Grof će voditi Rostov u Evropi

Uefa odbacila novu žalbu predsjednika Ruske fudbalske federacije, pa će Grofov Rostov igrati u Ligi Evrope
0 komentar(a)
Grof, Foto: Gazeta.ru
Grof, Foto: Gazeta.ru
Ažurirano: 07.08.2014. 13:32h

Rat koji mjesecima vodi predsjednik Ruskog fudbalskog saveza (RFS) Nikola Tolstih protiv Rostova našeg trenera Miodraga - Grofa Božovića, izgubljen je pred Uefa, pa će osvajač Kupa Rusije igrati finale kvalifikacija za ulazak u grupnu fazu Lige Evrope.

Iako je na terenu, osvajanjem Kupa Rusije, stekao pravo da igra Ligu Evrope, Rostov nije dobio licencu od RFS-a, pošto je predsjednik Tolstih želio po svaku cijenu da progura moskovski Spartak. Ipak, Rostov je dobio spor pred Arbitražnim sudom u Lozani, a uprkos novim dokumentima od strane Tolstiha (koje Uefa uopšte i nije tražila), Uefa je potvrdila pravo klubu sa Dona. O tome je danas obavijestio i Rostov na svom zvaničnom sajtu.

No, za razliku od bitaka koje dobija pred Evropskom kućom fudbala i međunarodnim sportskim sudom, Rostov gubi rat u domaćim takmičenjima.I pored sjajne igre i vođstva protiv prvaka CSKA, Rostov je pristrasnim suiđenjem u nastavku Superkupa Rusije u Krasnodaru pretrpio žestok udarac, a ruski mediji su razloge tome vidjeli u posjeti Tostiha sudijama meča na poluvremenu Superkupa.

I u prvom kolu ruske Premijer lige, u najtežem Grofovom porazu u karijeri, na gostovanju Dinamu (7:3), Tolstih je bio na tribinama stadiona a epilog je poznat - dva penala za Dinamo uz gol Kokorina rukom, i to sve do poluvremena!

A odluci Uefe da da zeleno svijetlo Rostovu prethodila je posjeta komesara Uefe Martina Hartmana i Maksima Raspopovsa, koji su se na licu mjesta uvjerili u infrastrukturu kluba, upotpunosti usklađenom sa najvećim propisima Uefe. U Rostovu nemilost od strane RFS-a pravadaju nemogućnošću Tolstiha da se domogne novca iz fonda za razvoj fudbala u Rostovskoj oblasti.

Bonus video: