Da li Sterling vrijedi 68 miliona eura?

Liverpul je znao da pregovara sa Sitijem, ali neće dobiti svih 68 miliona, jer 20 odsto novca mora da isplati Kvins Park Rendžersu, odakle je doveo Sterlinga
6 komentar(a)
Rahim Sterling, Foto: Reuters
Rahim Sterling, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.07.2015. 14:59h

Liverpul je znao kako da odigra na tržištu i izvuče što više novca za Rahima Sterlinga, ali je malo ko očekivao da će mladi napadač "redsa" od juče postati najskuplji engleski fudbaler u istoriji.

Mančester siti je za njega platio (tačnije, platiće ovih dana kada transfer bude ozvaničen) čak 68 miliona eura (49 miliona funti), pa se javnost na Ostrvu pita koliko je u stvari ta cifra realna za ovog fudbalera.

Sitiju definitivno nije problem da izdvoji ovaj novac, ali...

"Nesumnjivo je da je Sterling veliki potencijal, ali Siti želi da ga ima kao protagonistu svake subote u Premijer ligi. Kada dovedete igrača za 68 miliona eura od njega očekujete da pravi razliku. Da li Rahim to može u ovom sastavu Sitija?", upitao se BBC.

Ovaj priznati medij je potom ponudio i telop sa Sterlingovom statistikom u prethodne tri sezone u kojima je bio prvotimac Liverpula.

U sezoni 2012/13. je odigrao 24 meča, dao je dva gola i imao dvije asistencije, uz ukupno 23 šuta na gol.

Godinu kasnije je imao najbolju sezonu, umalo je stigao do titule, a upisao je devet pogodaka i pet asistencija na 33 utakmice (šutirao je 33 puta).

A prošle sezone, u kojoj se uklopio u sivilo kompletnog tima, na 35 mečeva je imao po sedam golova i asistencija i 62 šuta...

Liverpul je znao da pregovara sa Sitijem, ali neće dobiti svih 68 miliona, jer 20 odsto novca mora da isplati Kvins Park Rendžersu, odakle je doveo Sterlinga.

KPR je, naime, te 2010. kada je prodao Sterlinga za milion funti dogovorio sa velikanom sa "Enfilda" da zaradi od narednog transfera, a sada će, u sezoni u kojoj ga čeka borba u Čempionšipu, neplanirano inkasirati čak preko 13 miliona eura.

Garet Bejl je prošle godine otišao iz Totenhema u Real Madrid za 85,3 miliona funti i najskuplji je fudbaler u Velikoj Britaniji.

Nakon Sterlinga, Englezi koji su najviše koštali su Endi Kerol (iz Njukasla u Liverpul za 35 miliona funti), Rio Ferdinand (Lids - Mančester junajted, 30 miliona), Luk Šo (Sautempton - Mančester junajted, 27), Vejn Runi (Everton - Mančester junajted, 27 miliona), kao i Džejms Milner (Aston Vila - Mančester siti, 26 miliona).

Bonus video: