Gdje sve igraju crnogorski fudbaleri: Od Novog Zelanda do Sjeverne Amerike

Gdje sve igraju crnogorski fudbaleri u inostranstvu - ukupno 163 igrača, u 46 zemalja, nastupaju na svim kontinentima osim u Afirici i Južnoj Americi
10769 pregleda 6 komentar(a)
Dragan Bošković, ikona fudbala na Tajlandu
Dragan Bošković, ikona fudbala na Tajlandu
Ažurirano: 15.02.2020. 12:02h

Crna Gora, sa oko 630 hiljada stanovnika, ima premalu bazu fudbalera u poređenju sa većinom svjetskih zemalja, čak i onih u najbližem orkuženju, a posebno sa državama koje predstavljaju bitan faktor na fudbalskoj mapi.

Ipak, s obzirom na populaciju, za Crnu Goru može da se kaže da je sasvim solidan - izvoznik fudbalera.

Ukupno, 163 igrača koja su rođena u Crnoj Gori, ili imaju crnogorski pasoš, nastupaju u inostranim klubovima - od profesionalnog, do amaterskog nivoa. Naši fudbaleri “rasuti” su na raznim kontinentima, različim meridijanima, a trenutno ih nema samo u Africi i Južnoj Americi.

Sve su to podaci koje u svojoj bazi čuva, i redovno prilagođava, jedan od najpoznatjih fudbalskih sajtova: www.soccerway.com.

NAJRAZVIJENIJE FUDBALSKE ZEMLJE - ELITA I AMATERI

Najviše crnogorskih fudbalera igra u Evropi - ukupno 136, ne računajući domaće lige. U pet najjačih liga (engleska, italijanska, njemačka, španska i francuska) imamo samo pet fudbalera (Stevan Jovetić iz Monaka, Stefan Savić iz Atletiko Madrida, Nikola Vukčević iz Levantea, Adam Marušić iz Lacija, Danijel Petković iz Anžea), ali u ovim zemljama, računajući niže lige, čak i one najniže, nastupa puno više igrača.

Crna Gora, na primjer, nema fudbalera u Bundesligi, ali zato ima dvojicu u 3. ligi Njemačke (Mirnes Pepić iz Hanze Roštok i mladi reprezentativac Meris Skenderović iz Karl Zajc Jene), čak sedmoricu u regionalnim ligama (tu su još dvojica Pepića, Hasan i Nedim, kao i reprezentativac u mlađim kategorijama Janik Filipović), a jednog čak u najnižoj, amaretskoj Ober ligi. U pitanju je Denis Aleksandar Talijan, momak rođen u Frankfurtu, ali sa crnogorskim pasošem.

Dva crnogorska fudbalera nastupaju u drugoj španskoj ligi, popularnoj Segundi (Esteban Saveljić iz Rajo Valjekana i Ivan Kecojević iz Albasetea), a tri u trećerangiranoj Segundi B: golmani Lazar Carević (Barselona II) i Krsto Ljubanović (Merida).

Uz Marka Jankovića, koji je kao član italijanskog prvoligaša SPAL-a pozajmljen drugoligašu Krotoneu, od naših fudbalera u Seriji B nastupa još mladi reprezentativac Sergej Grubač.

Trojica crnogorskih fudbalera nastupaju u italijanskoj Seriji C (Ognjen Stijepović je u Pistojezeu, Minel Šabotić u Karpiju i Kristijan Hažiosmanović u Monopoliju) a jedan i u Seriji D - u pitanju je Stefan Nenadović, koji nosi dres Serenja.

Konačno, kada su u pitanju fudbalski najrazvijenije zemlje najmanje naših igrača ima u Engleskoj (Sead Hakšabanović, koji je i dalje član Vest Hema, te braća Šarkić - Matija je član Aston Vile, a Oliver Bartona), kao i u Francuskoj (uz Jovetića i Petkovića, tu je nekadašnji mladi reprezentativac i bek Budućnosti Marko Vidović, koji igra u 4. ligi).

Od ostalih jačih liga, dosta naših fudbalera nastupa u Belgiji (Marko Bakić i Dani Hočko su u Muskronu, Aleksandar Boljević u Standardu, Stefan Milošević i Andrija Vukčević u Beverenu), kao i u Poljskoj - Marko Vešović nosi dres Legije iz Varšave, Vukan Savićević Visle Krakov, Filip Raičević Slaska iz Vroclava, Saša Balić Zaglebja, Emir Azemović Rakova, Uroš Đuranović Korone, a tamo je i Nemanja Mijušković, koji nastupa za drugoligaša Miedž.

Vladimir Jovović je u Češkoj (Jablonec), Filip Stojković i Boris Cmiljanić u Austriji (Rapid Beč i Admira), Fatos Bećiraj i Žarko Korać u Izraelu, a golman Milan Mijatović u Bugarskoj.

Puno naših igrača nastupa u zemljama nekadašnjeg Sovjetskog Saveza, čak 20, a najviše ih je u Kazahstanu - sedam (Žarko Tomašević, Darko Zorić, Dejan Boljević, Nebojša Kosović, Jovan Čađenović, Dejan Boljević i Marko Obradović). Luka Đorđević i Dušan Lagator nastupaju u ruskoj Prvoj, Mladen Kašćelan i Ilija Tučević u ruskoj Drugoj ligi, Mihailo Perović u Ukrajini, Boris Kopitović u Bjelorusiji, Andrija Dragojević u Jermeniji, Mijuško Bojović, Miloš Bakrač i Bojan Zogović u Azerbejdžanu, a Ivan Fatić, Slavko Damjanović i Igor Zonjić u Uzbekistanu.

U još nekoliko evropskih zemalja nastupaju naši igrači, tu su još Rumunija, Švajcarska, Švedska, Danska, Slovačka, Portugal, Malta, Luksemburg, Mađarska, Grčka, Kipar, čak i Island i Farska Ostrva, naravno uz sve države bivše Jugoslavije.

MALEZIJA, TAJLAND, SINGAPUR...

Kolonija crnogorskih fudbalera van evropskog kontinenta takođe je raznolika - mnogima je poznato da je Dejan Damjanović već legenda fudbala u Južnoj Koreji, da je njegovim stopama krenuo i Stefan Mugoša, ali mnogima nije da Crna Gora ima fudbalere u Maleziji (Darko Marković, Argzim Redžović), Singapuru (Bojan Kopitović), Bangladešu (Luka Rotković), pa čak i na Novom Zelandu (Stevan Marković, član Tim Velingtona).

Ilija Spasojević je odavno legenda fudbala u Indoneziji, baš kao i Dragan Bošković na Tajlandu, dok je jedini crnogorskih igrač koji nastupa na američkom kontinentu Emrah Klimenta, član San Dijega, druge najjače lige Sjedinjenih Američkih država.

Emrah Klimenta je jedini crnogorski igrač u Sjevernoj Americi
Emrah Klimenta je jedini crnogorski igrač u Sjevernoj Americi(Foto: WayneTilcock)

Najviše crnogorskih fudbalera odlazi u Srbiju

Najviše crnogorskih fudbalera nastupa u Srbiji - čak 38, od kojih njih 21 nosi dres superligaša - članova elitnog ranga.

Među njima nije Nikola Krstović, napadač Crvene zvezde, koji će od druge polusezone, zajedno sa još 13-ricom drugih igrača, nastupati u Prvoj ligi (pozajmljen je drugoligašu Grafičaru).

Još tri crnogorska fudbalera nastupa u trećem rangu Srbije (Srpska liga).

Od ostalih liga iz okruženja, najviše naših igrača nastupa u Bosni i Hercegovini (šest), potom na Kosovu i Sloveniji - po četiri, a trojica igraju u Hrvatskoj. Nakon duže vremena, crnogorskih fudbalera ove sezone nema u Albaniji.

163 crnogorska fudbalera nastupaju u inostranstvu, u 46 zemalja, na četiri kontinenta - prema bazi fudbalskog sajta soccerway.com

Bonus video: