Cico probao Jovetića u timu, Stevan zabio tri!

Šta god, ali selektor Zlatko Kranjčar očigledno nema dilemu. Fizičko i psihološko stanje 21-godišnjeg vunderkinda očigledno su ga uvjerili da Jovetić treba da zaigra - od početka!
80 pregleda 0 komentar(a)
Stevan Jovetić, Foto: Vesko Belojević
Stevan Jovetić, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 31.05.2011. 21:43h

Da li će i koliko Stevan Jovetić moći da zaigra protiv Bugarske, da li će i koliki otpor pružiti Fiorentina, glavne su misterije uoči “utakmice svih utakmica”, koja se igra u subotu u Podgorici u 20.30 časova.

Šta god, ali selektor Zlatko Kranjčar očigledno nema dilemu. Fizičko i psihološko stanje 21-godišnjeg vunderkinda očigledno su ga uvjerili da Jovetić treba da zaigra - od početka!

"Najbolji je povratak u velikim utakmicama", rekao je Kranjčar i danas na treningu postavio tim sa kojim želi da napadne Bugare: Božović na golu, Pavićević, Savić, Baša i Pejović u odbrani, Drinčić, Peković i Zverotić u veznom redu, Vučinić i Jovetić između sredine i napada, a Đalović u samom vrhu!

I Jovetić je odgovorio maestralno: postigao je tri gola na treningu i pokazao da je povreda stvarno prošlost. Sada je samo pitanje odluke, procjene ili stepena rizika da li fudbaler koji nije igrao utakmicu osam mjeseci odmah može da uđe u puni pogon.

A dok su se “hrabri sokoli” spremali za trening, iz svlačionice je dopirao glas Zlatka Kranjčara, koji je bio na telefonskoj vezi sa trenerom Fiorentine Sinišom Mihajlovićem. Cico je ponovio da je odluka na njemu i na Stevanu, ali je i tražio da “ljubičasti” ne prave probleme Jovetiću ukoliko bude u prvih 11.

"Čujemo se još, do utakmice je još četiri dana", zaključio je Kranjčar prijatan razgovor sa trenerom Fiorentine.

A uz dobre vijesti vezane za Jovetića, juče se pojavila i jedna loša - Milan Jovanović ima jake bolove u preponama i male su šanse da zaigra protiv Bugarske. Defanzivac Spartak Naljčika juče nije trenirao, bio je da snimanju, pa je Kranjčar probao varijantu sa Pejovićem.

Iako Jovanović gori od želje da zaigra - pa makar i pod injekcijama. Jer, ovakva prilika pruža se valjda jednom u životu. Iako će biti još velikih i istorijskih utakmica, kao što je bila prethodna sa Švajcarskom, ili kao što će biti naredna sa Velsom i Engleskom, pobjeda protiv Bugarske bi najmlađoj evropskoj selekciji širom otvorila vrata Evropskog prvenstva!

Desni bek Savo Pavićević imao je, uostalom, jasnu poruku uoči današnjeg treninga:

"Ovo je moja utakmica karijere!

Šta očekuješ?

"Dobili smo ih tamo i normalno je da svi očekuju da ih dobijemo i u Podgorici. Iako se ne zavaravamo da će biti lako. Razgovarao sam sa Rangelovim, koji je moj saigrač u Makabiju, rekao mi je da će Mateus pružiti šansu i nekim mlađim fudbalerima, koji će vjerovatno imati veliku želju da se dokažu. Zbog toga nas čeka težak posao".

Kako ti se dopada atmosfera u javnosti?

"Euforija je logična, baš kao i mali pritisak, jer ipak igramo utakmicu koja može puno toga da nam donese. Ipak, ubijeđen sam da ćemo moći da sve usmjerimo u pravom smjeru, da ćemo u meč ući hladne glave i vrućeg srca. Igramo na našem terenu i mi se pitamo, sigurno više nego što se pitaju Bugari.

Je li odlučujuća utakmica?

"Pa nije baš odlučujuća, jer ako ne daj bože izgubimo, opet smo drugi i opet imamo dobre šanse da igramo baraž. Sa druge strane, pobjeda bi nam osigurala drugo mjesto, približila bi nas Evropskom prvenstvu i ovo je šansa koju nebismo trebali da ispustimo.

Kako Jovetić djeluje na treninzima?

"Stevan je fenomenalan igrač i fenomenalan momak i veliko je zadovoljstvo vidjeti ga opet sa nama, na treninzima. Ne znam je li prerano za njegov povratak, ali sam ubijeđen da će stručni štab donijeti pravu odluku.

Ideš direktno na Martina Petrova, kako gledaš na taj duel?

"Dobar je individualac, kao što Bugari i inače imaju dobre individualce. Igrao sam već protiv njega i daću sve od sebe, baš kao i ostali fudbaleri. Uostalom, nije toliko u pojedincima, koliko je u kolektivu", kazao je Pavićević, uz naglasak da se dobro osjeća, uprkos udarcu u koljeno koji je zaradio u Makabiju.

Savić: Ovaj nalet moramo da iskoristimo

Stevan Savić biće u timu od početka, zauzeće mjesto uz Marka Bašu, koje je u prethodne četiri utakmice sa zavidnim uspjehom pokrivao suspendovani Miodrag Džudović.

"Čeka nas vrlo važna utakmica i moj utisak je da treba da iskoristimo domaći teren, fenomenalnu atmosferu i sav ovaj nalet u kojem se nalazimo praktično od početka kvalifikacija. Želimo da se plasiramo na Evropsko prvenstvo i imamo kvalitet da ostvarimo takav podvig".

I za 20-godišnjeg Mojkovčanina, duel sa Bugarskom je jedna od najvećih utakmica u karijeri, iako ih posljednje sezone odigrao puno velikih.

"Ta utakmica trebala bi da bude kruna uspješne godine i afirmacije koju sam stekao igrajući za Partizan i reprezentaciju Crne Gore. Nadam se da ćemo pobijediti, utisak bi u tom slučaju bio potpun".

Iako se ponude nižu, a posljednje u nizu je interesovanje novog italijanskog prvoligaša Atalante, Savić se ne opterećuje, čak i samouvjereno kaže:

"Mislim da je za moju karijeru najbolje da još pola godine ili godinu ostanem u Partizanu".

Bugari poraženi od Korzike

Bugarska je večeras u gostima poražena u prijateljskom meču od selekcije Korzike 1:0. Jedini gol postigao je Kavali u 72. minutu.

Za Bugarsku su meč počeli Mihailov, Bandalovski, Ivanov, Miliev, Zanev, Stilijan Petrov, Jankov, Delev, Popov, Martin Petrov i Genkov.

Bonus video: