao u pregovorima je Marsel Brands, Holanđanin koji je od januara prošle godine sportski direktor kluba iz Liverpula.

Brands je, naime, dobro iskoristio poznanstvo sa igračevim menadžerom Minom Rajolom i praktično natjerao Kena da dođe u Everton. Naravno, natjerao tako što je učinio da Ken osjeti koliko ga Everton u stvari želi...

- Pamtiće se riječi koje je izgovorio Kenovoj majci nekoliko minuta prije nego je predstavljen u Evertonu. Rekao joj je: „Brinućemo o vašem sinu” - priča holandski novinar Jep Shrojder.

- Dolazak Kena u Everton je tipičan Brandsov posao. Često razgovara sa suprugama igrača, sve ga zanima i sve zna. Kad kažem sve, onda zaista mislim - sve. Ako Moaz ima bliskog rođaka, on će znati za to. Marsel je svjestan koliki je novac u fudbalu i koliko je bitan, ali želi da sa igračima ima prije svega lični odnos. Na taj način mu igrači vjeruju. Često igra na kartu porodice - kaže Shrojder.

19 godina i 23 dana imao je Moaz Ken kada je prije pet mjeseci postigao prvi gol u dresu reprezentacije Italije. Uradio je to protiv Finske i postao najmlađi strijelac „azura” još od 1958.

Upravo je prvi kontakt Brandsa i Kena bio presudan da fudbaler ode u Everton nakon što je Juve neobjašnjivo odlučio da mu ne ponudi novi ugovor, a stari je isticao na ljeto 2020. godine. Navodno, mladi fudbaler je bio impresioniran koliko 57-godišnjak iz Den Boša zna o njegovoj karijeri i životu uopšte.

- Odlazak Masimilijana Alegrija iz Juventusa i dolazak Mauricija Sarija - to je bilo ključno za Kenovu budućnost u Torinu. Malo ko je očekivao da će napustiti klub jer je prošle sezone bio veoma dobar - pogađao je za Juve i reprezentaciju. Ali, moralo je tako da bude - ističe za BBC novinar Stefano Boldrini, dopisnik „Gazeta delo sporta” iz Londona.

Brands je prije godinu i po u Everton došao iz PSV-a u kojem je radio od 2010. do 2018, naslijedio je Stiva Volša i brzo postao možda i najvažnija karika u klubu. U Ajndhovenu je radio fantastično, kao i u AZ-u, gdje je praktično izmislio belgijskog vezistu Musu Dembelea kada ga je doveo iz Viljema.

- Brands mnogo zna o fudbalu i transfer Kena mi dokazuje sve. A ne bi trebalo ni zaboraviti kako je radio u PSV-u i AZ-u sa mnogo manje novca na raspolaganju. Ima gospodske manire, kreativan je i vidjećete ga da sjedi s igračevom porodicom, agentom, ali i vlasnicima najvećih klubova na svijetu. I siguran sam - nagledaćete se još dobrih poslova od Evertona pod njegovom komandom - zaključio je Shrojder.

Bonus video: