Četiri francuska kluba pred bankrotom, Marsej na ivici ponora

Francuska vlada je obećala pomoć od 200 miliona eura, ali strahuje se kako to neće biti dovoljno da se pokriju troškovi
1871 pregleda 0 komentar(a)
Fudbaleri Olimpik Marseja, Foto: Christophe Ena
Fudbaleri Olimpik Marseja, Foto: Christophe Ena

Odluka francuskih vlasti o prekidu nacionalnog fudbalskog prvenstva zbog epidemije koronavirusa donijela je ogromne finansijske gubitke klubovima.

Prema pisanju francuskih listova klubovi Lige 1 su zabilježili čak 500 miliona eura gubitaka.

Najteža je situacija u Marseju, Bordou, Sent Etjenu i Lilu koji se nalaze na rubu bankrota. Internet stranica Mediapart navodi kako su samo tri prvoligaša ostvarila sitnu dobit, dok je preostalih 17 u "crvenom". Među gubitnicima najteže je pogođen Marsej, koji je iskazao manjak od 206,3 miliona eura.

Najveći gubitak novca klubovi imaju od TV prava jer je Kanal+ odbio da isplati sav iznos zbog toga što se dobar dio sezone nije ni odigrao nakon što je prvenstvo prekinuto. Klubovi su ostali i bez prihoda od ulaznica, prodaje suvenira...

Francuska vlada je obećala pomoć od 200 miliona eura, ali strahuje se kako to neće biti dovoljno da se pokriju troškovi.

Francuska liga (LFP) je odmah reagovala saopštenjem negiravši tvrdnje iznesene u istraživanju Mediaparta.

"Liga je uzela zajam koji joj je garantovala država kako bi klubovima Lige 1 i Lige 2 platila protivvrijednost televizijskih prava koja nije plaćena nakon preuranjenog završetka sezone 2019/20. Cilj je podstakunti aktivnost profesionalnog fudbala i poslove vezane uz fudbal, kao i finansijsku situaciju klubova i njihove novčane tokove potrebne nakon konačnog prekida prvenstva nakon vladinih mjera," poručili su iz LFP-a.

Prošle sedmice Amijen je podigao tužbu Upravnom sudu zahtijevajući da se poništi odluka o prekidu takmičenja u Ligi 1 uz tvrdnju kako je odluka vođstva lige "nepravedna i neosnovana".

"Smatramo da je ta odluka suprotna pravednosti u sportu. Riječ je o sankcijskoj odluci Lige. Ova je odluka nepoštena i protiv ove odluke primorani smo na borbu, pred sudom," kazao je predsjednik kluba Bernar Joanin.

Sudsku borbu najavio je i dugogodišnji predsjednik Liona Žan-Mišel Ola kazavši kako će tražiti "desetine miliona eura odštete jer je odlukom o ranijem završetku prvenstva njegov klub ostao bez nastupa u evrokupovima sljedeće sezone."

"Samo su Belgija, Luksemburg, Holandija, Gibraltar i Francuska odlučile da zaustave prvenstva, mada je u nekim zemljama situacija s koronavirusaom bila i teža. Međutim, oni pronalaze rješenja," kazao je Ola.

"Francuska je svjetski prvak, ali ova epizoda nas podsjeća da ona nije fudbalsla zemlja. Fudbal je u Francuskoj mnogo manje važan nego kod naša četiri velika susjeda, Engleza, Španaca, Italijana i Njemaca," smatra direktor agencije News Tank Football Dominik Kurdije.

Bonus video: