Gigin odlazak sa stilom

"Drago mi je zbog navijača, kakve ima malo ko u Evropi, drago mi je zbog kluba kome puno znači ovaj trofej, a drago mi je i zbog sebe", kaže Vuković
52 pregleda 2 komentar(a)
Ivan Vuković, Foto: Beta/AP
Ivan Vuković, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 24.05.2013. 15:26h

Vjerovatni oproštaj od dresa splitskog Hajduka nije mogao da bude ljepši za Ivana Vukovića - nekadašnji napadač Budućnosti postigao je gol iz slobodnog udarca koji je “bilima” otvorio put do trofeja u revanšu finala Kupa sa zagrebačkom Lokomotivom.

Nakon pobjede od 2:1 u prvom meču na „Poljudu”, Splićani su u revanšu na „Maksimiru” gledali u lice eliminaciji kada je Lokomotiva, koju vodi nekadašnji golman SFR Jugoslavije Tomislav Ivković povela sa 1:0 na startu meča.

Onda je Vuković odapeo strijelu iz slobodnog udarca, izjednačio na 1:1, i sve je u nastavku meča bila stvar elementarne tehnike za izabranike Igora Tudora. Završilo se 3:3 i velikim slavljem nekoliko hiljada navijača Hajduka koji su, djeluje nastavrno, u pet ujutro dočekali fudbalere na „Poljudu”.

"Osjećaj je sjajan, osvojio sam prvi trofej u Hajduku. Drago mi je zbog navijača, kakve ima malo ko u Evropi, drago mi je zbog kluba kome puno znači ovaj trofej, a drago mi je i zbog sebe, naročito zbog gola koji sam postigao u finalu", kaže Vuković za „Vijesti”.

Teror koji Dinamo sprovodi nad Hajdukom u hrvatskom šampionatu najbolje oslikava podatak da su Zagrepčani šampioni već osam godina zaredom, a da su Splićani posljednji trofej prije ovoga osvojili još prije tri godine.

Upravo zbog ove inferiornosti, kratkotrajan izlazak iz sjenke burno je proslavljen u taboru nekadašnjeg člana velike četvorke jugoslovenskog fudbala.

"Naši navijači dali su nam ogromnu podršku i na samom stadionu. U Splitu se nakon meča slavilo na rivi, a kada smo stigli, oko pet ujutro, navijači su nas dočekali na „Poljudu”. Zaista je bilo impresivno biti dio svega toga", dodaje Vuković.

U drugoj, najvjerovatnije i posljednjoj sezoni u dresu Hajduka, Vuković se izgradio u lidera tima i ljubimca „Torcide”. Jedanaest golova i 10 asistencija u prvenstvu, po čemu je najbolji u Hajduku, ne govore na pravi način o toj vezi sa navijačima.

"Uvijek sam davao sve od sebe na terenu, izgarao do posljednjeg atoma snage. Lopta nekad sluša a nekad ne, ali borbenost je uvijek bila prisutna. A to je nešto što splitska publika posebno voli. Zato mi nije trebalo puno da pronađemo zajednički jezik i da postanem miljenik „Torcide”.

U šampionatu Hrvatske je ostalo još jedno kolo, a Vuković će biti oslobođen obaveza u posljednjem meču. Zbog toga je moguće da je u revanšu finala Kupa odigrao posljednji meč, i postigao posljednji gol u dresu Hajduka.

"Vjerovatno odlazim, ali još ne znam gdje. Mislim da je vrijeme za novu stepenicu u karijeri, nakon dvije godine provedene u Splitu. I interes kluba je da budem prodat, uz još dva ili tri fudbalera, jer Hajduk nije finansijski stabilan. U neku ruku mi je i žao što idem, ali biće mi drago ako na taj način pomognem klubu da se finansijski konsoliduje", zaključuje Vuković.

Boravak u Splitu pamtiće po osvojenom Kupu i fenomenalnom golu Interu na „Đuzepe Meaci” u kvalifikacijama za Ligu Evrope prošlog ljeta.

Maler probio zajedno sa bivšim klubom

Ivan Vuković osvojio je Kup Hrvatske sa Hajdukom iste večeri kada je njegov nekadašnji klub, Budućnost, osvojio prvi trofej Kupa u nezavisnoj Crnoj Gori.

Vuković je noseći dres Budućnosti dva puta poražen u finalu Kupa, 2008. od Mogrena i 2010. godine od Rudara.

I podgorički klub i njegov nekadašnji kapiten su u srijedu veče razbili maler, ali na različitim stranama.

"Drago mi je zbog Budućnosti, posebno mi je drago što je moj bivši klub osvojio pehar iste večeri kada sam i ja slavio sa Hajdukom. Mogu slobodno da kažem da sam slavio i zbog Budućnosti", kaže Vuković.

Bonus video: