"Furija" želi krunu i na slavnoj Marakani

"Niko od nas nikada nije igrao protiv Brazila i ovo je na neki način utakmica generacije, jer se sastajemo sa najtrofejnijom reprezentacijom u istoriji", rekao je Fabregas
0 komentar(a)
Ažurirano: 30.06.2013. 18:30h

Španija je krunisani evropski i svjetski šampion, s pravom se računa za jednu od najvećih fudbalskih generacija svih vremena, ali joj u eri od 2008. godine do danas fali samo - pobjeda nad Brazilom.

"Furija" zna kako se pobjeđuje Italija, Njemačka, Francuska, Argentina, ali sa "kariokama" niti je igrala u bliskoj prošlosti niti se sjeća šta znači pobjeda nad njima jer je jedini i posljednji put to uradila daleke 1934. godine na Svjetskom prvenstvu.

"Znamo da je ostalo još samo da pobijedimo Brazil pa da kompletiramo sve. Svjesni smo izazova, teško je igrati protiv njih na Marakani, ali ako ih pobijedimo ovdje biće to najbolja najava za Mundijal narednog ljeta", rekao je oporavljeni Sesk Fabregas, koji bi večeras mogao da zaigra od prvog minuta.

Po njemu, ovo finale je više od igre.

"Ovo je finale iz snova. Niko od nas nikada nije igrao protiv Brazila i ovo je na neki način utakmica generacije. Zašto? Jer se sastajemo sa najtrofejnijom reprezentacijom u istoriji", jasan je vezista Barselone.

Španci su do sada samo jednom igrali na Kupu konfederacija, i to 2009. kada su osvojili treće mjesto.

Brazil je, s druge strane, propustio samo prva dva takmičenja (1992. i 1995), a od tada je tri puta bio najbolji i aktuelni je osvajač ovog takmičenja.

"Gdje god da igramo, publika navija da izgubimo. Ne pamtim da je bilo drugačije na svim velikim takmičenjima. Znamo da će i sada biti isto, ali to nam nije problem, odavno smo prerasli priče o pritisku", dodao je Fabregas, dok je selektor Visente del Boske veće šanse dao protivniku.

"Brazil je favorit. Zato što ima pet titula prvaka svijeta, tri puta je osvojio Kup konfedereacija i igra na Marakani. Mi smo uzbuđeni što smo dio ovog finala", kratak je bio Del Boske.

Međutim, brazilska megazvijezda Nejmar ne misli tako.

"Španija je najbolji tim na svijetu i favorit je. Poštujem svakog protivnika, ali imam povjerenje u saigrače i kao što se divim Špancima, tako cijenim i naše fudbalere. Ne smijemo da dopustimo rivalu da preuzme kontrolu i moraćemo više da rizikujemo", rekao je Nejmar, koji je u dosadašnjem dijelu turnira dao tri gola.

Selektor Brazila Luiz Felipe Skolari je ponovio ono što ističe od prvog dana turnira - da njegov tim raste iz utakmice u utakmicu.

"Prvo smo htjeli da prođemo grupu, potom da dođemo do finala, a sada mislimo o trofeju. Mislim da nam i navijači vjeruju, postajemo dobar tim koji bi mogao da dođe i do finala Mundijala. Protiv Španije je potrebno da odigramo perfektno, ali vjerujem da moji igrači to mogu", kazao je Skolari.

Galerija

Bonus video: